söndag 28 maj 2017

"Dubbelgångaren" av Fjodor Dostojevskij

Dubbelgångaren av Fjodor Dostojevskij. Översättare: Bengt Samuelson.

"Romanen handlar om titulärrådet herr Goljadkin som bor ensam med sin betjänt i en liten lägenhet i Sankt Petersburg. En dag upptäcker han till sin förfäran att han har en dubbelgångare i staden, en person som är på pricken lik honom och till och med bär samma namn!

Ännu mer bestört blir han när det visar sig att denne falske Goljadkin har fått anställning i samma ämbetsverk och på ett knipslugt lismande vis har gjort sig till vän med hans kollegor och börjat baktala honom å det grövsta - allt med den uppenbara avsikten att manövrera ut honom, att förgöra honom.

Till och med den sköna Klara Olsufjevna, dotter till en av ämbetsverkets tidigare chefer, som den äkte Goljadkin länge varit förälskad i men inte vågat närma sig, blir indragen i den falske Goljadkins ränker och intriger."

I det lilla sidoprojektet att läsa mig igenom bokförlaget Bakhålls nyutgivning av Dostojevskijs verk fick så Dubbelgångaren komma på tur.

Efter debutverket Arma människor (inte läst den än, verkar inte finnas med i nämnda förlags nyutgivning) följde alltså denna roman om "titulärrådet" herr Goljadkin. Med mannens tilltagande personlighetsförändring och förföljelsemani får man genom hans upplevelse av omvärlden följa en skrämmande händelseutveckling utifrån hans förvrängda verklighet såsom han ser den. Någon annans perspektiv får man inte. Det blir kusligt, sinnesförvirrat, fullt av upprepningar och ältande. Samtidigt som det är intressant är det trögläst och man blir till slut hjärtligt trött på omständlige herr Goljadkin, hans malande tankar och irrationella beteende.

Som tur är var boken bara på 158 sidor (inklusive ett utmärkt efterord av översättaren Bengt Samuelson), för det här var hittills den bok jag uppskattat minst av det som lästs av författaren. Även om vissa episoder är klart minnesvärda och så där helt fantastiskt välskrivna.

Tidigare blogginlägg om Dubbelgångaren finns här (smakbiten).

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).