söndag 7 maj 2017

En smakebit på søndag: Sändebudet

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker vi läser eller läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Just börjat på den tredje fristående delen i Singöserien, d.v.s. kriminalromanen Sändebudet av Anders Gustafson & Johan Kant. Smakbiten kommer från sidan 29-30:

"Hur hade allt börjat? tänkte Solbritt. Grannen Gustav hade berättat för henne om ett gammalt ouppklarat mordfall på Singö, som skett dagen efter mordet på Olof Palme. Hon hade tyckt att det var spännande att ta reda på mer om Singömordet. Hennes och Runes planerade semester i det nyinköpta sommarhuset på Singö hade för hennes del hastigt förvandlats till en brottsutredning. Hon hade träffat Lena och de hade blivit bästa vänner och radarpar i utredningen. Det som först verkat vara ett ouppklarat mord på en värnpliktig visade sig vara mycket mer. De hade avslöjat ett brottskonglomerat med förgreningar till Tyskland, Litauen och Östeuropa. Organiserad rasism var en del av det som hon tillsammans med Norrtäljepolisen hade rullat upp. Nu skulle de avsluta jobbet. Lägga de sista pusselbitarna på plats. Det enda smolket i bägaren var att den huvudmisstänkte, ex-militären Sven Löwengrip, fortfarande var på fri fot."


Beskrivning hämtad från förlaget Bokfabriken:

"En isfri januarieftermiddag ger sig tre män ut i en båt för att fiska. En av dem kommer aldrig tillbaka. Mannen, som visar sig ha koppling till öns militära förflutna, hittas senare död i hamnen vid Svartklubben utanför Singö.

Den erfarna kriminalinspektören Solbritt Andersson och hennes kollegor arbetar med en omfattande utredning av företaget Rankena Tech, som bakom de putsade fasaderna tycks ha vida förgreningar till internationell brottslighet. Polisen närmar sig ett genombrott i fallet, men blir alltmer frustrerade över att de ständigt ligger steget efter. Finns det läckor eller infiltratörer i Norrtälje polishus?

Samtidigt hittas ett lik guppande i hamnen vid Svartklubben utanför Singö. Har offret, en tillbakadragen man som bott vid havet i hela sitt liv, verkligen drunknat på grunt vatten? Vilka är hans kopplingar till öns militära förflutna och till den charmante och maktfullkomlige prästen i Singö kyrka?"


28 kommentarer:

 1. Den här serien har jag inte börjat läsa än, men första boken står här :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är bra! Lite "snällare" krim, inget övervåld, så den passar mig. Känner förstås även väl till trakterna för handlingen, så det får man nog erkänna inger en viss extra lockelse. ;)

   Radera
 2. En serie som jag är nyfiken på att läsa! Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Låter intressant! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite annorlunda kriminalromaner utan alltför mycket våld och där huvudkaraktärerna är vardagsnära och rätt vanliga. :)

   Radera
 5. har läst mycket om denna serie. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 6. Anonym07 maj

  Jag har inte läst någon del i den här serien, men smakbiten låter lovande, tack så mycket :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smakbiten gav en liten snabb tillbakablick för tidigare böckers handling. ;)

   Radera
 7. Den tredje delen har jag inte läst än, det är så många bra nu.

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten. Den här serien är jag lite nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl värd uppmärksamhet. :)

   Radera
 10. Tack för smakbiten! Har läst de två första delarna, och ska småningom läsa även den här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tredje och sista i Singöserien kan man undra. Verkar så, men vem vet...

   Radera
 11. Jag har lyssnat på de två första böckerna och kommer nog till denna så småningom.... ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just det, dom finns visst även som ljudböcker.

   Radera
 12. Har lite svårt för kriminalromaner, men läser en och annan i studiesyfte. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här slipper man brutalt övervåld, handlingen är istället uppblandad med en hel del vardagliga trivsamheter, lättsam läsning helt enkelt. Absolut värda att läsa i "studiesyfte". ;)

   Radera
 13. En författarduo jag missat helt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bör man inte missa! :D

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).