måndag 30 oktober 2017

Tematrio - Rädsla

Veckans tematrio presenteras som vanligt av Lyrans Noblesser:

"Berätta om tre böcker som gjort dig rädd!"

Oj! Har läst så mycket skrämmande så tror nästan man blivit en aning avtrubbad, svårt att bli rädd numera utav böcker, verkliga livet är vida mer skrämmande liksom. Finns så oerhört mycket bra inom svensk skräcklitteratur numera, hade förstås velat nämna någon av dessa, men istället dök tre andra upp:


När skruven dras åt av Henry James
Det är julafton och ett antal personer samlats framför brasan för att berätta kusliga historier för varandra. En av dessa låter de andra förstå att han sitter inne med den allra ruskigaste. Den nedtecknade berättelsen har han fått sig tillsänd av den kvinna som själv upplevt det hela, en kvinna som varit död i 20 år och sidorna hon sände honom skickades iväg strax innan hon dog. Där berättas om hennes tid som guvernant till en föräldralös flicka på ett ensligt gods utanför London. Flickans äldre bror kommer hem efter att ha blivit relegerad från internatskola och mystiska andeväsen tycks bli alltmer enträgna, och hotfulla? En bok som osökt fick mig att tänka på filmen The Others med Nicole Kidman i huvudrollen.

Kvinnan i svart av Susan Hill
Elegant gotisk skräckroman som gavs ut första gången 1983, kom i svensk översättning först 2013. Spökhistorier berättas kring brasan en julaftonskväll (ja! igen!) och Arthur anmodas berätta sin om hur han som ung advokat hamnade ute på ett uppdrag i en enslig landsortsstad. Ett dödsbo skall ordnas upp på familjeegendomen Eel Marsh House som ligger märkligt beläget förbi dimhöljda sankmarker. Men är han ensam? Vem är den mystiska kvinnan i svart?

Evig natt av Michelle Paver
Vacker, ödslig och underbart kuslig spökroman. Året är 1937. Jack har fått se sina drömmar gå i kras och tar chansen att följa med som radiotelegrafist på en arktisk expedition. Fem män och åtta polarhundar slår läger vid en avlägsen, obebodd vik i Spetsbergen Norge, Gruhuken. När sommaren är på upphällning och då nätterna åter blir mörka kommer obehaget krypande. Jack tycker sig se en mörk gestalt stiga upp ur havet, är det inbillning? Omständigheter gör att expeditionens medlemmar en efter en måste ge sig av och till sist blir Jack den enda som blir kvar i det tilltagande mörkret, fyra månader i ensamhet... eller?


Men rädd? Nåja, underbart rysliga och välskrivna är de i varje fall alla tre.😊


18 kommentarer:

 1. När skruven dras åt har jag läst. Kvinnan i svart har väl filmatiserats? Eller blandar jag ihop den med något annat. Hmm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej du blandar inte ihop, utan har så rätt. I filmen The Woman in Black (2012) har Daniel Radcliffe (mer känd i rollen som Harry Potter kanske) huvudrollen. Inte sett filmen, men viljan finns. :)

   Radera
 2. Kvinnan i svart gillar jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är så väldigt bra!

   Radera
 3. Kvinnan i svart tyckte jag om, riktigt mysrysligt! Filmen också fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill verkligen se filmen också.

   Radera
 4. När skruven dras åt har jag läst. tror inte att jag förstod den. Kvinnan i svart har jag också med. har sett filmen också. Evig natt är jättebra

  SvaraRadera
  Svar
  1. När skruven dras åt är lite knepig, men ger ändå på sätt och vis "kalla kårar", trots att den är något föråldrad.

   Radera
 5. Har inte läst någon av de här. Kvinnan i svart skulle jag vilja läsa.

  SvaraRadera
 6. Alla tre mina favoriter och två (James och Paver) skulle jag själv listat!

  SvaraRadera
 7. Ödsliga platser återkommer i nästan alla triorna idag - kan det vara så att ensamhet är det som skrämmer människan i allmänhet mest?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare blir det väl läskigt när något odefinierbart finns i ensamheten, ett övernaturligt okontrollerbart något som inte skall vara där. Ödsliga platser blir förstås då mer effektfullt för situationen kan jag tänka, utan någon vidare djupgående analys. :D

   Radera
 8. Tack för boktipsen, Kvinna i svart är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra bok. Pavers bok är också en favorit som jag gärna rekommenderar.

   Radera
 9. Kvinnan i svart är väldigt spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Klassisk modell. :)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)