onsdag 13 september 2017

"Googolplex" av KG Johansson

Googolplex av KG Johansson. Wela förlag. Läste boken som häftad, bibliotekslån.

"Vinnare av Spektakulärt pris för 2010 års bästa science fiction-roman.

Jack ingår i en grupp kolonister som reser till den avlägsna planeten Shylock för att bygga en ny värld. Jacks förmåga att manipulera DNA är en av gruppens största tillgångar. Kanske kan de också få hjälp av de märkliga varelserna som säger sig komma från andra universa - trots att ingen vet om varelserna talar sanning.
Men en dag kommer Jack att hinna ifatt sitt förflutna."

Oerhört fantasifullt, mycket välskrivet, smarta idéer och överlag en tänkvärd historia. Stor respekt för vilket arbete som ligger bakom en sådan här roman! Har av författaren tidigare läst Svarthunden och var väl rätt förberedd på att en science fiction av densamme kunde vara något i särklass... i "konstighet", en helt annorlunda konstighet än något annat. Då menar jag inte konstig som i dåligt utan som i bra, naturligtvis. En produkt av ett sorts särpräglat och skärpt konstnärligt skapande, som inte kan lämna någon direkt oberörd och utan eftertankar. Ja, så skulle jag nog vilja kalla det.

Efter att någorlunda väl kommit in i historiens alla egendomligheter fick man ett gott läsflyt då skrivsättet verkligen är utmärkt smidigt på så vis. Men hade ändå problem med att fördra berättelsens utdraget långsamma framåtskridande, det är samma sak som går om och om igen, vilket blir lite tradigt i längden. Kan såklart inse att det handlar om Jacks besatthet efter något som egentligen inte existerar, och besatthet kan ju handla om fixerad ihärdighet att med ständiga upprepningar försöka uppnå något som alltför ofta är ouppnåeligt. Eller helt enkelt i det här fallet; Jacks perfekta Rachel, som kanske egentligen inte finns. Jo, detta kan man nog också benämna som en fanatisk kärlekshistoria, men inte på så vis att den inte passar in i helheten eller att den skulle dominera helt utan innehåll och mening.

Uppskattade det komplext psykologiska, filosofiska och existentiella i denna ovanligt kreativa framtida vision av människan i en imaginär avlägsen framtid. Man hissnar inför tankeleken kring pseudovetenskapen - eller vad man nu vill kalla det - om multiversum (idén om parallella universum), och när väl förvirringen släppt kring de s.k. multis (gillade verkligen själva förklaringen till dessa framemot slutet!) blev de en självklar del av historien. Väldigt bra.

"Bland de obligatoriska minnena, den allmänna skolning som alla bar med sig, hade Jack bilder av teknologi från den gamla tiden. Tiden före multis.
   Den teknologin var hård och obeveklig som den metall den var skapad av. Den hade gått under med sin tid. Jack mindes holos av hur imperier föll och hur torn och katedraler av stål sprängdes, rostade sönder eller monterades ned. Men det fanns en gräns för hur mycket stål som kunde återbrukas. Och när oljan tog slut, den blandning av kolväten som hade använts som bränsle så länge lagren räckte, tog också stålets tid slut.
   Och sedan kom multis." 
(Googolplex, sid. 11)

Sammanfattningsvis: Storartad science fiction; väl genomarbetad, tänkvärd, enormt fantasifull och svindlande. Tyvärr en aning sävlig och enformig vad det lider och något för mycket romance för min smak, vilket sammantaget drog ner mitt satta betyg betydligt. Kanske oförtjänt? Ta reda på det! För alla som gillar science fiction bör nog inte missa Googolplex (romanen utgavs 2010 och finns numera även som ebok).

Betyg: 3/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).