söndag 25 december 2016

Varför fortfarande bara en sorts e-bokläsare (för epub) med e-ink?

Införskaffade för över två år sedan en letto e-bokläsare från Adlibris. Den fungerade knappt ett halvår, som vi nu vet är det lite krångligt att reklamera något som införskaffats per postorder istället för i butik, så letto blev en kort bekantskap för mig. Med eböcker på vanlig surfplatta blir det såklart inte lika skonsamt för ögon och hjärna att läsa den här sortens böcker, ej heller går det att överföra böcker från laptop till platta (åtminstone inte på den jag har) som det gick med letton. Så visst var det tråkigt att letton var ett måndagsexemplar... tekniken med e-ink är ju både bättre för ögon/hjärna och gör att en laddning av batteriet räcker längre än för surfplatta.

Så här över två år senare finns det fortfarande inget alternativ på marknaden vad gäller ebokläsare för epub och efterfrågan lär heller inte finnas i Sverige, man verkar i många fall nöja sig med att läsa eböcker på surfplatta.

Förutom de problem som kan uppstå vid köp genom internethandel är nackdelen med Adlibris dessutom att de bara skickar fakturor till epostadress och inte pappersfakturor till fysisk adress, svårt för oss som inte använder oss av internetbank, inte betalar räkningar över nätet, och dessutom inte har skrivare för att skriva ut inbetalningskortet. Varför man inte kan erbjuda sina kunder pappersfaktura mot en avgift för denna, är för mig en gåta.

Kindle funkar inte för ­biblioteks­böcker då dessa är epub, ja det mesta är ju epub om man vill läsa böcker på svenska.

Lite konstigt sen att inte letton säljs komplett med väggladdare, den måste man köpa till extra. En letto där man inkluderar fem medföljande eböcker kostar lika mycket som en som exkluderar dessa, underligt...

Nej, det blir visst bara att lugnt vänta tills den där efterfrågan blir större och tvingar fram alternativ vad gäller ebokläsare som säljs via fysiska butiker. Nätbutiken Adlibris med sin letto tycks fortfarande vara ensam på marknaden än så länge.

ebokläsning på surfplatta lär ännu vara enda alternativet... än så länge. 😉

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).