torsdag 6 juli 2017

"Fyra dagar i Kabul" av Anna Tell

Fyra dagar i Kabul av Anna Tell. Bokförlag: Wahlström & Widstrand. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden).

"Svenska diplomater i gisslandrama

Den erfarna förhandlaren Amanda Lund hamnar mitt i hetluften när två svenska diplomater kidnappas i Kabul. I en kamp mot klockan jagar hon svar i en härva av mord, heroin och sex.

Under jakten på kidnapparna upptäcker Amanda att hon inte är ensam om att försöka hitta diplomaterna – och att hon saknar någon att förhandla med. Hemma i Stockholm stundar ett afghanskt statsbesök. Amandas kollega Bill Ekman utreder mordet på en ung man samtidigt som han håller departementen underrättade om Amandas framsteg i Afghanistan. Men varför försöker regeringen mörka kidnappningen? Och varför hör inte kidnapparna av sig? Snart inser Amanda att den svenska ambassadören i Kabul döljer mer än vad hon kunnat ana.

Fyra dagar i Kabul är en internationell spänningsroman av debutanten Anna Tell."

Recensionsexemplaret kom till mig utan inledande förfrågan om intresse fanns för att ta emot ett sådant. Har tidigare varit lite skeptisk angående förfaringssättet, men har nu fullkomligt omvärderat saken, hittills har böckerna som kommit på det sättet varit toppen. Man vet tydligen inte alltid bäst själv vad man tror man gillar eller ej.

Fyra dagar i Kabul skulle alltså i normala fall ha varit en bok jag inte trott skulle vara i min smak, eller att jag ens skulle begripa mig på handlingen... Ack, tänk så fel man kan ha. Det här var något av det bästa jag läst på länge, ruskigt nervpirrande spänning, jämförbart med att bli fullkomligt uppslukad av en riktigt bra actionfilm. När man väl börjar läsa boken är den oerhört svår att släppa. Att det är en författardebutant som skrivit känns ju också anmärkningsvärt, för själv upplever jag boken helt fantastisk även rent berättartekniskt.

För ett långsiktigt åtagande av ett utbildningsuppdrag (rådgivare till en afghansk patrullchef) i norra Afghanistan finns huvudkaraktären Amanda Lund, insatspolis och erfaren förhandlare på internationella insatsstyrkan tillhörande Rikskrim. Henne fattar man direkt sympati för. Modig, ansvarsfull, rak och direkt, men ändå varsam och försiktig när så krävs för att uppnå resultat. Reagerade först negativt på hennes totala avsaknad av skuldkänslor inför att ha ett förhållande på distans till en gift man med barn (och som dessutom hade en fru som till och från var cancersjuk). Men kom på mig själv med att man egentligen ofta felaktigt lägger alltför stor skuld på henne och inte på honom när det gäller sådana otrohetsaffärer, då ju egentligen skulden borde fördelas jämnt på båda. Märkligt.
Kollegan Bill Ekman (i Stockholm) var också en sådan karaktär man fattar tycke för, Amanda och hans goda samarbete var brilliant framställt. Bills arbetskamrat Tore är det ju sen såklart helt omöjligt att inte gilla, en sån vardagsnära karaktär som hade kunnat kliva rakt in från verkligheten.

Förutom de man känner sympati för så finns det också många att känna antipati för. Karaktärsbeskrivningarna är verkligen underhållande i den här romanen, även för sådana som beter sig egoistiskt ansvarslöst, uselt och som man helt tappar all respekt för, då blir det till ett rent farsartat nöje att läsa. Eller ja, en hel del irritation också får man väl erkänna. Nämnas i sammanhanget bör väl då höjdarna på svenska UD och ledande företrädare för rättsväsendet, såklart den självsmickrande chefen för Rikskrim, och inte minst den svenska ambassadören Sven Leijonhufvud i Afghanistan... jösses!

Romanens miljöbeskrivningar i Afghanistan gav mig en särskilt levande bild av situationen där, på ett sätt som jag inte kommit i närheten av genom verklighetens korta tv-utsända nyhetsrapporter. Allt det där blir för mig väldigt trovärdigt. Amandas yrkeserfarenhet uppfattas genuin i det praktiska utförandet och dialogerna/språket känns sanna för situationerna.
Själva gisslandramat och morden nystas upp på ett effektfullt sätt där helhetsbilden klarnar successivt, utan att stanna av eller spreta någonstans. En skamlig historia i de högre hierarkiska skikten ligger till grund för en oväntad intrikat dominoeffekt på flera kanter då skandalen riskerar att läcka ut, då flera inblandade vill förhindra att det sker, och när politik även styr det hela. Det är sannerligen mycket som ligger bakom kidnappningen av de två diplomaterna, och mycket som det även orsakar.

Sammanfattningsvis var det här spänning på hög nivå och den som gillar sådant bör såklart läsa Fyra dagar i Kabul. Det är ingen som helst svårighet att hänga med i alla förvecklingar, de tydligt beskrivna karaktärerna bidrar till att göra den saken betydligt lättare. Privata relationer får ta precis lagom mycket plats, utan att inkräkta för mycket på den huvudsakliga händelseutvecklingen, precis som jag vill ha det för en riktigt bra spänningsroman, eller i det här fallet; en helt fantastisk thriller i en intressant miljö.

Förresten, glömde jag nämna att Fyra dagar i Kabul lär vara den första boken i en planerade bokserie (Förhandlaren) med Amanda Lund i huvudrollen? Så är det i varje fall, och dessa uppföljare ser vi nu verkligen fram emot.

Betyg: 5/5

Finns att köpa på:
BokusInbunden / E-bok / Mp3-CDLjudbok
AdlibrisInbunden / E-bok / Mp3-CD / Ljudbok
CdonInbunden / Mp3-CD

Andra bokbloggare om Fyra dagar i Kabul:
hyllan
och dagarna går...


2 kommentarer:

  1. Den här känner jag mig väldigt nyfiken på :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, den var så bra! Läs! :)

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).