söndag 22 januari 2017

En smakebit på søndag: Alfa och omega

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker vi läser eller läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Tar mig friheten att idag hämta två små smakbitar från novellen "Stockholms drottning" ur den ännu inte utgivna (releasedatum den 30 januari) novellsamlingen Alfa och omega av Oskar Källner.
En försvinnande god bokkaramell som jag förutsatt vara lite sparsam med, så den räckte länge... men det gick ju inte! Novellerna visade sig vara lite som Pop Rocks Magic, det där poppande och sprakande godiset vilket fanns på 80-talet och som sen förbjöds. Dessa sprakgodis-noveller är betydligt nyttigare och kommer garanterat inte att förbjudas, förbaskat tur då att detta är en riktigt maxad mix spännande och roande fantastik. Absolut njut-läsning man har rätt att unna sig emellanåt.


Sidan 189:
"De gled ljudlöst ut över Djurgårdsbrunnsviken. Fortfarande kom ingen efter dem. När de passerat Sjöhistoriska muséet vågade Beth starta aktersnurran. Den startade på tredje försöket, hostade och förde sedan med god fart in mot stan. Några enorma villor gled förbi på högersidan, samt resterna av en småbåtshamn. Stadens röda ljus kom allt närmare.
    De nådde Djurgårdsbron. Uppe vid gatan stod statyn av Frigg på sin pelare, ryggen vänd åt dem. Långsamt gled de in i mörkret under brovalvet. På stenfundamentet satt det som vanligt flera dussin stora troll. De följde Beth och Pug med smala, halvslutna ögon, men ingen rörde sig. Antagligen hade de en lång och hård arbetsdag framför sig."


Sidan 191:
"Regnet hade lättat något när de lade an vid Nybroplan. Små figurer rörde sig på torget, smutsiga, barfota och klädda i trasor. Flera hade långa, ovårdade skägg, och bar toppluvor som en gång haft starka röda eller gröna färger. Några låg och sov i det minimala skyddet från John Ericssons staty.
    Nissar.
    Misstänksamma blickar följde Beth och Pug när de tog sig upp på kajen. Beth satte omedelbart av mot Dramaten, försökte gå bestämt men inte för fort. Nissarna var menlösa en och en, men kunde vara dödsfarliga i grupp. Och de anföll alltid i grupp. Pug gick ner på alla fyra och kilade runt hennes fötter. Ingen kom efter dem."


Novellsamlingen omfattar sju fantastiknoveller. Baksidans text, kort och korrekt:
"Sju noveller som kryssar mellan science fiction och skräck, som vandrar genom parallella världar till universums slut och bortom."14 kommentarer:

 1. Tack för smakebiten det var en ny författare för mig.

  SvaraRadera
 2. Den ligger på sängbordet och bara väntar på att det ska bli tillfälle för en novell :)

  SvaraRadera
 3. Den känner jag inte till men den låter intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Sett författarnamnet dyka upp på en del bloggar på senaste tiden, men inte läst. Låter spännande, och lite noveller är ju inte fel mellan varven. Tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
 5. vanligtvis inte mina genrer, men den här verkar intressant. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten. Har läst positiva omdömen om den här författaren förut :-)

  SvaraRadera
 7. Ny författare för mig. Noveller är trevligt ibland och det här lockade till läsning.

  SvaraRadera
 8. Det var ukjent bok og forfatter, men takk for smakebit:)

  SvaraRadera
 9. tack för smakbiten! Den låter riktigt intressant!

  SvaraRadera
 10. Troll finns inte med i tillräckligt många böcker :)

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)