måndag 5 juni 2017

"Hormonbibeln" av Martina Johansson

Hormonbibeln: Hormonoptimering för den moderna människan av Martina Johansson. Pagina Förlag:

"Våra hormoner styr inte bara om vi blir kvinnor eller män, de styr hela vår personlighet och individuella karaktärsdrag. De styr var någonstans på kroppen som fettet sätter sig, hur vi mår, hur länge vi sover och hur gamla vi blir. Genom att kartlägga ett par av de mest grundläggande hormonerna kan vi få en mer djuplodande förståelse för vårt beteende, humör och hälsa och också få makten att påverka det i en mer önskvärd riktning.

I hormonbibeln beskriver omfattande hur kroppens celler kommunicerar med varandra genom att regelbundet reglera hormonnivåerna, som i tät förbindelse med hjärnans signalsubstanser samverkar i en lång rad kedjereaktioner. Vi behöver inte vara offer för våra egna genetiska set-ups, utan kan påverka hur vi mår genom enkla medel som inkluderar kost, träning, tillskott och även beteendeförändringar. I den här boken får du veta hur.

Martina Johansson är civilingenjör i bioteknik och biofysik från Chalmers som brinner för hälsa och välmående. Sedan ett par år tillbaka har kroppens tillverkning, utsöndring och påverkan av hormoner varit ett stort intresse och forskningsområde, och det är med denna kunskap som grund som Hormonbibeln har vuxit fram."

Så, varför läser man den här typen av böcker? Nej, jag läser inte dessa som några slags "självhjälpsböcker", som en del verkar kalla även de böcker som handlar om humanbiologi, och som vissa t.o.m. skäms visa att de läser.
Hur kunde det bli så här? Inte behöver vi väl heller skämmas för att lära oss mer om hur vi människor fysiologiskt fungerar. Det skall aldrig vara skambelagt att vara vetgirig, och kunskapen vi förvärvar har vi ju inte bara användning av för egen del, ser det däremot först och främst som att jag lär mig för att kunna dela med mig till andra, för att sådant gör livet mycket mer meningsfullt.

Kanske tycker man så här som mig om man har utbildning och erfarenheter inom hälsa, vård- och omsorg, möjligen är det därför jag själv inte förstår det där skämmiga?
Läser sådana här böcker gör jag p.g.a. ett specialintresse, för funderingar kring åldrande (tanken att man som äldreäldre inte prompt måste leva sin sista tid i livet multisjuk med en full näve piller att försöka svälja ner varje morgon), för den spännande jämförelsen mellan mina "gamla" kunskaper med ny kunskap... skulle kunna fortsätta på den här tråden ett tag till, men det gagnar ingen annan. Har i varje fall förklarat varför det inte är bortkastat eller skämmigt att läsa om hur vi fungerar, oavsett vilken bakgrund vi har.

Att hormoner styr så stor del av vilka vi är och vårt mående borde i rimlighetens namn intressera flertalet, speciellt när så mycket ny spännande vetenskap finns inom området. Hormonbibeln ger verkligen skäl för sin titel, och alla kan nog finna något som intresserar så där alldeles extra. Boken är skriven på ett sätt som är lätt att förstå och så enkelt det nu kan bli för ett sådant komplext ämne. Jag tror (svårt för mig att avgöra) att man inte behöver några förkunskaper för att kunna ta till sig dess fakta i stora drag.

Det finns så mycket man vill skriva om, men nämner bara lite korta instick här och där, för att ge en hint om vad det handlar om. Boken är uppdelad i två delar; del ett handlar om hormonerna, dess effekt, funktion och historia; och del två handlar om "hormonoptimering" (hur vi själva kan påverka de olika hormonerna för att må så bra vi kan).

Att fler förstår vikten av att lära sig mer om blodsocker och hormonet insulin skulle hjälpa många, inte minst då ett kroniskt förhöjt insulin aktiverar inflammationer i kroppen.
Bra att boken tar upp begreppet vanlig mat, ett kosthåll som kan vara både alltför blodsockerhöjande och tillsatsbemängd. Många kan bli provocerade av att man påstår att s.k. "vanlig mat" inte är hälsosam, något man känner att det snart borde bli ändring på. Allt detta spannmål, socker, transfetter, natriumglutamat, o.s.v., tillhör den "vanliga maten", och inte är det något som befrämjar vår hälsa i varje fall.
Kopplingen dopamin (belöningshormon) och sockerberoende är nyttigt att känna till, här får vi en fördjupad insikt om hur det fungerar. Leptin (mättnadshormon) är ett annat hormon som inte upptäcktes förrän 1994. Lär mer om insulin- och leptinresistens. Läs om stresshormonet kortisol och vad det har för koppling till kolesterol, jättespännande!

Om de mer välkända hormon som testosteron och östrogen får man en ordentlig faktagenomgång, som dessutom omfattar intressant historik.
Visste du t.ex. att ett enzym kallat aromatas kan konvertera testosteron till östrogen?

Läs om peptidhormonernet oxytocin. T.ex. om hur ensamlevande äldre som har hund eller katt bevisats ha lägre sjukdomsfrekvens och få ett längre liv, att detta tros bero på de högre plasmanivåer av oxytocin (benämnt "det självläkande hormonet").

Ett kapitel berör bl.a sömn och stress. Man får lära sig skillnaden mellan noradrenalin och adrenalin. Läs om hur adenosinresistens gör att koffeinet ger ett ökat välmåendet (lugnande, sänkt bltr och puls) hos äldre som varit kaffedrickare i hela sitt liv. Hormonet kortisol, stress och utbrändhet är något som blir allt viktigare för de flesta i nutid att få ökad förståelse för, här blir allt kring detta väl förklarat.

Bokens andra del ("hormonoptimering") tar upp varför vi åldras, om oxidativ stress som åldrandeteori, om AGE-teorin och inflammationsteorin. Varför vi får rynkor, får grått hår eller tappar håret. Om hur man med livsstilsförändringar kan bibehålla en god kognitiv funktion livet ut.

Ett kapitel samlar neurohormonerna (vilka även såklart nämns då och då genom hela boken för övrigt) serotonin, dopamin och noradrenalin, läs om neurohormonerna och dess verkan vid höga och låga nivåer.

Till viss del handlar det också naturligtvis om viktminskning för de som behöver sådant och muskelbygge samt uppladdning inför idrottsprestation eller s.k. "fitnesslook" (😄), för den som intresserar sig för det. Just dom bitarna intresserade väl inte direkt mig, förutom att det var roligt att jämföra vad som ingick i min friskvårdsutbildning i mitten av 90-talet med hur det är idag vad gäller det idrottsliga v.s.v. kost, styrketräning, etc.. Men förstår såklart att även detta är något som bör vara med i en sådan här omfattande "hormonbibel". 😊

Att ge människor makt över sin situation genom kunskap kan aldrig vara fel. Så läs och lär av sådana här böcker också. Framförallt; skäms aldrig för kunskapstörst! 😉

Det här är en bok jag starkt rekommenderar alla att läsa.

Tidigare skrivet blogginlägg om boken finns här.

Utnämnde Hormonbibeln till Månadens bästa bok för maj månad!

Betyg: 5/5


2 kommentarer:

 1. Anonym07 juni

  Jag tycker att det låter som en väldigt intressant bok som jag också vill läsa. Tack för tipset! Jag hade ingen aning om att det skulle vara pinsamt att berätta att man läser den här typen av böcker, jag tycker att det är väldigt bra med böcker som förenklar det komplicerade med människokroppen så att fler kan läsa och ta till sig åtminstone grunderna utan att behöva gå en lång utbildning för att förstå. Den här boken kommer upp på min att-läsa-lista! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det bra! Att nyare vetenskap görs tillgänglig för alla är helt rätt, uppskattar då att det finns de som har förmågan att skriva såna böcker. Jätteroligt att du vill läsa den! :)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)