måndag 20 februari 2017

"Öga för öga, tass för tass" av Maria Ernestam

Öga för öga, tass för tass av Maria Ernestam. Forum:

"En katt går sin egen väg. Ingen kan välja sina grannar. Två sanningar som Sara och Björn får erfara när de flyttar ut på landet, till sitt nyrenoverade hus. Här skulle Björn koppla av från arbetet i stan och Sara förverkliga den länge närda drömmen om ett eget trädgårdsmästeri. För att inte tala om deras katt. Vilka möjligheter till fria strövtåg.

Lars och Agneta, paret i huset mitt emot, kommer förbi redan första kvällen. Att de liksom Sara och Björn är kattägare är ett lyckligt sammanträffande, och det är inte enda intresset de delar. Grunden verkar vara lagd för god gemenskap över staketet.

Men mycket snart kan oråd anas. Lars och Agnetas katt är ett stridbart djur som försvarar sitt revir med klor och tänder och när kriget mellan de båda katterna intensifieras ökar också spänningen mellan de nyblivna grannarna. Samtidigt uppdagas att det även tidigare har förekommit osämja mellan människor i de båda ensligt belägna husen. Bråk som slutat i en spöklik tragedi där sanningen aldrig riktigt uppdagats.

Liksom katten lurar på sitt byte nafsar historien de nytillkomna i hälarna. Sara och Björn tvingas försvara sig med metoder de aldrig trott sig kapabla till. När allt slutligen brister drabbar katter och grannar samman på ett sätt som genljuder i hela bygden.

Öga för öga, tass för tass är en annorlunda spänningshistoria i sann Maria Ernestam-anda. En tribut till grannar som håller sams och till katters obändiga egensinnighet. En perfekt presentbok med vackra illustrationer av Lina Bodén."

I sin helhet en rätt så okej kortroman, varken mer eller mindre. Kunde varken finna intresse eller sympati för karaktärerna och egentligen sa väl mig historien ingenting, blev därav svår att skriva omdöme för. Man vet inte vad man tycker och man får inga tankar efter att ha läst den än just; "jaha, det var den det", och tar så raskt itu med andra böcker. Blev kanske mest besviken på hur historien avslutades (och var eventuellt lite avundsjuk på att varenda människa i handlingen visade sig vara kattägare. Ha, ha! 😄), men nåväl, välskrivet var det och underhållande av det mer lättviktiga slaget, om man känner för sådant. Fina kattillustrationer insprängda på lustigt vis var överraskande kul och lite annorlunda.

Efterordet upplyste om att historien tidigare publicerats i antologin Drama queens, och visst står den i hyllan, oläst och bortglömd. Det sistnämnda beror på titeln; Drama queens - I ett liv nära dig, vilket avskräcker mig mer än lockar till läsning. Om titeln syftar på att de fem författarna är drottningar på att skriva drama, känns titeln väldigt nedvärderande istället för tvärtom. Om titeln syftar på de fem olika historiernas överreagerande och diviga kvinnliga karaktärer dör min läslust alldeles ut. En boktitel kan betyda mer än man tror, vad gäller förutfattade meningar och tolkningar. Så där ja! Det blev ju en liten tanke ändå efter att ha läst Öga för öga, tass för tass! 😉 Borde kanske ge den bortglömda pocketboken, som ger sken av att vara teatraliskt överdramatisk, en chans ändå, nu när en av de fem historierna redan avverkats.

Betyg: 2/5

Andra bokbloggare om Öga för öga, tass för tass:

Johannas deckarhörna
2 kommentarer:

  1. Jag har läst "Drama Queens" (klistrar in länken till min recension om du är intresserad: http://boktanken.blogspot.se/2014/02/drama-queens-i-ett-liv-nara-dig.html) och gillade Ernestams novell samt den av Frimansson - men som helhet var det inte en bok jag kan rekommendera. Du är inte ensam om att ha reagerat på titeln! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart jag är intresserad! Kommer absolut att kolla din recension snart. :)

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).