torsdag 19 oktober 2017

Helgfrågan v. 42


Mias bokhörna arrangerar inför varje veckoslut helgfrågan. Veckans fråga inför kommande helg lyder som följer:

"Vad tycker du en bra recension ska innehålla?"

Vad boken/filmen handlar om och en sammanfattning lite kort (nämn för i allsin dar inte hur boken slutar eller vem som är mördaren!). Vilka tankar som väckts är också fint att få med, lite analys och egen tolkning efter förmåga, vad man tror att författaren vill ha fram, kanske nämna något man lärt sig eller fått insikt om. Vad man tycker om det man läst, vad som är bra, mindre bra eller rent av fantastiskt! Presentera, analysera och bedöma... ja, ungefär så tror jag i stora drag. Sen finns det ju sånt man kanske tar för självklart, d.v.s. att nämna titel och författare (eller titel och regissör om det handlar om film).

Vad som kan vara viktigt att nämna något om mer specifikt: Karaktärerna (företrädesvis de som innehar huvudroller, såvida inte någon med biroll haft stor betydelse); miljöbeskrivningarna, språket, sättet/stilen boken är skriven på; om boken/filmen uppfattats svårtillgänglig eller lätt; för vilka man företrädesvis rekommenderar boken/filmen och varför. Sifferbetyg är inte nödvändigt, det viktiga är ju ändå det man skriver och att man i möjligaste mån får fram sitt tyck och tänk på ett relevant sätt.

Uppmärksammar jag mig själv på allt som nämnts ovan när en bokbloggsrecension skrivs? Näppeligen! Men försöker att ha det i åtanke emellanåt så det inte blir helt hejsansvejsan uppåt väggarna. Har nog rätt svårt att hålla mig till en strikt strukturerad ordning där alltid alla bitar är med, det skall ju vara roligt att skriva också, på samma vis som man finner nöje i att läsa.


Och bonusfrågan:

"Vad brukar du unna dig när det är helg?"

Först och främst: Unnar mig att inte försöka lösa olösbara problem.

Därutöver: Mycket frisk luft, motion, bra hälsosam mat... men allt det där unnar jag mig nog för jämnan.


Trevlig helg!
🌞Helgfrågan och länkar till andras svar hittas till helgen här.


32 kommentarer:

 1. Gillar också att läsa om karaktärer, miljö och språk i en recension :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte alltid man får med detta, men försöker få in det för åtminstone recex. Mycket beror ju sen förstås på vilken typ av bok det handlar om.

   Radera
 2. Man kunde säkert utveckla de man skriver om karaktärerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du rätt i. Inte alltid jag gör det själv.

   Radera
 3. Jag skriver själv aldrig om miljöer och språk i mina recensioner, jag brukar inte fastna så mycket i sådana detaljer när jag läser böcker, eller jo ibland.. jag insåg nu hur mycket jag målar upp en bok i mitt huvud. Hur karaktärer och hus och städer ser ut men det är ingenting jag egentligen tänker på när jag har läst färdigt en bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hos mig fastnar sådant som rör miljöbeskrivningar och språk, skriver nog gärna lite kring sånt om det är speciellt bra eller särpräglat på något vis.

   Radera
 4. Vill helst skriva spontant så att det jag skriver motsvarar det jag känner istället för att följa en fast mall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En metod som fungerar för mig med. Har ingen fast mall att följa, bara lite tankar kring vad som kan vara med, lite olika beroende på boken. Låter det bli lite som det faller sig. ;)

   Radera
 5. Jag brukar kolla på min checklista där sådana där punkter som karaktärer, miljö och språk står, men alla punkter är inte applicerbara på alla böcker. Listan är dock bra att titta på för då kan det dyka upp nya tankar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, olika böcker olika saker att nämna.

   Radera
 6. Jag tycker att det kan variera mellan böcker vad man vill lyfta fram. Har jag njutit av språket i en viss bok skriver jag det, men i vissa böcker är det något annat som varit det viktiga, då försöker jag lyfta fram det. Sifferbetyg gillar jag, särskilt om recensenten verkar tycka att det är svårt att klart och tydligt få fram om det var en bok som motsvarade förväntningarna eller inte. Ibland kan man klura ut mellan raderna att recensenten inte gillade en viss bok särskilt mycket, men ett betyg blir så mycket tydligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men sifferbetyget säger ju inget om vad som uppfattades bra eller mindre bra, blir ju mer ett sammantaget helhetsintryck.

   Radera
 7. Nej, mördaren får man inte avslöja :-) Ibland görs ju det i förlagets beskrivning av boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, dålig stil! Har nog aldrig upptäckt något sådant, att ett förlags beskrivning avslöjar mördaren... :o

   Radera
 8. Jag skriver nog om miljö om den är viktig. Vissa böcker känns väldigt magra runt just miljön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, föredrar nog ofta bra miljöbeskrivningar i romaner. Men är de magra eller mindre bra känns det ju inte lika roligt att nämna något om den biten i en recension.

   Radera
 9. Ja, frisk luft är fint, och nu när kvällarna blivit mörka blir det mer och mer bara till helgen som jag får frisk luft..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vackert så då, med frisk luft till helgen. ;)

   Radera
 10. när jag skriver omdömen brukar jag lyfta fram det det jag tycker är särskilt bra, t. ex. om jag tycker att personskildringen är särskilt bra; eller miljöskildringen eller tidsskildringen, t. ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, roligt att nämna det som är extra bra!

   Radera
 11. Jag brukar ha några punkter i åtanke när jag skriver men jag har inte någon direkt checklista som jag håller mig till. Har märkt att jag ofta skriver om läsupplevelsen och känslan som jag fick när jag läste och många gånger blir det något om karaktärerna, miljön och/eller språket. Men sen när jag väl skriver så är det inte alltid det funkar eller känns viktigt att skriva om t.ex. miljön. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte heller någon checklista annat än lite tankar kring vad som möjligen bör vara med, sen kanske det blir på ett annat sätt när man väl skriver. ;)

   Radera
 12. "Presentera, analysera, bedöma" är en väldigt bra grundregel. Den kan nog fungera som upplägg för en typrecension, också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det där med att analysera kan man nog slarva med ibland känner jag. Men allt behöver ju heller inte analyseras eller tolkas. ;)

   Radera
 13. Viktig synpunkt du tar med: det måste ju vara roligt att skriva också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut viktig. Bokbloggande skall vara roligt, även när man recenserar på amatörbasis tycker jag.

   Radera
 14. det blir ju lite olika med olika böcker

  SvaraRadera
 15. Karaktärerna tycker jag om att få veta en del om i en recension. Men inga spoilers!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror nog man kan bli bättre på att utveckla skrivandet kring just karaktärerna. Själv lägger jag nog inte alltid tyngdpunkten där, men det varierar ju lite beroende på bok också.

   Radera
 16. Jag tänkte också på det när jag skrev mitt svar på helgfrågan - att jag på intet sätt själv alltid har med det jag räknade upp! Men viktiga karaktärer och deras personligheter kan jag tycka har en självklart plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här helgfrågan kan nog få en att se lite kritiskt på sina egna bokomdömen. Kanske rätt nyttigt! :)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)