måndag 10 april 2017

"Fienden bor inte under sängen" av Monika Orski

Fienden bor inte under sängen av Monika Orski. Förlag King ink:

"Klara har en mamma som är psykiskt sjuk.
Trots att hon har det bra med sin pappa kan
det vara ganska tungt. När Klara går första
året på gymnasiet har hon fått en ny god
vän och det mesta i livet känns bra.
Snart börjar det dock hända konstiga saker
omkring henne, och Klara får betydligt
värre bekymmer än mammans sjukdom att
tänka på."

Det här är en bok för unga vuxna, men kan absolut även rekommendera den för åldrar däröver. För när det gäller psykiska sjukdomar kan det nog för flertalet vara något man helst undviker att läsa om på det här viset, man uppfattar det då som något oerhört skrämmande. Men just därför bör vi kanske konfrontera det.

I skräck-, thriller- och deckargenren möter man ju däremot ofta karaktärer med psykiska störningar, säkert inte alltför sällan ganska felaktigt beskrivna utan att vi ens lägger märke till det. Meningen är då förstås många gånger att det ska ge oss läsare kalla kårar, ibland förknippa det med ondska och våldsamhet, utan djupare kunskap om sjukdom/störning på ett mer brett och realistiskt sätt.
Med okunskap skapas säkert med lätthet felaktiga föreställningar, generaliseringar och fördomar. Så för att bli mer medveten om och bättre förstå hur det är för människor som drabbas (och i förlängningen även för deras familj/vänner), kan det verkligen inte vara fel att läsa en kortroman som denna av Monika Orski. Fienden bor inte under sängen tar även upp andra ungdomliga problem bland Klaras kompisar, som t.ex. ätstörningar. Också ett svårt och känsligt ämne. Hade gärna fått utvecklats lite mer.

Sammanfattningsvis var det en klart läsvärd bok, lättläst med ett enkelt och direkt språk. Den är tankeväckande och kan ge nya insikter på ett lättfattligt sätt. Hemskt otäckt är det, måste jag tillstå, men lärorikt och intressant ändå.

Tidigare blogginlägg där boken nämns finns här (smakbiten).

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).