söndag 9 april 2017

En smakebit på søndag: Nomadplaneten

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker vi läser eller läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Är i mitt tycke absolut dags för mer uppmärksamhet kring tänkvärd scifi av hög kvalité! Läser just nu en SF-bok skriven av en romandebutant och jag blev oerhört positivt överraskad hur välskriven den visade sig vara. När det är så där fantastiskt bra vill man ju förstås dela med sig och bjuda på en smakbit. Hämtar den därför idag från sidan 33 i Nomadplaneten av Emanuel Blume, och det är snart tid för presskonferens ombord på ISS Melchior:

"Ombordklockan visade på kvart i nio på morgonen, söndagen den artonde september 2112. Besättningen hade samlats i styrmodulen. Den saknade konstgjord gravitation men var i övrigt bättre lämpad än Cylindern för den presskonferens som skulle starta klockan nio. Välvda fönster ramade in rummet och visade upp ett hundraåttiograderspanorama över den svarta rymden och dess miljontals stjärnor. Jupiter syntes som en blekröd fläck i mitten av det främre fönstret. Harriet hade sett till att ljuset i modulen var dämpat, så att stjärnorna och Jupiter skulle framträda tydligare i bakgrunden. Kvällen innan hade hon gett var och en i besättningen tydliga instruktioner om vilka kläder de skulle ha på sig och vilka frågor de förväntades svara på. Hon hade avslutat med en uppmaning om att vara utsövd, nytvättad och nyrakad när presskonferensen drog igång. Det sista hade hon sagt utan att släppa Bogdan med blicken. Jonathan ögnade igenom sin lista med frågor."


Beskrivning (baksidestext):

"Det är tidigt 2100-tal. Konflikter, global uppvärmning och ekonomiska kriser avlöser varandra, men när det ser som mörkast ut tänds en ny stjärna på himlen. Stjärnan visar sig vara en nomadplanet, en vandrande himlakropp på väg att korsa solsystemet. Kan en internationell rymdexpedition flytta fokus från eländet på jorden och ge nytt hopp till en splittrad mänsklighet?

När expeditionen ska lämna jorden visar sig en av besättningsmedlemmarna arbeta för en terrororganisation. Ersättare i sista stund blir Jonathan Othiambo, en svensk-kenyansk astrofysiker. Som ny i gruppen kastas han in i ett maktspel han inte förstår, där konflikter sjuder under ytan i den till synes välorganiserade besättningen.

Den nya planeten bjuder på vetenskapliga upptäckter som väcker förvirring, skräck och konspirationsteorier. När expeditionen tappar radiokontakten med jorden tvingas Jonathan välja sida."


Andras smakbitar idag kan man hitta här.


Önskar er alla en riktigt vårfin och solig söndag!
(Ljus och värme vill vi ha nu...)
❤️❤️❤️


24 kommentarer:

 1. Så bra att du läser den nu, jag är så nyfiken på att få veta vad du tycker :)

  SvaraRadera
 2. Anonym09 april

  Den är här är jag nyfiken på och vill förstås veta vad du tycker sedan. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas många tar chansen att läsa den.

   Radera
 3. Tack för smakbiten. Roligt när en debutant är bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det gör en smått lycklig. :)

   Radera
 4. Tack för smakbiten! Kände inte till den boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Litet indieförlag. Inte fått så stor uppmärksamhet därav. Synd på en så bra bok.

   Radera
 5. okänd bok för mig. och inte min favoritgenre. men jag gör mina försök och den här verkar ju vara av hög kvalité. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör själv någon avstickare ibland utanför favoritgenrer, bra som variation och ibland blir man ju väldigt positivt överraskad även där förbi safe zone. ;)

   Radera
 6. Tack för smakebiten, den verkar intressant.

  SvaraRadera
 7. Helt ny bok för mig, kul med debutant, läser inte så mycket sci fi men blir nyfiken. ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scifi lockar mig rätt ofta numera. En genre som borde förtjäna mer uppmärksamhet.

   Radera
 8. Det låter spännande. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Jeg er glad i sci-fi så jeg noterer ned når du snakker om en velskreven debutbok. Det er ikke alltid det er slik. Den er ikke kommet ut i Norge, men jeg finner vel en engelsk variant :-) Ha en riktig fin palmesøndagskveld og en god påske!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hålla tummarna för en engelsk (i bästa fall norsk!) variant i framtiden. Allt beror väl på hur många som läser, uppskattar och efterfrågar. (En expeditionsdeltagare som får stor plats i berättelsens handling är från Norge...) ;)

   Önskar även dig en fortsatt fin påskhelg! :)

   Radera
 10. Sci-fi är ingenting för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt kan inte passa alla.

   Radera
 11. Absolut dags för mer bra Sci-Fi :)
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En genre jag alltmer uppskattar.

   Radera
 12. Anonym10 april

  Jag gillar Sci-fi på film, men brukar inte läsa böcker i den genren. Nu blev jag ändå nyfiken på den här boken, så jag skall hålla koll på vad du skriver om den sedan. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föredrar numera böcker framför film i genren. Tvärtom förut. Nomadplaneten var för övrigt toppen! Recensionen ligger nu färdig. ;)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).