lördag 29 april 2017

"Magstarkt!" av Martina Johansson

Magstarkt! - En bok om tarmfloran och magens nervsystem av Martina Johansson. Beskrivning Pagina Förlag:

"Magstarkt! lyfter fram ny forskning som visar på att tarmfloran påverkar både vår fysiska och psykiska hälsa. Redan på 1800-talet förstod forskarna att det fanns bakterier i magen, men de visste inte varför de existerade eller huruvida de var bra eller dåliga för oss. Det är först under 2000-talet som forskningen kring magens nervsystem, bakterieflora och immunförsvar har kommit igång ordentligt, och den visar på att dessa bakterier spelar en mycket större roll än vad man någonsin kunnat ana.

Utöver beskrivningar och förklaringar av vårt mag- och tarmsystem innehåller boken även pedagogiska illustrationer och självhjälpsguider till hur man kan förbättra sin hälsa på naturlig väg. Författaren Martina Johansson går igenom tarmarnas betydelse för immunförsvaret, magens kommunikation med hjärnan och resten av kroppen, samt kopplingarna mellan fysiska och psykiska sjukdomstillstånd och tarmfloran. Bland annat visar den nya forskningen på att fibromyalgi, kronisk trötthet, cancer i tjocktarmen, IBS, Crohns sjukdom, ulcerös kolit och alla varianter av kronisk, låggradig inflammation troligtvis härstammar från obalanser i tarmfloran. Dessa bakterier är också vårt bästa försvar mot andra, elakartade bakterier och mycket viktigare för kroppen än immunförsvaret.

Martina Johansson är civilingenjör i bioteknik och biofysik från Chalmers och brinner för hälsa och välmående. Sedan ett par år tillbaka har kroppens tillverkning, utsöndring och påverkan av hormoner varit ett stort intresse och forskningsområde, och det är med denna kunskap som hennes författarskap har vuxit fram."[...]

Den här boken var det bara ett par år sedan den gavs ut, så den nya forskningen som nämns ovan är verkligen ny och därmed oerhört intressant. Läste den inte endast för egen del, brukar aldrig göra det för den här typen av böcker. Men om någon nu menar att man inte har någon nytta av att läsa en bok om tarmfloran och magens nervsystem, då man säger sig vara utrustad med "stålmage" (har f.ö. alltid haft en sån själv), så tänk om! Det här är en bok som kan vara till nytta för alla och alla har vi någon som kan få det rätta tipset av dig för att må bättre. Om upplysningen hamnar i åtminstone någorlunda god jord och får gro, kan kanske dessa enkla förändringar i kosten (utan biverkningar) förändra livet för någon till det bättre, kan väl inte vara annat än toppenbra!? Ville bara först nämna att det är lite så jag tänker...

Grejen är den att besvär och sjukdomar som vi normalt inte förknippar med magen kanske ändå beror på något som inte står rätt till just där, även om själva besvären uppstår någon annanstans. För allt hänger ihop, kan aldrig nämna det för ofta.

Boken tar upp många viktiga saker, man saknar i stort sett ingenting (tar i det här bokomdömet bara upp en bråkdel, blir för långt ändå). Man får inledningsvis en grundläggande anatomi där organen i magen pedagogiskt förklaras exakt var dessa har sin placering, först och främst kan det ju vara bra att vi vet det mer precist. "Ont i magen" rör ju inte alltid själva magsäcken. Visste du för övrigt att en fettsnål kost kan bidra till gallsten? Ny kunskap är att den som äter en kost med naturliga fetter även får gallgångarna regelbundet genomsköljda av galla och därmed förhindrar bildandet av gallstenar. Rekommendationen har ju alltid varit tvärtom, att de med gallbesvär skall äta fettsnål kost.

Att vår tarmflora har större betydelse för vår hälsa än vi tidigare trott har på senare tid blivit alltmer uppmärksammat. Tarmfloran har inflytande över både signalsubstanser och hormoner, som i sin tur påverkar såväl fysiska som psykiska hälsotillstånd. Tarmfloran är avgörande för immunförsvarets kvalité och även för allergiers uppkomst. "Läckande tarm" har vi sen kanske hört talas om, i boken ges en väldigt ingående och bra förklaring på vad det är och hur vi kan läka en sådan.

Vagusnerven går som en kommunikationslänk från hjärnan längs ryggraden och ner i magen, den reglerar även hjärtat. Fick nu veta att hela 90% av nervfibrerna transporterar info från tarm till hjärna, vilket skulle betyda att det är tarmbakterierna som styr hjärnan. Spännande inte sant? En god tarmflora är oerhört viktigt.

Boken tar såklart också upp hur de moderna livsmedlen och gifterna i omgivningen påverkar vår tarmflora negativt, för det handlar såklart inte bara om att det är antibiotikan som ställer till det för oss och ger upphov till besvär som blir allt vanligare. Gluten kan ställa till problem för många, inte bara för de som är uppenbart intoleranta eller ens kan härleda till att det är just det som är upphov till olika besvär. Inte alla som känner till att det är så, tyvärr. Kan väl tycka det är idé att åtminstone prova att utesluta gluten (åtminstone de tre månader som krävs) för att se om man kan uppnå några hälsofördelar, det skadar ju inte, för ingen behöver egentligen gluten. När det gäller baljväxter och alla sädesslag är det också intressant att läsa på om antinutrienter (ämnen som hämmar upptag av näring i kosten) som fytater och lektin, boken redogör noggrant även kring det.

Komjölk är vi ju heller inte genetiskt anpassade för, vassle och kaseinprotein som mjölken innehåller kan påverka tarmslemhinnan negativt och skapa inflammation. Kasein är dessutom, liksom gluten (och naturligtvis socker), beroendeframkallande. Är det så konstigt egentligen att en del blir provocerade av sådan här kunskap? Finns ett helt omedvetet beroende i bakgrunden, blir man mer uppmärksam på att det kan vara en av orsakerna till den orimligt negativa reaktionen inför ny kunskap om kostens stora inverkan på hälsan. Avsnittet om laktos och mjölkproteiner var också väldigt ingående och bra förklarat. Minns hur man i mitten av 90-talet började få tidningen "Mjölkspegeln" skickad till sig efter en utbildning i friskvård och hälsopedagogik. Då ansågs komjölk (samt fullkornsprodukter och margarin) hälsobefrämjande. Vi vet bättre nu... eller borde åtminstone verkligen göra det.

Boken tar vidare upp obalanser och sjukdomar i tarmen, såsom på senare tid uppmärksammade IBS, men också de mer allvarliga som ulcerös kolit och Crohns. Här finns också ett kapitel om kopplingen mellan bakterier i tarmen och neurologiska tillstånd i hjärnan, spännande ny forskning!

Självdiagnos är väl sen ingen dum idé att lära sig göra för att undvika (kanske många gånger onödiga) läkarbesök, läs om hur du kan avgöra själv vad som kan vara fel när det inte känns rätt. ;)

Boken tar upp fem olika kosthåll med naturlig och näringstät föda, sådan vi är anpassade för (att kalla naturlig mat - som håller oss friska - för en "diet" är för mig helt obegripligt, därför gör jag aldrig det). I sammanhanget lågkolhydratkost är det nog för många spännande att läsa om resistent stärkelse, alla känner inte riktigt till den biten, tror jag. Antar att ej heller det som rör histaminproducerande mat är så allmänt känt, läs även om det, livsmedelstabeller finns som kompletterande översikt.

Probiotika och prebiotika kanske de flesta numera vet vad det är? För de flesta är det känt som de laktobaciller och bifidobakterier som finns i t.ex. yoghurt, eller mjölksyrade grönsaker som surkål. Men vet vi egentligen tillräckligt? Efter att ha läst boken vet jag nu definitivt mycket mer än jag visste innan.

Slutligen och sammanfattningsvis: Behöver jag återigen nämna att det här är viktig kunskap för precis alla? Nej, trodde väl inte det! Ibland tyckte jag vissa delar inte var tillräckligt utvecklade och vissa begrepp inte tillräckligt förklarade (var t.o.m själv tvungen att googla ibland för att fullt ut förstå enstaka detaljer). Annars en superbra faktabok med oerhört viktig kunskap som borde uppmärksammas mer och ibland mycket tidigare för de som verkligen behöver den. Att få vetskap om sådant som skänker makt att själv kunna förbättra sin hälsa är viktigt för oss alla. Magstarkt! rekommenderar jag förstås varmt.

Betyg: 4/5Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)