söndag 23 juli 2017

Politiska och juridiska spänningsromaner - en lista

Blev lite smått överraskad av hur fantastiskt bra jag tyckte att Anna Tells Fyra dagar i Kabul var. Det här med politiska och juridiska spänningsromaner kan ju annars vara lite knepigt, det kan vara oerhört spännande samtidigt som det ibland emellanåt blir väldigt torrt, segt och ointressant. Platta endimensionella karaktärer samt ingående detaljbeskrivningar av strider, militär utrustning, vapen, ordergivning och korthuggen radiokommunikation i överflöd, kan för mig bli rena sömnpillret, trots att det som bjuds på i övrigt kan vara ett både skrämmande och intressant scenario.

Mycket om den horribla IT-skandalen nu (som jag naturligtvis inte kan låta bli att följa utvecklingen för i media), och det väcker ju uppmärksamheten kring den här typen av spänningsromaner; säkerhetspolitiska thrillers som sätter fokus på samhällsskydd och beredskap genom olika utmanande tänkta situationer. Något som väcker diskussioner som sig bör.

En påbörjad lista, som med tiden kanske kan utökas, är på sin plats igen då (böcker jag inte läst, men är nyfiken på):


Fartblinda av Carolina Neurath
"Nominerad till Årets Deckardebut i Crimetime Specsavers Award 2016!" ... "Under en jakthelg i Skåne nås Peder af Rooth av ett samtal som kommer att förändra allt: den anrika bank där han är vd riskerar konkurs. Någon timme senare sitter han i ett privatplan med sin fru på väg tillbaka till Stockholm där dramatiska dygn väntar."

Hot över Östersjön av Mark Greaney
"En Airbus på väg från Stockholm kolliderar med ett ryskt spionplan. Alla passagerare ombord omkommer. Klämd mellan giriga oligarker och en konkursfärdig statsekonomi har Rysslands president Valerij Volodin för avsikt att skapa internationellt kaos för att dölja sin egentliga plan. Men president Jack Ryan ser ett mönster och tvekar inte att slå tillbaka. Problemet är bara att Volodin har femtiotusen soldater som står redo att invadera ett Nato-land."

Entropia: en politisk thriller av Peter Liljenberg
"Entropia är en thriller som kastar dig rakt in i det politiska spelet, där de som kontrollerar informationen också kontrollerar makten."

Isola av Åsa Avdic
"Året är 2037. Sju personer isoleras på en ö i ytterskärgården. De befinner sig där i tron att de ska genomgå diverse tester för ett toppjobb inom säkerhetstjänsten, i själva verket ska de utsättas för ett socialt experiment."

Höstsol av Lars Wilderäng
"Höstsol är den första delen i en rafflande säkerhetspolitisk thrillerserie i två delar som utspelar sig i en framtid som ligger obehagligt nära vår egen tid, och som tar avstamp i dagens säkerhetspolitiska läge."

36 timmar av David Bergman
"I ett dystopiskt Stockholm i en inte alltför avlägsen framtid får vi under 36 intensiva timmar följa Johanna Lindström, general och chef för Försvarsmaktens operativa verksamhet. Det är midsommarhelg och hela staden är avspärrad. En från början fredlig demonstration mot polisens sätt att tillämpa en ny terroristlagstiftning den så kallade Nationalsäkerhetslagen har urartat."

6 dagar av David Bergman
"De nordiska regeringscheferna har samlats i Rosenbad för att underteckna fördraget i den blivande nordiska unionen. Den festliga inledningen avbryts abrupt då terrorister slår till mot regeringskvarteren. Kraftiga explosioner skakar centrala Stockholm med ett okänt antal sårade och döda till följd. Sveriges överbefälhavare, Johanna Lindström, lyckas nätt och jämnt överleva. Samtidigt utsätts landet för en våg av avancerade IT-attacker som hotar att slå ut hela samhället."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)