onsdag 15 mars 2017

"Gnisselzonen" av Anna Hallén

Gnisselzonen av Anna Hallén. Tukan förlag:

"Gnisselzonen är gråzonen mellan hälsa och sjukdom. Den som befinner sig här mår inte speciellt bra, men det finns ingen sjukdom för sjukvården att bota.

Värk, trötthet, håglöshet och magproblem är typiska problem som kan vara tuffa och tärande. Läkaren hittar inget fel. Man får ingen gul lapp med sig hem, eller så får man det, men det är recept på sömnpiller, laxermedel, smärtlindring eller andra piller som dämpar symptom, men som inte löser problemet.

Gnisselzonen hjälper dig att komma till rätta med de problem som sätter käppar i hjulet för din goda hälsa. Första delen av boken är indelad efter olika problemområden. Här får man lära sig om orsaker och samband direkt kopplade till olika problem. I andra delen av boken får man lära sig mer om hur kroppen fungerar ur ett näringsfysiologiskt perspektiv.

Det här är en kraschkurs i grundläggande näringsfysiologi som i första hand riktar sig till kvinnor 40+. Det handlar inte bara om att hitta mat som får kroppen i balans utan om livsstil i stort. Gnisselzonen är en bok för alla de som läser tidningars olika tips om vad som är bra för hälsan. Här sätts alla de tipsen i sitt sammanhang och man får den stora bilden. Man får lära sig varför alla de här tipsen faktiskt är bra och hur de fungerar.

Anna Hallén är kostrådgivare och bästsäljande författare av kokböcker inom LCHF. Hon är en mycket uppskattad föreläsare, har en stor skara följare och medverkar regelbundet i tidningar om mat och hälsa. Gnisselzonen är en helt ny typ av bok för Anna och här får hon visa att hon fullt ut behärskar konsten att förklara ett så komplext ämne som näringsfysiologi på ett lättsamt, målande och fängslande sätt."

I det stora hela en riktigt bra bok skriven utifrån en hälsocoachs perspektiv. Hälsocoach lär kanske vara nutidens titel för dåtidens friskvårdskonsulent? Inte forskat i saken, men allting verkar ju på senare tid erhålla förhöjd status med en skvätt svengelska! 😄
Något skaver dock med resonemanget kring sjukdom och funktionell störning, annars utmärkt.

Författaren förklarar och resonerar på sitt egna alldeles högst personliga vis med mycket humor, logik och sunt förnuft; underhållning och värdefull kunskap (sådant som för envar borde vara viktigt att känna till) i en sant trevlig mix.
Bokens senare näringsfysiologiska del (bäst!) är pedagogisk, enkel och lättfattlig, oavsett vilken tidigare kunskapsgrund man har. Helt klart en bok jag rekommenderar varmt till alla som intresserar sig för anatomi, fysiologi och näringslära, eller givetvis även till de som befinner sig i "gnisselzonen"!

Lånade boken som pdf-fil från biblioteket, inte att rekommendera då illustrationer stoppade upp och frestade tålamodet enormt för att komma förbi. Upptäckte att Gnisselzonen även fanns i pocketformat för mindre peng, och med tanke på den där senare näringsfysiologiska delen (som jag själv tyckte så bra om) är det nog ganska sannolikt att jag även köper boken för en omläsning så småningom.

Valde Gnisselzonen som min "Månadens bästa bok" för mars.

Betyg: 4/5

12 kommentarer:

 1. Anonym16 mars

  Det låter som en intressant och läsvärd bok. När jag plötsligt fick magsår för några år sedan sade läkaren till mig att 40 är en vattendelare. Efter 40 säger kroppen ifrån om man stressar, dricker för mycket kaffe, äter för mycket fet mat, äter för sent m.m. Många skulle nog behöva läsa en sådan här bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer att göra vad jag kan för att ge boken mer uppmärksamhet, för visst handlar den om sådant som man önskar att många fick kännedom om. Egentligen en viktig bok att läsa oavsett om man har specialintresse eller ej, är inom eller runtom riskzonen för att drabbas av sådant som t.ex. är stressutlöst, och då menar jag både sjukdomar och det mer luddiga "funktionella störningar". Stress behöver ju sen inte enbart bero på egen fellevnad, utan även orimliga krav på arbetsplatsen, en alltmer vanligt orsak. Inte alla "hoppar av" i tid. I bokens näringsfysiologiska del finns även intressant att läsa om just magsår, så läs boken! :)

   Radera
 2. Jag läste boken för nått år sedan, typ då den kom ut till försäljning å Yes jag har den stående i bokhyllan :) boken gav mig flera aha upplevelser å jag gillade den verkligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man lånat den är det helt klart en bok man vill äga som pappersbok för att läsa om. Helhetssynen känns väldigt verklighetstrogen. Att sen förklara alla komplicerade samband, hur allt hänger ihop (för det gör det ju!), hanterar Anna Hallén med bravur. Tror den har något att säga alla, oavsett tänkt målgrupp eller ej. Så visst! Aha-upplevelser saknas nog inte för någon. ;)

   Radera
 3. Låter intressant. Något som jag borde läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket intressant att se det hela ur ett helhetsperspektiv och få det förklarat så man begriper hur det hänger ihop. Ju mer man lär sig ju större vördnad känner man inför hur komplext allt fungerar. ;)

   Radera
 4. Visst händer något med kroppen efter 40. Värt att kolla upp den här boken kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut värd att kolla upp! :)

   Radera
 5. Det var en ny bok för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra, alltid roligt när man kan komma med något nytt. ;)

   Radera
 6. Den känner jag inte till. Tack för tips!

  SvaraRadera
 7. Det låter som en intressant bok, tack för tipset!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)