fredag 14 juli 2017

"Se mig, Medusa" av Torkil Damhaug

Se mig, Medusa av Torkil Damhaug. Översättare: Helena Stedman. Förlag: Bokfabriken. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden).

"Axel Glenne, sonen till en norsk krigshjälte, driver en lukrativ läkarmottagning och lever ett till synes harmoniskt familjeliv. Morgonen efter en tung jour händer det som kommer förändra hans tillvaro helt: En kvinna hittas död i Nordmarka, med skador som ser ut att komma från en björn. Kort därefter hittas ännu en kvinna riven och dödad. Förutom de brutala skadorna verkar kvinnorna inte ha någonting gemensamt ... utom Axel Glenne.

Se mig, Medusa är en psykologisk spänningsroman om skuld och hämnd. Med sitt fantastiska språk och sin djupgående förståelse för människan leder och förvillar Torkil Damhaug läsaren genom utredningens och psykets labyrinter.

Torkil Damhaug är född och uppvuxen i Lillehammer och har läst litteraturvetenskap och antropologi innan han utbildade sig till specialistläkare inom psykiatrivården. Sedan 2012 är han författare på heltid och han har gett ut totalt elva böcker. 2011 fick hans bok Ildmannen Riverton-priset för bästa norska kriminalroman."

En helt okej och rätt välskriven kriminalroman med mystiska mord och villospår på vägen mot att finna den verklige gärningsmannen. Det var inte så lätt att lista ut vem den skyldige var förrän det blev rent uppenbart framemot slutet. Gillade inte huvudpersonen Alex, men man fick en föreställning om att det var meningen att man skulle finna sympati för denna karaktär. Samtidigt som det upplevdes mysko med hans (och hans hustrus) personlighet och dubbelliv fanns det väl antagligen en anledning till detta, just för att skapa trovärdighet till det huvudsakliga villospåret. Förutom att sidohistorien om brodern Brede kändes oavslutad så var väl intrigen för övrigt rätt sammanhållen, alla trådar knöts ihop snyggt och ingen del kändes egentligen malplacerat intryckt.

För egen del tyckte jag spänningen lät vänta på sig, rätt trögläst var det, men fram emot slutet tog det sig någotsånär och det kändes som spänningshalten steg något. Tror samtidigt att det spelade en viss roll att man inte fann tillräckligt med sympati för huvudkaraktären, som minst sagt betedde sig underligt. Sådant kan ha rätt stor betydelse för hur fängslande man tycker en bok är, enligt mig. Vill nog hellre kategorisera boken till att vara en ren kriminalroman och inte en thriller. För en thriller vill åtminstone jag ha mer spänning, från början till slut, en sorts dramatik (gärna psykologisk) som till viss del närmar sig skräckgenren. Tyckte inte riktigt den här romanen kunde leva upp till det, trots den väl sammansatta intrigen och den oväntade twisten framemot slutet.

Sammanfattningsvis var det här för mig en kriminalroman med udda psykologiska porträtt som man försöker klura ut hur de hänger ihop med händelseutvecklingen, här fanns flera oväntade vändningar och en rätt överraskande upplösning. Att jag nu inte upplevde boken så värst spännande eller engagerande (mest underhållning för stunden, lämnade inte direkt några eftertankar), som förväntat, får nog vara förbehållet mig själv. Att Torkil Damhaug anses höra till eliten inom norsk skönlitteratur, och kriminallitteratur i allmänhet, kan jag nog trots allt på sätt och vis förstå, därför var det ändå intressant att få läsa en bok av denna hyllade författare. Är man intresserad av kriminallitteratur bör man antagligen inte missa Se mig, Medusa.

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
BokusInbunden / E-bok / CD-bok / LjudbokMp3-CD
AdlibrisE-bok / CD-bokLjudbok / Mp3-CD
CdonInbunden / CD-bok

Andra bokbloggare om Se mig, Medusa:
Maddes Bokblogg
Bokpool
Skuggornas bibliotek


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).