onsdag 19 juli 2017

"Snösommar" av Kristina Hård

Snösommar av Kristina Hård. Denna andra del i bokserien "Arvet efter Kaiser" är utgiven av Mörkersdottir förlag (även första delen Kleptomania har givits ut på nytt av samma förlag). Läste den som e-bok lånad från biblioteket. Hade föredragit häftad bok, som vanligt, men ibland får man nöja sig med det som finns att tillgå.

"Linus Kaiser är död.

En isande köld har lamslagit Sverige. Sommaren står för dörren men vintern vägrar envist släppa taget. I de djupa skogarna ställs människa mot troll i kampen om överlevnad.

Ingra Varg är kvar i Stockholm. Undantagstillstånd råder och skillnaden mellan liv och död är rasslet i ett stuprör, vinden som viskar bakom nacken eller skuggorna som kryper över husfasaden.

Regering har flytt huvudstaden. Från ett slitet vandrarhem i Danmark försöker man styra över ett Sverige begravt i snö och is där naturlagar och ordning inte längre gäller. En dag får finansminister Erik Skog besök av en man som vet var Linus Kaiser fann guldet och som dessutom påstår att det finns mer kvar att hämta."

Så blev det då äntligen dags för del två i trilogin "Arvet efter Kaiser" som inleddes med fantasyromanen Kleptomania, vilken för övrigt blev den bok jag utnämnde som årets bästa bok för 2016, inte illa! Läste visserligen boken första gången året dessförinnan (då utgiven av bokförlaget Styxx Fantasy), men så blev det en omläsning året därpå för att friska upp minnet inför fortsättningen. Läsa om boken av den orsaken behöver man nu inte göra, eftersom uppföljaren visade sig ha en fin och fullkomligt tillräcklig resumé för den sakens skull.

Hur var det då med denna uppföljare?

Riktigt bra, inte lika jämn som första boken men ibland gnistrade det så där ojämförligt tjusigt, återigen. Jag menar kanske främst hur skogen och väderförhållandena beskrivs... då känns de positiva superlativen nära till hands att använda flitigt. Hur trollen framställs är ren och skär roande underhållning som man naturligtvis heller inte får missa.

På sätt och vis vilar en dystopisk stämning (med lite uppfriskande samhällssatir) över Snösommar, för Sverige har verkligen blivit en dålig plats efter Kaisers giriga framfart i Kleptomania. Så dålig att till och med den svenska regeringen flytt till Danmark för att därifrån - utan större framgång - försöka styra ett land som är helt lamslaget av köld och misär. Något annat obestämbart lurar också hotfullt i det fördolda, något urgammalt från skogarna som hittat in till storstan. Dessa varelser har nu lite mer klivit fram ur kulisserna och in i människornas medvetande, ja till och med kvarlevorna av ett troll blir det tillfälle att obducera!

Girigheten har även slagit klorna i självaste finansministern och att stjäla trollguld hägrar. Men kommer Ingra Varg, utredaren från Skatteverket, att vakna upp ur sitt medvetslösa tillstånd? Kommer hon åter att minnas vad den förmögna storföretagaren Linus Kaiser avslöjat för henne, då det gäller hemligheterna som ligger till grund för hans senare ekonomiska framgångssaga?
Hur går det sen för Claudia och Halvar hos trollen, lyckas Halvar fly och är Claudia för evigt dömd till ett liv i trollens våld? Och den där maktlystna kronprinsessan på Stockholms slott sen, vad är hon ute efter sådär under Airis påverkan? Men det här måste man ju bara få klarhet i genom att läsa Snösommar och därefter den avslutande delen Blodkraxa som vi "Arvet efter Kaiser-fans" kanske kan förvänta oss att girigt få kasta oss över nästa år. 😊

Tidigare inlägg här på bokbloggen om Snösommar finns här (ett par smakbitar).

Betyg: 4/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).