tisdag 28 februari 2017

"Biten" av Kelley Armstrong

Biten av Kelley Armstrong. Brukar normalt länka boktiteln till nätbokhandel, men den här boken verkar inte längre finnas kvar där i svensk översättning (man kan säkert liksom mig få fatt den på bibliotek istället). Uppföljaren Märkt fanns däremot. Böckerna som följer därefter i serien Women of the Otherworld tycks inte ha blivit översatta, till förtret för oss som föredrar att läsa romaner på svenska. Vill inte att just skönlitteratur skall vara annat än avkoppling utan ansträngning, och då vill jag för egen del ha det på mitt förstaspråk. Punkt slut, och så får man tycka vad man vill om det, kanske är man gammaldags?

Blev nog ändå lite biten av den här första boken i serien och kan faktiskt tänka mig att läsa även uppföljaren, trots att romans-partierna ibland fick bre ut sig och ta mer plats än nödvändigt (ser sånt mer som utfyllnad vilket både kan begränsat vara eller icke vara).

Gillade att huvudkaraktären Elena framställdes så tuff, stark och självständig; så långt ifrån man kan komma om man jämför med underdånigt veka "Bella" i Stephenie Meyers ungdomsroman Twilight (publicerades flera år efter Kelly Armstrongs bok från 2001). Har visserligen inte läst Meyers första bok, men sett filmen, och det räckte mer än väl. Kanske är det fel att dra paralleller, såsom jag nu gjorde, för Elena är ju varulv bland varulvar (+ "rackor") och ingen underdånig tjej med stjärnögd beundran för sin vampyr. Och bokserien Women of the Otherworld är skriven för kategori vuxen och ej ungdom/unga vuxna. Men huruvida ungdomar hellre skall läsa böcker där den kvinnliga huvudkaraktären är vekt underdånig, svag och förblindat beundrande, istället för att vara en stark och självständig tjej som inte låter sig styras, ja det låter jag andra avgöra.

Romanens huvudperson är alltså något så ovanligt som en kvinnlig varulv (genom att ha blivit biten). Hon vill helst försöka leva ett vanligt normalt liv tillsammans med andra vanliga människor. Ingen enkel uppgift, och gör det henne egentligen lycklig? Att hålla varulvsdriften med regelbundna förvandlingar hemlig, att inte avslöja sig, blir svårt. Flocken finns där också i bakgrunden, samt ett förflutet med den varulv som en gång var den som bet till och för evigt ändrade Elenas liv.
Ett telefonsamtal innebär att Elena måste bryta upp från sin tillvaro bland människorna, då familjen/flocken behöver hennes hjälp. Hon blir tvungen att konfronteras med sådant som lagts bakom, komplicerade relationer o.s.v. Det förflutna rullas upp och bilden klarnar alltmer kring vad som har varit och vari hotet mot flocken består i.

Biten är en spännande fantasy-thriller med gott om actioninslag. Hjältinnan har ett okuvat temperament hon inte döljer och en stark egen vilja, och det är så bra! Förvandlingarna och varulvsbeteendet är även det utmärkt väl beskrivet. Mystiska varulven skall utan tvekan beskrivas så här likt vargen och dess beteende, inte på något annat fånigt vis. Tycker jag. Den psykologiska biten är också väldigt trovärdig och intressant.

Så, varför "bara" en trea i betyg? För det första; en trea för mig betyder att jag gillade boken. För det andra; tyckte det var lite svårt att hålla isär alla skurkar och inbördes förhållande sinsemellan dessa och flocken. För det tredje; romantik-inslagen svullade ut för mycket. Annars toppen! Om man inte hör till kategorin unga vuxna och ändå är barnsligt förtjust i att läsa romaner med inslag av t.ex just varulvs-monster ur gammal folktro, kombinerat med äventyr och dramatik (+ lite romantik, för den som nu vill ha med sådant), tror man då för det mesta hellre föredrar Kelley Armstrong framför Stephenie Meyer. Lite mindre mormonskt liksom. 😉

Betyg: 3/5

Andra bokbloggare om Biten:
MsHisingen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)