söndag 29 oktober 2017

En smakebit på søndag: För oss är natten ljus

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker vi läser. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Smakbiten här idag hämtas från feelgoodromanen För oss är natten ljus av Christoffer Holst. Sidan 10-11:

"Jenny och Oliver äter ingenting. Jenny på grund av att hon inte äter kolhydrater och Oliver på grund av att han inte kan. På stället där de bott de senaste två nätterna - ett smutsigt motorvägshotell inrett av Norman Bates från Psycho - har frukosten varit förvånansvärt maffig. Bacon i överflöd, stora feta, svettiga korvar och massor av skinkor. Men sedan en månad tillbaka är Oliver vegetarian, eller som hans mamma kallar det: PK-fascist. Sedan Oliver såg den där filmen på Youtube för en månad sedan där små, söta, fjuniga kycklingar med antibiotikasprutor i huvudet studsade fram på ett rullband och rakt ner i en köttkvarn plockad ur en Saw-film har han inte velat äta kött. Det har dock inte varit lätt. Kebabmannen - Oliver vet inte vad han heter, bara att han driver Kebab Place i Sollentuna Centrum - har till och med undrat varför kebabtallrikarna har bytts ut mot rena pommes frites-tallrikar när Oliver kommer in om eftermiddagarna.
   Och i ärlighetens namn saknar han kött. Han saknar friterad kyckling, saknar sin pappas grillade fredagsbiffar, saknar bacon. Åh, som han saknar bacon. En natt för någon vecka sedan drömde han att han var inrullad i bacon och liksom försökte äta sin väg ut.
   Idag bestod hans amerikanska frukost av massor av osaltad äggröra, toast med smör och sylt och sockrig apelsinjuice."

Och jag saknar verkligen norsk odlad lax... Usch, varför tittar man ens på såna här filmer på t.ex. Vimeo eller Youtube? Vet ju inte ens om det är så överallt eller om det har förändrats sedan filmen visades första gången för tre år sedan. Kanske någon i Norge som vet? Men nog om det nu, här är bokens baksidestext:

"Kan världens bästa stad laga världens värsta familj?

När familjen Brickman äntligen ska lämna USA och åka hem till Sverige efter den pliktskyldigt besökta begravningen av de vuxna barnens farfar nås de av beskedet att Norwegians piloter har gått ut i strejk. De är strandsatta i New York.

En dröm för många, men en mardröm för Oliver.

Han försöker ignorera det faktum att han tvingas dela rum med sin pensionärstorra syster, krisande mamma, nya unga styvmor och kärlekskranka pappa och istället fokusera på att han faktiskt är i New York. Möjligheternas och musikalernas stad. Och att drömmen om ett liv på Broadway plötsligt känns inom räckhåll.

Under fyra dagar ställs allt på ända bland gula taxibilar, nätter på Brooklyn Bridge och glittrande storstadsgator. För oss är natten ljus av Christoffer Holst är en feelgood-roman om drömmar, förälskelse, familjeband och försoning."

Så väldigt nöjd med att ha ersatt de sista 220 sidorna av en kyligt macho technothriller med 220 sidor varmt humoristisk feelgood. Ibland måste man bara låta bli att läsa ut böcker som för en själv känns helt fel och istället kasta sig över sådant som är mer lockande för stunden.😊


Här hittar ni fler smakbitar denna söndag.


32 kommentarer:

 1. Jag behövde också en dos Christoffer Holst så även min smakbit kommer från en av hans böcker :) Han har en fenomenal förmåga att visa människors olika sidor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rolig bok, och lättsam. Inte läst något av författaren förut så det här blev en positiv överraskning för mig.

   Radera
 2. Måste ta och läsa mer av honom! Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner redan att det är något som kommer att ge mersmak. :)

   Radera
 3. Jeg har sett coveret på den boken før. Men om det er her på smakebitene, eller at den har samme cover i Norge vet jeg faktisk ikke :-)

  Når det gjelder laks er Kurt Oddekalv den siste du skal tro på. Han har prøvd seg på alt fra laks til mobilmaster i de siste 20-30 årene. Det er svært få i Norge som tror på han og det har ingenting med laks å gjøre. https://no.wikipedia.org/wiki/Kurt_Oddekalv
  Ha en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man! Stort tack för upplysningen kring Kurt Oddekalv, behövde verkligen få en nyansering av den där filmen. Uppmärksammade det i våras då ett youtubeklipp av den delades friskt i sociala medier här i Sverige, väntade på något slags motargument... men det kom aldrig. Klart man vet bäst om saken i Norge, om hur det egentligen ligger till. :)

   Radera
 4. Jag har denna som recensionsex så smakbiten var intresseväckande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt rolig bok du har att se fram emot. :)

   Radera
 5. Tack för smakbiten. Jag tyckte mycket om den här boken :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår dig, verkligen lättsam och rolig på ett träffsäkert sätt.

   Radera
 6. Å, den här ligger på vänt här hemma. Längtar efter att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut en liten feelgood-pärla att längta efter. ;)

   Radera
 7. har inte läst något av den här författaren, men hans namn förekommer ofta. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första boken jag läser av författaren och troligen lär det inte bli den sista, väldigt bra och rolig bok.

   Radera
 8. Jeg er vegetarianer sjøl, så dette var jo ganske morsomt å lese ;) Ser dog for meg at det er lettere å spise vegetarisk ute i New York enn de fleste steder i Norge... Takk for smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja är man vegetarian lär man ju heller inte sakna lax om man skrämts av sådana filmer. ;)
   Aldrig varit i New York eller USA överhuvudtaget, men du har säkert rätt. :)

   Radera
 9. Tack för smakbiten! Jag har inte läst någon hel bok av författaren, började lyssna på en annan men det var nog vid fel tillfälle, det fungerade inte. Kanske borde jag testa någon fler bok när jag är i behov av feelgood för det är man ju lite då och då ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, man skall kanske vara upplagd för det också, är man det kan det ju bli en riktig hit, som denna för mig just nu. :)

   Radera
 10. Tack för smakbiten. Detta är en bok som jag absolut vill läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst! Det skall du absolut göra. :)

   Radera
 11. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. tack för intresseväckande smakbit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite tidsanpassad sådär. ;)

   Radera
 13. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 14. Andra smakbiten av Holst jag läser idag, blir helt klart nyfiken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket positivt om Holst böcker på senare tid, har därför också blivit nyfiken. :)

   Radera
 15. Jag tyckte så otroligt mycket om denna! Hoppas verkligen att det blir fortsättning, jag måste få veta hur det går sen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem vet? Det kanske kommer. :)

   Radera
 16. Feelgood läser jag inte så ofta men är lite nyfiken på hans böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läser också feelgood väldigt sällan, men det händer.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).