onsdag 19 april 2017

Bokfika med kloka ord av Perlmutter


Hotet mot din hjärna: den överraskande och skrämmande sanningen om hur vete, kolhydrater och socker långsamt dödar ditt mest känsliga organ av David Perlmutter. Inleder med orden:
"Din hjärna
... väger ett och ett halvt kilo och innehåller 16 000 mil av blodkärl.
... har fler förbindelser än Vintergatans stjärnor.
... är det fetaste organet i din kropp och
... skadas kanske just nu - utan att du har en aning om det."

Från bokens introduktion:
"Vi hör ofta talas om hjärtvänlig kost, eller rekommenderas att öka vårt intag av kostfiber för att minska risken för grovtarmscancer. Men varför finns det så lite information om hur vi kan hålla våra hjärnor friska och undvika hjärnsjukdomar? Beror det på att hjärnan förknippas med vaga begrepp som förnuft och sinne, och att detta för oss på avvägar när det gäller vår förmåga att sköta den? Eller beror det på att läkemedelsbolagen har satsat på att motverka idén om att vårt levnadssätt har en djupgående inverkan på hjärnans hälsa?"

Ja, det kan man fråga sig! Det här var en intressant bok av en människa som tycks besitta både uppdaterad och väl underbyggd holistisk kunskap samt fördjupade erfarenheter. Facklitteratur värd att skriva om på bokbloggen, även ett omdöme lär då sannolikt komma framöver i Bokhyllan. Tror knappast man hör till fåtalet att intressera sig för sådana här sanningar som samtidigt fortfarande tycks vara så kontroversiella och provocerande att framföra. Så förlåt så mycket om jag nu retar upp någon bröd- och fruktfrossare med fettskräck därute, genom att ge fokus till denna pärla av Perlmutter! 😀


Bokinfo:
"Den överraskande och skrämmande sanningen om hur vete, kolhydrater och socker långsamt dödar din mest ömtåliga kroppsdel.
Författaren lyfter fram obekväm kunskap som har funnits gömd i den medicinska litteraturen sedan länge: kolhydrater kan allvarligt skada din hjärna. Även så kallade hälsosamma kolhydrater, som fullkorn, kan orsaka demens, ADHD, ångest, kronisk huvudvärk och depression.[...]
Författaren David Perlmutter är läkare och hjärnforskare vid University of Miami School of Medicine. Han är också chef för Perlmutter Health Center och Perlmutter Brain Foundation i Neaples, Florida. Perlmutter har skrivit flera populärvetenskapliga böcker, som The Better Brain Book, Raise a Smarter Child by Kindergarten och Power Up your Brain. Hotet mot din hjärna är Perlmutters första bok på svenska."
2 kommentarer:

  1. Intressant. Ska göra mer research :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viktigt vetande värd research! Go for it! :)

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)