onsdag 11 januari 2017

Vinter med Kulturkollo #vinterkväll


Dagens hashtagg: #vinterkväll


En fiktiv vinterkväll.

New York-bon David Adley berättar om hur han kom att bli medlem på en mystisk klubb för äldre herrar. Han blir av sin chef (på advokatfirman där han arbetar) medbjuden dit som gäst. Klubbens butler talar om för David att många skiftande sorters historier berättats genom åren där, de kan vara komiska, tragiska, ironiska och sentimentala, men just den mest välbesökta kvällen torsdagen före jul, skall berättelsen alltid handla om det övernaturliga, och denna kväll lär vara den mest välbesökta kvällen om året. Året då David först bevistat klubben är det Emlyn McCarrons tur att berätta denna historia med övernaturliga inslag. Berättelsen handlar om när Doktor Emlyn McCarron tar emot ensamstående Sandra Stansfield på sin mottagning, hon blir hans nya patient och som gravid en av de första i världen som lär sig använda psykoprofylax. Något som kommer att medföra oanade följder...


Ur novellen Vinterverk av Stephen King:

"Stevens hjälpte mig med överrocken medan han lågmält anmärkte att det var en ruskig kväll; på radion förutspådde man häftiga snöfall under natten.
Jag höll med om att det verkligen  var ett ruskigt väder och kastade åter en blick in i det stora rummet med det höga taket. En ruggig kväll, en öppen brasa ... och en spökhistoria."

Ja, sådär som ovan såg boken ut då den första gången lästes i tonåren. Den andra novellen Höstgärning i den boken, blev då min favorit. Vid en nostalgisk omläsning av de fyra novellerna (Vårbedrift, Sommardåd, Höstgärning och Vinterverk) som 2015 gavs ut i en samlad nyutgåva av AB, blev det istället novellen Vinterverk som toppade. Då såg bokomslaget ut som nedan, och min recension för Årstider hittas här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)