fredag 16 juni 2017

"Manglade dukar och vikta servetter" av Ewa Klingberg

Manglade dukar och vikta servetter av Ewa Klingberg. Bokförlag: Historiska Media. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden).

"Charmig roman om omöjlig kärlek!

Utan att riktigt förstå hur det gick till så har Felicia blivit med hus. Inte en vanlig villa, utan en stor fastighet med hyresgäster som nu är hennes ansvar. En av lägenheterna ska hon inreda till sig själv.

När Felicia möter den attraktive antikhandlaren Jonathan som vill fylla hennes bostad med tidstypiska möbler vänds hennes liv upp och ned. Felicia tar tacksamt emot inredningshjälp från Jonathan, men vad varken Felicia eller Jonathan känner till är att en av möblerna döljer en gammal hemlighet ... Denna hemlighet leder till Nanny, en ung kvinna som arbetar som piga i ett välbemedlat hem i Karlskrona år 1851.

Ensamheten blir plötsligt ett virrvarr av nya bekantskaper, de gamla murriga väggarna får nytt liv och Felicias sårade hjärta tinar upp. Men hur ska hon hantera en kärlek som är omöjlig redan från början?

Nannys och Felicias skilda livsöden vävs samman på ett fängslande vis. Hemligheter från det förflutna blir en del av Felicias liv och påverkar henne på ett sätt som hon aldrig hade kunnat förutsäga. Manglade dukar och vikta servetter är en varm och charmig historia som handlar om vänskap, kärlek och modet att känna tillit."

En trivsam feelgood-historia som pendlar mellan två tider som berör varandra. Historiska delen av berättelsen skimrar! Den startar sommaren 1861, och det är just den delen som jag själv uppskattade som allra mest med sina stämningsfulla miljöskildringar och folklivet. Gillar när den där känslan infinner sig då man tycker sig bli förflyttad till en annan tid och plats; känner dofter, atmosfär, får möta skiftande tidsenliga karaktärsporträtt som kommer till liv, känslostämningar, olika sociala förhållanden och miljöer. När sen allt det där uppfattas på ett autentiskt och rätt trovärdigt vis kopplat till verkliga historiska skeenden, tillsammans med en intrig/handling som griper tag i läsaren, ja då blir det helt enkelt sådär klart lysande bra. Och det blir det även här.

Att jämföra författares sätt att skriva är väl kanske inte så värst klokt att göra, men kan inte låta bli att dra paralleller till Catharina Ingelman-Sundberg och Elisabet Nemert, har mina romanfavoriter av dessa; t.ex. Förföljd (C.I-S.) och Ringens gåta (E.N.). Vill absolut fortsätta läsa böcker skrivna av Ewa Klingberg också, men jag hoppas nog då att det kommer att handla om rent historiska romaner, verkar uppenbarligen föredra just sådana.
Det här är nu alltså inte den första boken jag läser av författaren, Stenhuggarens dotter (i stafettbokserien "Släkten") blev för mig en historisk roman som räknas till en av de bästa jag läst inom just den genren.

Så kanske är det då inte så överraskande att just Nannys historia blev den som jag själv fann mest intresse av, hade nog för egen del önskat att den delen fått ta mera plats på bekostnad av nutida berättelsen. Men tycke och smak är ju så olika! Tror med all säkerhet att många också kan uppskatta att få ta del av Felicias liv, upplever igenkänning med det tidstypiska, samt tycker det är spännande med den spirande romantiken, missförstånden mellan parterna och triangeldramat.

De två olika tiderna varvas och fann mig längta efter kapitlen som handlade om dåtid. Det är möjligt att jag kanske hade förväntat mig en mer historisk roman, än övervägande nutida, och förväntningar kan såklart påverka hur man slutligen känner inför en bok.

Hursomhelst är det här ett utmärkt lättläst sommartips för underhållande njutläsning. Och såklart bör ni inte missa denna må bra-bok i sommar! 😊

Har tidigare här på bokbloggen skrivit om Manglade dukar och vikta servetter här (smakbit).

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
BokusInbunden / E-bok
AdlibrisInbunden / E-bok
Cdon: Inbunden

Andra bokbloggare om Manglade dukar och vikta servetter:
Annas fotnoter
hyllan
Bokföring enligt Monika
...med näsan i en bok...
Johannas deckarhörna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).