lördag 16 september 2017

Bok med e-post igår: Öva allvar - någonstans i Sverige


Öva allvar - någonstans i Sverige av Ulf Ulfvarson


En roman som lockade till läsning efter att ha läst den här bokpresentationen (jomenvisst! verkar ha kommit in i någon slags lokalpatriotisk situation här på bloggen idag - med tanke på platsen för handlingen även för denna😄):

"Ingmar Andersson blir uppringd av en gammal lumparkompis, som föreslår en återträff efter 40 år. Ingmar hade knappast ägnat den tiden en tanke. Men nu kom allt tillbaka i minnet. Freden efter andra världskriget var bara några år gammal och det kalla kriget hade tagit vid. Nästan alla unga män blev inkallade till värnpliktstjänstgöring. Ingmar blev placerad vid Luftvärnsregementet i Stockholm, som snart flyttade till Norrtälje. Tillsammans med ett tjugotal jämnåriga med vitt skilda bakgrunder tillbringar han dygnens alla timmar på luckan, i tvättrummet, i matsalen, på lektionerna och på övningar med allt från handeldvapen till radarstationer och kanoner.

På fritiden gäller markan eller kortspel. I radion ljuder Snoddas Flottarkärlek. Norrtäljes enda biograf visar Hon dansade en sommar. I Societetsparken finns en dansbana med danssugna, vackra flickor, bland dem Jenny, som Ingmar börjar uppvakta. Flera andra från regementet vill också ha hennes uppmärksamhet, bland dem Uno och Adolf. Uno, en märkligt begåvad, fumlig och hudlös man, mobbas av Adolf. Båda går vidare till officersutbildning. Konflikten dem emellan går till en dramatisk upplösning. Av en slump upptäcker Ingmar att samvetslösa personer utnyttjat Unos fabulösa minne och dragit in honom i något han inte förmår ta sig ur.

Ulf Ulfvarson är uppvuxen på Stora Essingen och bor på Lidingö. Han är teknologie doktor i kemi och professor emeritus vid Kungl. Tekniska Högskolan, KTH. Förutom sin omfattande vetenskapliga publicering har han gett ut ett antal skönlitteratära och populärvetenskapliga böcker på bl.a. Bonniers förlag, Natur och Kultur, Solberga förlag och e-bokförlaget Serum."

Så den laddades ned direkt.👍


Tack för recex Type & Tell!


Infart till gamla Lv3-området Norrtälje


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).