torsdag 23 februari 2017

"Pingvinlektionerna" av Tom Michell

Pingvinlektionerna av Tom Michell. Brombergs Bokförlag:

"Hjärtknipande och sann historia om en ung man och hans vänskap med den oemotståndliga pingvinen Juan Salvador. En charmig berättelse för alla som älskar böcker som Marley och jag, Bibliotekskatten Dewey och Gatukatten Bob
Engelsmannen Tom Michell är tjugotre år, singel och brinner av äventyrslust. Han får jobb som lärare på en prestigefylld internatskola i Argentina under det politiskt turbulenta 1970-talet. Men det stora äventyret börjar då Tom, under en semesterresa, räddar en oljeindränkt pingvin på en strand i Uruguay. Efter det vägrar fågeln lämna sin räddares sida och Tom har inget annat val än att smuggla med sig pingvinen på flyget tillbaka till campus.

Pingvinen döps till Juan Salvador och blir centrum för allas uppmärksamhet på skolan. Han blir rugbylagets maskot, värd på Toms fester, hushållerskans förtrogne och simtränare till en blyg student. Juan Salvador sprider glädje till alla runt omkring - särskilt till Tom som i pingvinen har hittat en compadre och själsfrände för livet."

Läst både Bibliotekskatten Dewey och Gatukatten Bob (som nämns i texten ovan), tyckte mycket om båda. Tvekade ändå lite inför att läsa Pingvinlektionerna, eftersom jag inte är så förtjust i när människor försöker göra vilda djur domesticerade till några slags husdjur, begränsa deras frihet, stöpa om deras vilda natur. Men just den här historien är så mycket mer. Det handlar ju inte bara om mannen och hans omhändertagna pingvin, den betydelse denna vänskap fick; utan även om naturen, det vilda djurlivet med ett underliggande miljöengagemang; Sydamerika på 70-talet, politiken och de enkla människornas livsvillkor.

En sann historia väl värd att läsa!

Tidigare blogginlägg där boken nämns finns här.

Betyg: 3/5

Andra bokbloggare om Pingvinlektionerna:

Just nu just här

4 kommentarer:

 1. Kul att jämföra intrycken av olika böcker, särskilt när man tycker litet olika :) På mig gjorde den här boken ett otroligt stort intryck, så jag blir nyfiken på din 3:a.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stark trea! En trea för mig betyder att jag gillade boken. Saknade läsflytet för denna lite, annars toppen.

   Radera
 2. Den här tyckte jag mycket om. :)

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)