onsdag 25 januari 2017

"Gubbe och katt: en kärlekshistoria" av Nils Uddenberg

Gubbe och katt: en kärlekshistoria av Nils Uddenberg. Natur & Kultur:

"Det här är berättelsen om hur Nils Uddenberg blev med katt fastän han aldrig i livet hade tänkt sig att ha något husdjur. En vintermorgon satt det en, som det skulle visa sig, herrelös katt utanför sovrumsfönstret och tittade på honom med stora runda gula ögon. Sakta men säkert nästlade den sig in i hans liv. 
Med mycket humor och självdistans berättar Nils Uddenberg om hur tillvaron förändrades sedan Kissen flyttat in i huset i Lund. De känslor hon väcker överraskar honom. Han blir förälskad i denna gråbrunspräckliga lilla dam, som snart också sover i hans säng om natten. 
Med sin bakgrund som psykiater kan Nils Uddenberg inte låta bli att fördjupa sig i Kissens själsliv. Har den humor? Är det ens rimligt att tillskriva den mänskliga känslor? Och den kanske knepigaste frågan av alla: Är vår lilla kisse överhuvudtaget intresserad av den gemenskap med henne som vi lägger ner så mycket möda på att bygga upp?"

En liten bok med stor portion kärvänlig värme och stillsam humor är väl precis vad vi kan behöva så här års i gråkalla månaden januari. De mjuka och fina illustrationerna av Ane Gustavsson blir sen absolut pricken över i.

Tänk vad en rar liten katt kan fängsla och fascinera oss, hur mycket den kan komma att betyda för oss och vilka starka band vi kan få till dessa fantastiska djur. För mig, som i stort sett haft en katt eller två hela livet (dock inte nu, saknaden är enorm!), var detta en bok jag verkligen uppskattade.

Rekommenderar varmt denna utomordentligt trevliga kåserande essä som ingen kattvän bör missa. Förresten så tror jag nog att Gubbe och katt kan fungera som feelgood-bok även för människor helt utan erfarenhet eller relation till katten som husdjur. Perfekta gå-bort-presenten dessutom!

Betyg: 4/5

Andra bokbloggare om Gubbe och katt:
Vargnatts bokhylla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)