söndag 8 oktober 2017

En smakebit på søndag: Första hösten

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker vi läser. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Smakbiten här idag hämtas från den dystopiska skräckromanen Första hösten Blå gryning av E. P. Uggla.

Ett tidigare forskarmöte blir avbrutet av en receptionist som meddelar att labbet i Oslo upprepat sökt kontakt. Något konstigt har hänt med de mystiska blommorna som spridit sig (än så länge i hela Norden, Baltikum, Polen och delar av Tyskland). Blommorna har på något vis förändrats, något som forskaren Lisen också senare upptäcker i labbet... Kapitel 5; Lisen (sidan 26):

"Lisen skar av en del av anemonens pistill och la den under mikroskopet. Hon höll andan när hon skar i den. Som om något skulle hända. Något oväntat. Obehagligt. Hon bet ihop och försökte fokusera på bilden i mikroskopet. Ändå kunde hon inte rå för känslan. Något var fel med blommorna.
    Anemonerna var inte längre skira blåsippor. Pistillerna hade växt samman till feta, ludna klumpar. En ny substans täckte blombladen och gav dem en lätt gyllene nyans. Framförallt fick substansen blommorna att lukta ruttet. Lukten hängde över sladdar och apparater i labbet som en smutsig närvaro. Det var därför labbet i Oslo hade ringt. De ville dela med sig av upptäckten. Veta om samma sak gällde för Stockholm.
    Rasmus stod framför ett mikroskop vid labbänken bredvid. Fingret snurrade den orange mustaschen. Det betydde att han tänkte. Eller var nervös. Eller glad. Hon var glad att han fanns där.
    Hon ställde in skärpan i okularet. De nytillkomna cellerna i pistillen var mindre än de övriga. Mycket mindre. Och de saknade membran. Nej, det kunde inte stämma. Hon bytte förstoringsgrad. Letade efter kloroplasterna som skulle finnas där. Måste finnas där. Men inte fanns där.
    “Lisen?”"

Dystopisk skräckroman, hur oerhört rätt låter inte det? Visst, visst... det menas ju vara lärorikt att kliva utanför komfortzonen, stimulera nervsystemet och allt det där, men jisses hur trivsamt är det inte att få njutläsa genrer man favoriserar, mellan utflykterna i de litterära områden som är lite mindre frekvent besökta?😁 Och vidare, vad sägs om denna beskrivning:

"När skördarna förstördes oroade sig alla för vintern. Så naivt. De flesta skulle inte överleva hösten.

Stockholm. De nya blommorna spränger igenom ännu en trottoar och Livsmedelsverket kallar till krismöte. Vad gör man när de blå blommorna inte kan sorteras ut från skördarna? När gräset har försvunnit och kornas mjölk är ljusblå?

Ändå är det inte vad de borde fokusera på. Hösten är här och Lisen är forskaren som först ser förändringen. Inte som hon skulle önska under ett mikroskop. Hon ser den i sig själv.

Första hösten är en dystopisk skräckroman som skickligt väver in vår tids vetenskap i en verklighet bortom de mest groteska mardrömmar."
👉Här hittar ni fler smakbitar denna söndag.😊


28 kommentarer:

 1. Jag är så löjligt nyfiken på den boken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så konstigt, enligt mig alltså. ;)

   Radera
 2. Den var helt ny för mig men låter intressant.

  SvaraRadera
 3. Ah! "dystopiska skräckroman" hørtes fantastisk ut. Den havner rett på leselisten min! Jeg kjøper av og til svenske bøker på Adlibris, så denne får være med på den listen for den er ikke oversatt til norsk og finnes derfor ikke på biblioteket :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den var riktigt bra. Fick mig t.o.m. engagerad att kolla upp detaljer ur handlingen också. Kul att den hamnade på din läslista!

   Radera
 4. Väldigt fint omslag och blombild, matchar! :) Ny bok för mig, låter lite spännande. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. tack för skrämmande smakbit!

  SvaraRadera
 6. Tack för smakebiten! Den låter verkligen som en perfekt bok för mig, skriver genast upp den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt, hoppas du gillar. Tyckte själv riktigt bra om denna.

   Radera
 7. Tack för smakebiten! Låter som en spännande och otäck bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bok man typ "fastnar" i. ;)

   Radera
 8. Oj, det lät spännande!

  SvaraRadera
 9. Åh, det där låter som en bok i min smak. Ser fram mot att läsa en recension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Recensionen finns här: http://ibokhyllan.blogspot.se/2017/10/forsta-hosten-bla-gryning-av-e-p-uggla.html

   Radera
 10. har inte träffat på den här titeln tidigare. låter otäckt. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant vetenskapligt bakgrundsstoff också. Uppskattar när sånt får en att kolla upp det verkliga som ligger bakom eller som är invävt i fiktionen.

   Radera
 11. Den känner jag inte till. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. Den här var helt ny för mig men den låter otroligt intressant!
  Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite verklig vetenskap och massor av fantasi i en spännande och skrämmande händelseutveckling. Då blir det bra, och intressant. :)

   Radera
 13. Tack för smakbiten,den var verkligen obehaglig på ett snyggt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har du rätt i! Obehaget i åtminstone just den där smakbiten var rätt elegant. ;)

   Radera
 14. Tack för smakbiten! Kände inte till den boken.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).