tisdag 3 januari 2017

"Tidsmaskinen" av H G Wells

Tidsmaskinen av H G Wells. Fafner Förlag:

"Det här var inte vad han hade väntat sig.

Uppfinnaren från London har anlänt till en avlägsen framtid. Omedelbart blir hans tidsmaskin stulen. Strandad i en värld fylld av mirakel och förfall söker han efter en väg hem och finner en dold ondska.

Tidsmaskinen gavs ut första gången 1895 och är en av de största science fiction-klassikerna. Här ryms både ett vilt äventyr och en skarpsinnig reflektion över människans hjärta och drivkraft."

Denna klassiker, som nu givits ut i nyöversättning av Oskar Källner, verkar jag helt ha missat tidigare. Har på senare år läst mig igenom ett antal klassiska sf-romaner, dock inget av den engelske författaren och populärhistorikern H(erbert) G(eorge) Wells. Känner förvisso såklart till "Världarnas krig" (1898) och "Den osynlige mannen" (1897), men bara sett dessa som filmer baserade på hans böcker. Att just Tidsmaskinen tydligen ofta betraktas som den första science fiction-romanen var på så vis heller inget jag kände till (hade istället som pionjärer inom genren tänkt att dessa skulle vara Mary Shelley eller Jules Verne). Så naturligtvis får man inte missa denna klassiska pärla som förutom utmärkt äventyr och spänning dessutom inbjuder till eftertanke, både för den tid vi lever i nu och den tid som var då boken skrevs i slutet av 1800-talet... och såklart även den tid som hör till mänsklighetens framtida öde.

Film har det även blivit baserad på boken. Blev väldigt lockad av att se den första från 1960 (se inbäddat klipp längst ned), men förutom denna lär det 2002 kommit en up-to-date-speedad modern actionversion, väldigt futuristiskt som det verkar.

Tidsmaskinen kan jag nog tycka passar både gammal och ung, säkert även med fördel för yngre generationer i och med denna nyöversatta utgåva. Lättillgängligt och smidigt språk gör den till en fröjd att läsa, inte alltid fallet då det gäller så här gamla klassiker.

För mig har det av mindre betydelse om det tekniskt/mekaniska och vetenskapliga är trovärdigt, genom att författaren siat rätt (med lagom dos fantasi) kring framtiden, via kopplingar till sin egen tid. Fascineras däremot av påhittigheten kring hur mänsklighetens utveckling tagit form vid "tidsresenärens" destination år 802701, dess sociala uppdelning av två folkslag; vackra men korkade eloaner ovan jord och skrämmande brutala morlocker under jord. Två samhällsklasser som antagligen distanserat sig från varandras beroendeförhållanden så till den grad att arbetarklassen flyttat under jord och utvecklats till en annan ras anpassad till mörker. Att ens vilja kännas vid att där finns ett folkslag under jord tycks av eloaner uppfattas genant, trots medvetenheten om dess existens och trots den skräck och fasa de känner då de ljusskygga morlockerna kommer upp från underjorden, vid nätter med mörkermåne.
Tidsresenären som även är vetenskapsman får stort huvudbry i att komma underfund med vad som skett med mänskligheten, då han först bara kommer i kontakt med de tillsynes sorglöst tanklösa eloanerna, som verkar framleva sitt liv i sus och dus. Att det skulle visa sig vara en utopi tycks vara en felaktig första slutsats, samhällets dolda hemligheter finns i mörkret under jord.

Miljöbeskrivningarna är helt fantastiskt levande, och för anglofilen som inte läser science fiction; gör ett undantag för Tidsmaskinen (gäller troligen även Wells Världarnas krig).

Stort tack till Oskar Källner för denna bonusbok till recensionsexemplar. Detta var en av de bästa SF-klassiker jag hittills läst, en klassiker man vill äga stående i bokhyllan för att rekommendera, låna ut och kunna läsa om... någon gång i framtiden.

Betyg: 4/5

Finns att köpa på:
BokusKartonnage / E-bok / MP3-bok
AdlibrisKartonnage


2 kommentarer:

  1. Den dök upp här hos mig också och jag blev väldigt glad :) Det kan hända att jag har läst den någon gång i tonåren, men jag är väldigt osäker. Däremot har jag läst annat av H.G. Wells och han har alltid varit lite speciell för mig :)

    SvaraRadera
  2. Så kul att du hittat en SF-klassiker som du inte redan läst! Låter som en fascinerande historia...

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).