lördag 21 oktober 2017

"Purebred - Flykten från Olympo" av Lisa Hågensen

Purebred - Flykten från Olympo av Lisa Hågensen. Fusce förlag. Läste boken som recensionsexemplar (häftad).

"De trodde att en värld utan raser och religion skulle bli en värld i fred. De trodde fel.

I den glömda staden Olympo ruvar farliga drömmar om flykt, hämnd och förbjuden kärlek. Femtonåriga Thorbi drömmer om att döda freaket Dora, hans systers mördare. När Dora blir tagen av mystiska män iscensätter hennes vän Laban flykten från Olympo för att rädda henne. Thorbi följer med på den farliga resan. Får han bara chansen tänker han hämnas sin syster.

Långt därifrån har en gammal rörelse krälat upp till ytan och gör sig redo för krig. Thorbi och hans vänner hamnar mitt i en fasansfull plan att erövra Europa. Armén de möter har två mål. Slaveri och förintelse."

Flykten från Olympo är första delen i en dystopisk trilogi för ungdomar och unga vuxna. Världsbygget är intressant, tankeväckande och skickligt konstruerat, kan utan tvekan även engagera vuxna läsare. Efter en seg inledning (då man ännu inte riktigt fått grepp om situationen) tog storyn fart, blev då både spännande och äventyrlig. Det blir utifrån huvudpersonen Thorbi den här första delen i serien berättas.

Språket är enkelt och som man får förmoda till viss del särpräglat för Thorbis livssituation. Reagerade kanske speciellt på det alltför täta användandet av ordet freak, freaking och när det kommer till Dora; freaket. Tolkar det som en förstärkning för en form av rasmotsättning, samma rasmotsättning som kan uppfattas ligga bakom killens envisa övertygelse vad gäller skuldfrågan i systern Miras oklara död. Klart att den som ser annorlunda ut måste vara skyldig... ja, något fördomsfullt avhumaniserat på det sättet tänker jag mig att det skall framstå som. Något jag däremot tyckte extra bra om var miljöbeskrivningarna, dessa blev för mig väldigt levande och påtagliga på ett mycket speciellt sätt, allt från vackert och stämningsfullt till krypande obehagligt och hotfullt.

Förutom själva den delvis för världsordningen förklarande upptakten (innan gänget nådde sitt mål efter flykten från Olympo) blev boken för mig en riktigt spännande bladvändare. Den sönderbombade staden och vad som möter dem där förklarar världssituationen ytterligare. Stadens rasmassor av betong och metall gav en tanke om hur det kan vara att leva under sådana extrema situationer, vilket ju många gör i verkligheten i krigsdrabbade områden. Episoden med utflykten till köpcentret och vad därefter hände var en verklig nagelbitare.

Om jag skall jämföra den här dystopin med något annat... så kanske till viss del James Dashers Maze runner, såtillvida att karaktärerna är rätt olika sinsemellan och att man successivt lär känna dem på ett bra sätt. Gillar man sen tankeväckande dystopier med äventyr bör man inte bli besviken på Flykten från Olympo.
Förutom Thorbi fanns det flera spännande karaktärer som man lade lite extra märke till hur de framställdes, t.ex. mystiska Whanzi som bär på en hemlighet och stackars Keidra med sitt missförstådda hälsotillstånd.

En värld utan religioner, raser och olika språk. Kan vi tänka oss något sådant? Och hur skulle en sådan värld te sig, hur skulle den utvecklas? Tycker du liksom jag att det är en spännande tanke, läs då Flykten från Olympo. Uppföljaren Herrenvolk är planerad ges ut redan i november, och såklart vill jag läsa även den.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
BokusHäftad / E-bok
AdlibrisHäftad / E-bok
Cdon: Häftad

Andra bokbloggare om Purebred - Flykten från Olympo:
Boklysten
Vargnatts bokhylla
Västmanländskans bokblogg


2 kommentarer:

  1. Jag har denna i hyllan, väntandes. Jag är lite nyfiken men det är många böcker före, tyvärr.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).