torsdag 13 april 2017

"Nomadplaneten" av Emanuel Blume

Nomadplaneten av Emanuel Blume. Typ förlag (indieförlag). Läste boken som recensionsexemplar, häftad (danskt band).

Det här visade sig vara en ny debutroman som överraskade mig oerhört positivt genom att vara en enastående välskriven svensk science fiction.

Först en liten parentes som inte går att låta vara onämnd: Att boken krävt en finansieringskampanj via Kickstarter, för tryckning och utgivning, gör mig förbluffad. Vad de större bokförlagen refuserar och antar då det gäller bokmanus kan verkligen för oss läsare vara extremt svårt att förstå ibland. Alster av välkända och i media flitigt synliggjorda (genom olika typer av kändisskap) författare, ges ibland ut otroligt lättvindigt, under tiden andra mindre kända och nya skribenter, som lagt ner ett jättejobb (med starkt intresse/drivkraft, bakgrundskunskap och gedigen research) på sitt manus, blir refuserade. Sådana snedvridningar vill man ju förstås som anspråkslös bokbloggare från den egna lilla läshörnan göra vad man kan för att rätta till! Att få förmånen att genom en recension ge fokus åt Nomadplaneten känns för mig därför som något alldeles extra.

Science fiction (kanske liksom skräckgenren) verkar inte alltid vara en genre som släpps in i det kulturella finrummet, lite synd kan jag tycka då dessa berättelser är fulladdade med fantasistoff som tangerar aktuella samtidsfrågor och ibland realistiska förutsägelser. Det blir tankeväckande, man får skiftande kluriga perspektiv vad gäller hypotetisk vetenskaplig utveckling, olika slags utmanande alternativa framtidsscenarier, och detta på ett underhållande, som här ruskigt spännande, vis. Borde mer rättmätigt vara något som både engagerar och intresserar flertalet, oavsett ålder. Nyfikenhet kring ny och eventuellt framtida vetenskap är ju varken ålderskategoriserat eller endast förbehållet vetenskapsmännen, trots att jag är medveten om att en del hade önskat att så vore (populärvetenskap fnyser ju en del akademiskt skolade lite föraktfullt över). Science fiction idag, tillkännagiven vetenskap i morgon, vem vet? Ibland kan rentav morgondagen finnas idag, utan att vi alltid har kännedom om det.

Hade ovanligt svårt att lägga ifrån mig den här boken, och nästan direkt infann sig det som sällan inträffar, d.v.s. jag önskade att den aldrig tog slut. Då är det bra! Tycker den som scifi-roman håller utomordentlig hög kvalité fram till kapitlet "Kapellet", därefter blir det till viss del rätt så obegripligt flummigt, och kapitlet "Konfrontation" var väl ett litet lågvattenmärke i sammanhanget. Men annars; toppenspännande, suggestivt och något av det bästa jag läst inom science fiction.

Blev verkligen fängslad av samspelet och samtalen mellan expeditionsdeltagarna, deras skräckblandade fascinationen över vad de får uppleva och reaktionerna på den mentala pressen. Karaktärerna blev förutom med sina skiftande personligheter även extra intressanta genom att man fick ta del av deras bakgrundshistorier, och intrigen i sig var tänkvärd. Miljöbeskrivningarna kändes väl genomarbetade för att ge en klar bild som var lätt att leva sig in i, kanske blev det dock ibland lite för detaljerat. Rakt igenom ett fantasifullt äventyr med både upptempo och transcendental stillhet inför skönhet som både tjusar och skrämmer.

För att få något så fantasifullt att bli så här väl utfört behövs en viss realism i botten, och den finns utan tvekan i tänkta framtidsscenarier, vetenskapliga teorier och fysik. Den här sortens science fiction vill åtminstone jag ha mer av.


Lite kort om handlingen:

Handlingen placerar sig tidsmässigt i ett tidigt 2100-tal. Mänskligheten har mött stora motgångar genom en snabbt eskalerande växthuseffekt och påföljande ekonomiska tillbakagångar, detta har lett till en konfliktfull värld.
När så en ny stjärna siktas på himlen, vilket visar sig vara en vandrande s.k. nomadplanet (rogue planet), som fått namnet Gilead, tar ledare runtom i världen beslut om en gemensam internationell rymdexpedition, vilken är tänkt att förflytta folks uppmärksamhet bort från det växande missnöjet på jorden mot en hårt mediabevakad rymdsatsning, ett sorts samlande event som skall skapa hoppfullhet och gemenskap.
Rymdfarkosten bemannas av en grupp bestående av militär, tekniker och forskare; åtta astronauter varav en, bara veckan innan uppskjutningen, avslöjas vara terrorist och ersätts av svensk-kenyanske astrofysikern Jonathan Othiambo, vilken blir berättelsens huvudperson. Misstankar mellan deltagarna uppstår under expeditionens gång, är verkligen alla vad de utger sig för att vara, eller finns där andra mål med deltagandet än det avsedda? Under "jupiterpassagen" händer något oväntat som skapar oro i besättningen och när man senare befinner sig framme vid planeten Gilead börjar konflikter och konspirationsteorier frodas genom mystiska upplevelser och egendomliga vetenskapliga upptäckter i planetens inre hålrum. Temamässigt uppges Nomadplaneten handla om förändring, förnekelse och skuld.

Sammanfattningsvis: Ett oerhört spännande och välskrivet rymdäventyr som troligen kan passa alla, även de som anser att science fiction befinner sig utanför deras safe zone. Kan bara bekräfta att det absolut räcker gott med att det finns ett intresse för rymden, framtiden (vem är inte intresserad av den?!) och hur människan förhåller sig till dessa, för att fatta tycke för detta rymdepos.

Återstår för mig att varmt rekommendera och hoppas boken finner många nya läsare som kommer att ha samma nöje i att läsa den som jag hade.

Tidigare blogginlägg angående Nomadplaneten finns här ("En smakebit på søndag") och här.

Förresten! Visst missade ni väl inte närporträtt av Jupiter alldeles nyligen? (Finns väldigt fascinerande fiktiva beskrivningar i närbild av den planeten i Nomadplaneten annars) 😉

Månadens bästa bok!

Betyg: 5/5

Finns att köpa på:
Science fiction bokhandeln: Häftad
Bokus: Häftad / E-bok
Adlibris: Häftad
Cdon: Häftad

Andra bokbloggare om Nomadplaneten:
Mina skrivna ord
elsasbokhylla.se


14 kommentarer:

 1. Det där låter ju hur bra som helst, ska läsa den snart :)

  Visst är det lite underligt att skräck och science fiction inte är riktigt "fint" medan fantasy verkar höra till det som släpps in i salongerna. Förstår inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad jag ser fram emot att få läsa ditt skriveri om den sen! Så spännande att få veta ditt tyck o tänk. :)

   Mycket skräp gavs ut av scifi förr, kanske förstör det för genren fortfarande?

   Radera
 2. Anonym15 april

  Vilken välskriven recension, du har fått mig ännu mer nyfiken på den här boken :) Jag tackade nej till erbjudandet att läsa den, eftersom jag har.. få se... fjorton rec.ex som skall läsas innan slutet av maj. Men sedan hoppas jag hinna läsa Nomadplaneten också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då förstår jag att du har jämt göra framöver! Vi får hoppas det blir lugnare sen då med lite plats för sci-fi. Roligt att jag fick dig att bli nyfiken i varje fall. :)

   Radera
 3. Det låter hur bra som helst. Ja kanske den får hamna på min önskelista också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl värd en plats på önskelistan. :)

   Radera
 4. Har läst väldigt lite science fiction, men detta låter riktigt spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Science fiction är riktigt spännande när det är bra, som den här t.ex. ;)

   Radera
 5. I Sverige kan jag hålla med om att sci-fi inte riktigt släpps in, men är det så internationellt? Det jag läst i genren är mest amerikanska författare, och det kanske är synd, att man begränsar sig så. Bra scifi ska bygga på vetenskap, men tänja på gränserna och kittla fantastin tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dålig koll internationellt hur det anses, kanske stämmer att det bara rör Sverige... Håller med dig fullkomligt då du beskriver bra scifi, så skall det absolut vara! :)

   Radera
 6. Sci-fi är inget för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börjat läsa scifi under senare år, uppskattar verkligen den genren numera.

   Radera
 7. Den här blev jag riktigt nyfiken på.

  SvaraRadera
 8. Sci fi läser jag väldigt sällan numera, verkar inte riktigt klicka till mellan genren och mig, men denna blir jag lite nyfiken på, kanske skulle ta och testa ;)

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).