tisdag 31 oktober 2017

"Jägaren" av Kamilla Oresvärd

Jägaren av Kamilla Oresvärd. Förlag: Bokfabriken. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden).

"När Julia en tidig morgon kommer hem från ett nattklubbsbesök möts hon av en fruktansvärd syn i köket ligger hennes storasyster livlös på golvet och det är blod överallt. Kriminalkommissarie Stina Seger och hennes grupp blir tilldelade fallet, med väldigt få ledtrådar att arbeta med. Stina kämpar med sorgen efter sin mamma, och i kombination med att ständigt ligga steget efter gärningsmannen blir hennes situation nästintill ohanterlig. De måste komma nära innan mördaren slår till igen, men till vilket pris?

Samtidigt jagar en man sanningen om en olycka som skedde flera år tidigare. Men vem är han? Och vad är det som han så desperat söker efter?

Jägaren är en fristående uppföljare till Minnesbäraren (2015)."

En tidstypisk svensk kriminal-/spänningsroman med allt vad det innebär; snabbläst (om man så önskar), lättläst, korta kapitel med mycket dialog, o.s.v.. Vändningarna är många, de antingen anas innan de blir uppenbara eller kommer helt oväntat, precis som det skall vara, mycket skickligt konstruerat.

Huvudkaraktären, kriminalkommissarie Stina Seger, har från både jobbhåll och privata sfären en långt gången press över sig och hanterar det med någon sorts tablettmissbruk som trappas upp och döljs för omgivningen. Meningen är väl att man skall känna sympati för denna karaktär, men lyckades för egen del dåligt med det. Hon beter sig väldigt oansvarigt och illa utan ursäkt, vilket det stör mig. Fann inte någon större sympati för hennes kollegor heller, och för det mesta brukar man vilja tycka bra om någon av de som figurerar i dessa fiktiva polisteam, oavsett om de framställs mer eller mindre orealistiskt.
Persongalleriet (eller de olika namnen snarare) är för övrigt rätt omfattande och till viss del kan man nog uppleva problem att hålla koll på vem som är vem emellanåt. Men inga större problem.

Kriminaldramat i sig bjuder på en typ av lurendrejeri i modern tappning (d.v.s. med tanke på folks aktivitet på nätet och sociala medier numera) som säkert även förekommer flitigt i verkligheten. De flesta av oss har nog svårt att förstå hur offren kan luras in i en sådan fälla, men man läser ju tyvärr om sådant (på olika vis) lite nu och då i nyhetsflödet. Verkligen jätteläskigt med den ökade nätbrottsligheten, skapade falska identiteter o.s.v.. På sätt och vis kan man få en aning mer förståelse för hur det fungerar, t.ex. vilken typ av offer som oftast blir utsatt av dessa förövare med fallenheten för den sortens bedrägeriverksamhet. Tanken att det hela skulle fungera som ett sorts spelberoende, där offret som förlorar ändå ger ut det sista i förhoppning att vinna tillbaka, är ju klart intressant. Att i romanform på det här sättet få nya infallsvinklar om företeelser i vår tid, och hur olika typer av människor fungerar i olika situationer, är väl alldeles strålande. Plus där!

Första halvan av boken hakade jag upp mig på alltför ingående beskrivningar kring personernas utseende, mimik och kläder, inte bara tillfälligtvis utan flera sådana personbeskrivningar i följd mellan interlokutörer. För andra halvan med sitt mer drivna tempo uppmärksammades det inte på samma störande vis, varför vet jag inte, kanske avtog det detaljerade kring utseenden i och med det ökade tempot?

Sammanfattningsvis: I det stora hela tyckte jag bra om spänningsromanen Jägaren, framförallt genom att ha ett kriminalfall i handlingen som ledde tanken vidare. Kamilla Oresvärd kommer säkert att bli en deckarförfattare på uppgång, för viktiga frågor att fokusera på i ett nutida samhälle tror jag många kan finna intresse för och behov av. Framförallt då även såhär i romanform lär det ju nå fler, kanske t.o.m. på så vis minimera brottslig verksamhet. Inte dumt om så vore.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
BokusInbunden / Mp3-CD
AdlibrisInbunden
CdonInbundenMp3-CD

Andra bokbloggare om Jägaren:
Bokpool
Boklysten
Bokraden
Vargnatts bokhylla


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).