onsdag 16 augusti 2017

"Transformationen" av Magic Frigren

Transformationen av Magic Frigren. Läste boken i häftat format, en bokvinst!

"Staden påminde Melly om ett böljande hav, ständigt i rörelse men ändå i perfekt harmoni. Efter att ha levt så länge i total tystnad kände hon sig snurrig av alla ljud: gnisslet från vagnshjul, klappret av hästskor, prat och rop...
Vad händer när livet inte blir som man tänkt sig? Melly, en ung vilsen kvinna, får rådet att byta miljö för rekreation. Istället invigs hon i en värld av märkliga hemligheter. Besynnerliga symboler hittas bakom en tavla. Ett dolt rum upptäcks. En mystisk dagbok är på villovägar. Människoöden vävs samman över tidens gränser vilket leder till en dold värld av alkemi och gåtfull magi. 
Magic Frigren är författare, serietecknare och bloggare bosatt i Stockholm. Hon har ofta uppmärksammats i medier för sitt breda kunnande inom mystik, sägner, sagor och symbolik. Transformationen är hennes debutroman."

Transformationen bjuder på en härligt fräsch originell mix. Tänk dig något i stil med Paulo Coelho (själv har jag läst nästan samtliga av hans böcker, såklart även Alkemisten), lägg därtill Scooby Doo! Mysteriegänget (minus hund) och en dos relationsdrama, feelgood, alkemi, tro och andlighet, plus lite till.

Detta sammantaget blir en klok och vacker berättelse med både charm och humor. Intrigen är spännande och ämnet intresseväckande. Såklart vilar även ett magiskt skimmer över hela storyn.☺

Romanens figurer har en framtoning man känner igen som karaktäristiskt för Magic Frigrens skapande (om man besökt någon av författarens bloggar). Underförstått finns de där humoristiska glimtarna med som en viktig ingrediens, detta kombinerat med smått överspända reaktioner, missförstånd och lite vimsighet på det där ungt charmiga viset. Tyckte mycket om det sätt på vilket man fick en mer breddad och nyanserad bild av de olika karaktärerna vartefter historien framskred. Trots allt det lättsamt underhållande ligger själva tyngdpunkten ändå på ett djupsinnigt allvar som vill fram, vissa berättelser söker "människan i människan" och detta kan man nog säga vara en sådan, fast på ett lättsamt feelgoodsätt. Oftast kan jag tycka det psykologiska och filosofiska i romaner blir ännu tydligare och mer lättillgängligt med en smula humor, som här. Budskapet går fram, och så som det görs i Transformationen tror jag det lyckas nå fram även till unga läsare. Relationerna och hur de utvecklas är för övrigt framställda på ett trovärdigt sätt om än ibland kanske lite väl närgångna, att utelämna lite åt läsarens egna slutsatser är inte fel.

Vackert lyriska miljöbeskrivningar i historisk miljö skänker en stämningsfull känsla, de bidrar positivt till helhetsupplevelsen och gör det lätt att leva sig in i historien. Vissa ord och uttryck (i t.ex. dialogerna) hör väl kanske mer hemma i vår tid än på 1800- och 1500-talet, men inte så det stör nämnvärt, roade faktiskt mer än att det blev störande, det här är ju dessutom en sorts fantasy och ingen historisk roman.

Själva äventyret, eller mysteriet, upplevde jag fängslande och väl uppbyggt med effektfulla komponenter som exempelvis en gammal funnen dagbok, delar av uppskrivna formler att finna, symboler och mystiska gåtor att lösa. Till sist känner man sig nästan lika engagerad i att lösa mysteriet som karaktärerna själva. Den slutliga dramatiska upplösningen, när formlerna väl blivit funna, kändes helt perfekt och föll på plats utmärkt passande till historien i övrigt. Toppenbra.

Efter romanens slut följer ett avsnitt kortfattad intressant fakta om alkemi, om dess ursprung, historia, senare teorier, samt filosofin och drömmen om transformation (fysisk och andlig). Dessutom får man veta att den här debutromanen är den första i en planerad alkemisk trilogi. Suveränt! Jag håller utkik efter nästa bok och rekommenderar varmt alla er andra att läsa Transformationen.❤

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 4/5


2 kommentarer:

  1. Åh vilken fin recension! Stort, STORT tack för den! <3 Kommer länka till dig nu. Du har gjort mig så glad! :D <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod! Värd alla lovord. Varmt lycka till med skrivandet, här finns en läsare. ;)

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).