måndag 6 mars 2017

Tematrio - Kvinnor

Veckans tematrio presenteras som vanligt av Lyrans Noblesser:

"berätta om tre bra texter som handlar som kvinnor. Klassiker, lyrik, faktaböcker, elaka mammor, vackra häxor o.s.v välj själv! Eller blanda hejvilt."

Lite mixat blev det:


Polarnatt av Frida Skybäck (titel länkar till bokomdöme)

Andra delen av romansviten om de tre systrarna Stiernfors, uppföljaren Polarnatt.

Detta är ett familjedrama som utspelar sig i 1800-talsmiljö och det är Elisabeth Stiernfors (mellansysterns) fortsatta liv som vi får veta mer om. Det handlar även till stor del om systern Cecilias fortsatta levnadsöde, hennes liv tillsammans med den buttert avoge Jacques Rousseau, hösten efter de flyttat till Apelgården 1846. Cecilia börjar så småningom nysta i de mörka hemligheter som bit för bit kommer i dagen vad gäller gårdens tidigare ägare och den tragedi som utspelat sig i huset, vilket tycks så laddat av negativa energier. Samtidigt uppstår det för henne en rad olika utmaningar i det dagliga livet att hantera.

Utgångsläget för de två andra systrarna Elisabeth och Amelie är annorlunda. Under tiden den ytliga yngsta systern Amelie befinner sig i Stockholm, lever det glamorösa livet där och blir med i handlingen via sina skrytbrev hem till Skåne, har systrarnas mor Märta bekymmer i att verka för att mellandottern Elisabeth skall gifta sig med friherren Herr von Strauss.


Kyss dem inte farväl av Allison Dubois

Tyckte jättebra om TV-serien Medium och det här är den sanna historien om mediet Allison Dubois. För det är hennes liv serien ligger till grund för. Sina övernaturliga gåvor blev hon varse redan vid 6 års ålder.

I boken berättar hon om sitt vuxna liv som yrkesmedium anlitad av brottsutredare, organisationer och privatpersoner i USA. Med hjälp av sin speciella gåva gör hon gärningsmannaprofiler för att lösa brott. Man får en inblick i detta arbete och får även ta del av hennes funderingar kring livet som medium, medmänniska och som mamma till sina tre barn.

Mycket spännande och intressant.


Dolores Claiborne av Stephen King  (titel länkar till bokomdöme)

Hela romanen igenom är skriven i form av ett polisförhör där endast Dolores har ordet. Denna intervju äger rum efter det att hennes arbetsgivare, den äldre förmögna Vera Donovan, avlidit och Dolores står som misstänkt för mord (av omgivningen i det lilla samhället har Vera och Dolores inte uppfattats stå på värst vänskaplig fot med varandra).

Dolores nekar till att ha varit delaktig till eventuellt brott när det gäller denna olyckshändelse. Men däremot lämnar hon en bekännelse att hon nästan trettio år tidigare gjort sig skyldig till att ha iscensatt mordet på sin make Joe, vilket skulle ha skett under en solförmörkelse den 20 juli 1963.

Bekännelsen leder vidare till att Dolores får möjlighet att berätta om sitt liv, hur det ena ledde fram till det andra. Det kommer att handla om hennes problematiska äktenskap, den misshandel, terror och övermakt Joe utsatte henne och barnen för. Då det blev Dolores sak att till största del ta ansvar för familjens försörjning och barnens framtida medel för studier, utökas hennes tjänst som hushållerska hos den knepiga Vera Donovan (även hon bär på sina hemligheter) vilken flyttat ut som åretruntboende till ön Little Tall Island. Det handlar även om den oro hon kände för sina barn, framför allt sin dotter, och när den enda andra utväg som fanns - för att med sina barn komma bort från Joe - tillintetgjordes, beslutade sig Dolores för vad hon måste göra.


22 kommentarer:

 1. Dolores Claiborne har jag sett som film, grymt bra. Jag har hittat tillbaka till Stephen Kings böcker senaste året, han är mycket bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dolores Claiborne tyckte jag bra om. Blir nyfiken på filmen nu.

   Radera
 2. Frida Skybäcks serie är väl ännu en sådan man borde läsa ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu väntar man förstås på den tredje o sista delen oxå.

   Radera
 3. tror mig ha sett filmen Dolores Claiburn och då me Kathy Bates i huvudrollen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill se filmen, Bates är en duktig skådespelare.

   Radera
 4. Boken av Allison Dubois blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En person med ovanlig förmåga, intressant!

   Radera
 5. Roligt, här var det tre nya titlar (för mig)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket läsvärda alla tre.

   Radera
 6. Skybäck har jag ännu inte läst något av men är väldigt nyfiken på hennes böcker. Kanske blir bra till sommarens läsning =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan nog passa utmärkt till sommarläsning.

   Radera
 7. Frida Skybäcks serie läste jag ju del ett av. Kanske skulle jag fortsätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del verkar tycka tvåan är ännu bättre, tyckte själv bäst om första boken, väntar på den tredje (och sista?).

   Radera
 8. Polarnatt är jag lite nyfiken på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant historiskt tidsperspektiv.

   Radera
 9. Har köpt de två första böckerna i Frida Skybäcks serie så de skall läsas framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går fort att läsa. Lättlästa böcker.

   Radera
 10. Okända för mig! (ja inte Stephen King förstås men just den titeln)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den titeln (av King) bör man inte missa! :)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)