tisdag 10 oktober 2017

Tematrio - Pappor

Veckans tematrio presenteras som vanligt av Lyrans Noblesser:

"Berätta om tre böcker som handlar om pappor!"

..."pappor i litteraturen. Bra och mindre bra."

Knepigt! Kom på tre till sist, som kanske inte helt och fullt handlar om bara fäder, men dom ingår. För alla tre böckerna gäller dock: Missa inte, läs!


Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg
Med hjälp av skärvor av det förflutna, i form av t.ex brev, dokument, genom att besöka platser, tala med överlevande och egna minnen, följer författaren sin far i spåren: Vägen från Auschwitz och tiden som följer därpå. Om att sen försöka börja livet på nytt, i ett nytt land, med ett nytt språk och en ny kultur, på en ny plats; Södertälje. Faderns avsaknad av upprättelse leder till ett hemskt sorgligt slut.

Min far hade en dröm av Barack Obama
Memoarer av USA:s förre president. Berättelsen börjar med att Barack Obama, som aldrig lärt känna sin far, blir underrättad om att fadern dött i en bilolycka. Han reser till Kenya för att söka sina rötter på den afrikanska sidan. En historia om hur det är att tillhöra två olika världar och om att förlika sig med sin bakgrund. Mycket välskriven bok av en amerikansk politiker, en av de bästa kan jag tycka.

Livets ax av Sven Delblanc
Barndomsminnen av författaren. Minnen från en hemsk skräckfylld barndom. Sven Delblanc beskriver sin uppväxt som präglas av en grym och ondskefull egoistisk far, å ena sidan, och en kärleksfull mor samt omtänksamma systrar, som å andra sidan skänker stöd, tröst och någon sorts överlevnadsmod. Boken kom ut 1991 och läste den samma år då den belönades med Augustpriset. Minns starkast en förfärlig episod i handlingen då en häst blev misshandlad, kommer däremot inte ihåg om det var fadern som var våldsam mot hästkraken, men inte helt osannolikt... för han var riktigt förfärligt hjärtlös den pappan.


8 kommentarer:

 1. Livets ax är den enda jag inte läst av böckerna i din trio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns kanske inte så jättemycket av Livets ax, läste den ju för så många år sedan, men den satte spår. Förutom det som berättas om allt otäckt i barndomen var skildringen av bondens år före jordbrukets rationalisering något som historiskt sett höjde läsvärdet.

   Radera
 2. Sven Delblanc ar för länge sedan jag läste, Obama är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bara läst denna enda av Delblanc, men TV-serien Hedebyborna såg man ju också förstås, det manuset skrev han ju efter sin romansvit om det fiktiva samhället Hedeby i Sörmland. Och visst är Obama bra, skriver fantastiskt bra dessutom! :)

   Radera
 3. Jag är nog mest sugen på att läsa den översta av dina förslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt gripande och tänkvärd bok, tycker jag definitivt du ska läsa. :)

   Radera
 4. Rosenbergs bok ligger här, som ett dåligt samvete ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plocka upp den och läs, så slipper du det dåliga samvetet. Bästa sättet. Boken är lättläst och fängslande, man blir väldigt tagen av Rosenbergs berättelse.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).