tisdag 18 april 2017

"Använd aldrig arsenik" av Maria Lang

Använd aldrig arsenik av Maria Lang. Beskrivning och bild hämtad från Goodreads:

"Att veckan inte skulle bli fridfull stod klart i den stund, då tre av hennes författande kolleger invaderade hennes hem i akt och mening att bilda en exklusiv liten KriminalKlubb i Bergslagen.
Starka motsättningar fanns från början inom gruppen, som strängt taget endast var enig i sin opposition mot Deckarakademin i Stockholm, och därför blev ingenting bättre genom Bjarne Borks oväntade uppdykande på scenen. Bork var Akademins mest intolerante litteraturkritiker och han hade vid upprepade tillfällen angripit och förlöjligat alla de övriga skribenterna. Vad hade han i kikaren?"

Använd aldrig arsenik (från 1984) var det nu första gången jag läste. Ingen omläsningsbok alltså. Inte så konstigt då publiceringsåret var så sent som 1984. Man läste böcker så mycket långt senare efter själva publiceringsåret på den tiden och Maria Lang-deckare var knappast då längre aktuellt att läsa, det fanns annat som lockade mer.

Att resa tillbaka till 80-talet för populärkultur, idyllisk försommarfägring i Bergslagen och en arsenikkryddad picknick i det gröna var ju förstås toppen. Vad som däremot komplicerade helhetsupplevelsen var att romanen var så extremt tätbefolkad och att personerna introducerades knepigt fort allihopa direkt från början, inte lätt, personförteckningen i början av boken behövdes verkligen då i det tidiga skedet.

Här finns bland karaktärerna en omdiskuterad författarinna som ger ordet bohemisk en innebörd (Senta Daland), en bästsäljande kriminalförfattare, en författande trubadur från Värmland som gärna använder sig av parapsykologiska inslag i sitt författarskap, en elak och försmädlig deckarkritiker (ledamot i Svenska Deckarakademin) från huvudstaden, en ung debuterande reporter från Radio Örebro, ungdomarna Brittis och Bollen som är två gymnasister med suspekta fritidsintressen och säregna författarambitioner, deckarförfattarinnan som är den smått vimsiga och överrumplade värdinnan Almi Graan (ett anagram på Maria Lang), Almis yngre syster Ingrid som kommit över på besök och visar sig bli ett observant vittne, en vetgirig och klipsk 19-åring (Jan Hoffner)... och så ytterligare 6 personer, varav Skogas berömde riksmordkommissarie Christer Wijk är den viktigaste, förstås.

"- Hur väl kände du Bjarne Bork?
- Jag kände honom inte alls, svarade Lucas. Inte honom personligen alltså. Det räckte att ta del av hans recensioner. För att få aversion mot honom, menar jag.
- Vad hade han emot dina böcker?
- Allting. Jag är fascinerad av drömmar och sanndrömmar, jag tror på parapsykologiska fenomen och tillochmed på skrock och skrömt, som en kan få höra var en går och står hemma i Värmland. Jag blandar in allt det där i mina romaner, och av det blir det självfallet inte några regelrätta deckare. Herr Bork fick desto mera regelbundet spader, när han skulle avrätta mej i spalterna."[...] 
(Sidan 185 i Använd aldrig arsenik, första upplagan)

Arsenik lär man sig lite om, liksom Carl Jonas Love Almquist vilken citeras flitigt både i ingresser, kapitelrubriker och av personerna i bokens handling. Ja, man kan nog påstå att det brokiga sällskapet som befolkar romanen inte är så lite fixerade vid både det första och det andra...

Hela 11 stycken böcker utkom av Maria Lang på 80-talet, kände inte alls till titlarna för dessa, men blev desto mer nyfiken på just dom böckerna nu efter att ha läst Använd aldrig arsenik. Så visst kommer även jag att läsa fler deckare av denna på sin tid så produktiva och populära deckarförfattare, vilken dessutom av den engelska tidningen Observer lär ha fått hederstiteln "The Swedish Agatha Christie"! Svårigheten är väl bara hur man får tag i böckerna (det mesta finns säkert magasinerat hos biblioteken, då utlåningslistor en gång kunde uppvisa Maria Lang som Sveriges mest lästa kriminalförfattare), bara ett fåtal har givits ut på nytt under senare tid (2013) och då vad jag förstår endast som eböcker (Norstedts förlag).

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).