lördag 8 juli 2017

"Innan ankorna drunknar" av Ivana Vukadinovic

Innan ankorna drunknar av Ivana Vukadinovic. Förlag: Whip Media. Läste boken som recensionsexemplar. Häftad (Danskt band).

"18-åriga Zandra vill göra misstag med flit. Så att hon har något att skriva dikter om sen. När hon på planet till New York träffar Oliver verkar han först vara det perfekta misstaget att göra. Men allt blir fel.

Zandra får svårt att koncentrera sig på annat än att få pojkvännen Johannes att förlåta henne och på sina feta lår. Kläderna blir snabbt för stora, huden känns genomskinlig och nyckelbenen vassa. I övrigt läser hon Pro-Ana-bloggen Skinnyandhappy och suger i sig thinspiration. Men trots att vågens siffror klättrar nedåt känner sig hon sig tjock i själen.

Under sommaren praktiserar Zandra som fotograf på en tidningsredaktion i en småstad utanför Linköping. Där träffar hon småbarnsmamman Tanja som bara tänker på politik, sin exman Julian och att få många lajks på Facebook.

Johannes spelar mest datorspel och äter nudlar. Och i bakgrunden lurar Oliver…"

Det här var minsann en originell debutroman! Brukar normalt känna mig lite osäker inför om jag rätt kan bedöma böcker med målgrupp unga vuxna, som denna. Men samtidigt som man har sådan distans i ålder blir man nyfiken på hur det är att vara ung idag och dessutom är det ju intressant att få ett bättre hum om den moderna livsstilen, som på något vis har blivit så... utseendefixerad och internetberoende. För egen del känner jag mig inte alls bekväm med att tekniken blivit så central i människors vardag och är heller inte i fas med den tekniska utvecklingen. Så måste först erkänna att det blev svårt för mig att förstå allting, troligtvis mycket som har med modern mobiltelefoni att göra, t.ex. insta, mess, snapchat, swisha och facebookberoende... bara sånt får en verkligen att känna sig som en gammal dinosaurie. 😊

I den här debutromanen finns så många ämnen som är aktuella och viktiga att sätta fokus på, just precis i vår tid, kan bara gå in på några.

Bokens huvudperson Zandra får man följa då hon successivt mår allt sämre på grund av sin ätstörning, något som bokens författare själv lär ha egen erfarenhet av och vilket på så vis gör det hela mer trovärdigt och hemskt att läsa om. Tycker jag nu förstår mycket bättre hur det är för den som drabbats av sådant och vill därför verkligen rekommendera andra att läsa den här romanen, som trots alla svåra ämnen den tar upp är en lättläst bok.

De ytliga idealen är, tror jag, något som helt klart måste tas tag i, alltfler verkar må dåligt av osunda skönhetsideal. Läste nyligen den här artikeln i DN som jag tyckte bidrog med en vettig åsikt i ämnet. Känns bra att stanna upp ibland och skärskåda alla nya trender, som kan vara på både gott och ont i långa loppet. YA-romaner som denna kan bidra till att lyfta en konstruktiv diskussion kring ämnet. Toppenbra, tycker jag.
Ätstörningar, var ett okänt begrepp när jag själv var yngre (sjukdomar som anorexi och bulimi var något helt obegripligt), idag är det något alla blivit medvetna om på ett helt annat sätt. Den utseendefixering och de kroppsideal som finns hos många idag fanns heller inte då, det var ju liksom inte något man brydde sig om, huruvida någon var lite kraftigare eller gängligt byggd, alla är vi ju av olika kroppstyper och inget är mer rätt eller fel än något annat. På liknande vis som sjuklig självsvält kan jag heller inte minnas att sjuklig fetma var något som knappt fanns. Fettskräcken (fetthalt, kalorier och fett i maten i allmänhet) var nog inte så utarbetad då som den senare blev, kanske den allmänna indoktrineringen kring att fett i maten ger fett på kroppen samt kolesterolhypotesen har bidragit till den snedvridna synen på mat och hälsa? Men grundorsakerna till problemen är förstås flera. Zandras problem uppstår då de både utifrån och inifrån kommande kraven blir orimliga. Perfektionskrav på hur det skall se ut på ytan (vikt, utseende, kläder, skor, statusprylar, prestation, framgång, lycka, självförverkligande...) skapar oro på insidan och i den verkligheten mår nog många yngre idag väldigt dåligt, speciellt tjejer i bokkaraktären Zandras ålder.

Innan ankorna drunknar har benämnts som en poetisk roman, men alla som tycker det låter skrämmande, som inte är så poetiskt lagda (är inte det själv), så räds inte för den skull att läsa, för det blir aldrig alltför tillkrånglat utan det är trots alla metaforer mer rakt på och direkt, det "poetiska" förhöjer faktiskt bara läsupplevelsen.

Bokens skildring av tidningskrisen är ju också ett väldigt aktuellt ämne i verkligheten. Även här har Ivana Vukadinovic en egen erfarenhetsbakgrund (som frilansjournalist) vilken förstärker det realistiska, t.ex. vad gäller de neddragningar som skett under senare tid. Tyckte även detta var spännande att ta del av framställt så här i fiktiv romanform.
Zandra får alltså praktikplats på en liten lokalredaktion i "Hålan" utanför Linköping och möter där Tanja. Småbarnsmamman Tanja arbetar ensam som lokalredaktör på tidningen och är på god väg att "gå in i väggen", vilket hon förstås i handlingen även till slut gör. Tanja är f.ö. den bokkaraktär som är "facebookberoende" och det var ett nytt begrepp för mig. Kan nu verkligen förstå att många troligen kan räkna sig till att ha denna typ av beroendeförhållande (i olika grad) till sociala medier idag, vilket känns rätt skrämmande. Antagligen fördomsfullt och "mossigt" av mig, men föreställer mig att den moderna mobiltelefonin till stor del ligger bakom sådant, kan uppleva det lite läskigt att vissa aldrig riktigt distanserar sig från sociala medier, då internet alltid finns tillgängligt i fickformat.

Boken avrundades på ett litet abrupt sätt, annars tyckte jag handlingen i övrigt hade jämnt flow och funkade fint. Innan ankorna drunknar var en annorlunda debutroman som jag hoppas får många läsare, för det är den sannerligen värd. Böcker som denna håller samtalen om aktuella ämnen levande, och hur viktigt är inte det?

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
BokusHäftadE-bok
AdlibrisHäftad
Cdon: Häftad

Andra bokbloggare om Innan ankorna drunknar:
Erikas bokprat
bokcirkel


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).