fredag 27 oktober 2017

"Tio svenskar måste dö" av Martin Österdahl

Tio svenskar måste dö av Martin Österdahl. Förlag: Bokförlaget Forum. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). Recex erhölls efter förfrågan på eget initiativ, inte ofta jag gör på det viset, men denna verkade så spännande. Det visade sig vara mycket mer än så...

"Vem står näst på tur?

Under en gårdsauktion i Roslagen hittas en död man i en brudkista. Han är delad på mitten och har märkliga symboler inristade i pannan.

Den döde visar sig vara chef på migrationsverket och är den första i en rad av högt uppsatta svenskar som faller offer för en brutal mördare. Ingen vet vem som står näst på tur. Ingen vet hur man skyddar sig mot en osynlig fiende.

Samtidigt håller den ryska flottan sin största övning sedan murens fall och den osänkbara atomubåten Kursk går på grund. Medan de ryska sjömännen kämpar för sina liv tittar president Putin kallsinnigt på och en nygammal konflikt mellan öst och väst seglar upp igen.

Den enda som ser hur skeendena hänger ihop är Rysslandsexperten Max Anger. Bara han kan stoppa mördaren. Men i kampen mot klockan motarbetas han från alla håll. Och ondskan har sitt ursprung långt tillbaka i tiden, i det mörkaste kapitlet i svensk historia. Något som ingen vill dra upp till ytan igen.

Tio svenskar måste dö är en actionfylld spänningsroman där Martin Österdahl väver samman samtidens mest brännande frågor med en levande del av vår historia."

Hade inte tidigare läst författarens debutroman (2016) Be inte om nåd, del ett i bokserien om Rysslandsexperten Max Anger, men vill absolut göra det efter att ha läst denna andra del Tio svenskar måste dö, så fantastiskt bra. Tre ord kommer för mig: Intelligent, intresseväckande och fängslande.

Gillar man thrillers där verklig historia vävs in i en fiktiv berättelse på ett skickligt sätt är detta boken du söker.

Upplevde det inte som en roman att läsa i högt tempo, trots att det både var oerhört spännande och kapitlen även effektfullt korta, d.v.s. nästan manade: "Men snälla, bara ett kapitel till". För det är så mycket man blir nyfiken att ta reda på mer om kring just de historiska skeendena, tänker då på:

 • Den ryska atomubåten Kursk, som efter en explosion förliste år 2000 och då 118 besättningsmän omkom. Bara tanken att besättningen faktiskt lär ha levt flera timmar efter att ubåten sjönk tyckte man var rysligt då man tog del av vad som rapporterades kring den sena bärgningen och vad som därefter upptäcktes. Fick en hel del medieuppmärksamhet på sin tid.
 • Baltutlämningen när Sverige efter andra världskriget lämnade ut baltiska soldater som stridit mot Sovjetunionen, något som skapade stor opinionsstorm. Soldaterna i de svenska interneringslägren hungerstrejkade och begick t.o.m. otäcka självstympningar för att undgå utlämning. Minst sju av dessa interner i Sverige lär ha begått självmord. Sedan 90-talet, då de baltiska republikerna erhöll självständighet, tog ju sen debatten fart kring de baltiska soldaternas delaktighet i förintelsen. Polismuseet delar ett bra filmklipp om baltutlämningen:

 • Estlandssvenskarnas flykt från sovjetiska trupper under andra världskriget då totalt ca 7 000 estlandssvenskar och ester flydde till Sverige. Många av de invandrade estländarna (varav många alltså var gammelsvenskar och hade språkfördelar) hamnade på Björkö-Arholma i Roslagen. Historia man känner till i viss del, men som är intressant att ta reda på mer om.
 • Kolerakyrkogården i Rumshamn (mellan Simpnäs och Östersjö i Roslagen). Bara kört förbi platsen men aldrig tänkt på att besöka den, vill verkligen göra det nu. Skall vara rätt kuslig och ensligt belägen har jag förstått, man kommer slutligen fram till kyrkogården via en liten skogsstig. 

Är alltså mycket förtjust i den här typen av romaner som väcker intresse för ursprungligt verkliga händelser (kanske sådana man tidigare bara snappat upp via nyhetsrapportering eller genom samtal med äldre) och som sen engagerar till att ta reda på mer. Historia med en viss del oklarheter/tvetydigheter (orsaker, händelseförlopp och omständigheter, etc.) gör det ju dessutom som upplagt för att fantisera fritt ikring hur det kan ha varit, och här görs det verkligen oerhört snyggt inordnat i en fängslande fiktiv story med hämndmotiv och flerdimensionella spännande karaktärer. Så detta bokval var för mig en riktig jackpot. För er som vill ha relationsdrama i handlingen finns även sådant, tänker då kanske främst på Max och Pashies relation, men hur det sen går med det yppas inte här.


Vad gäller handlingen i övrigt vill jag inte gå in för mycket på det, annat än ovan citerade beskrivning från förlaget samt bokvideon där Mons Kallentoft så passande kallar Martin Österdahl för "en ny mästare i thrillergenren", kan inte annat än hålla med. Det vore att förstöra läsupplevelsen att röja mer om händelseförloppet än så, för en del av tjusningen är just komplexiteten och hur allt successivt förklaras och sammanställs. Miljöerna, tiden (ett nu och ett då) samt stämningarna levandegörs på ett inkännande kunnigt sätt som gör att man som läsare sugs in i handlingen. Vad jag förstår så har författaren en fördjupad kunskap och genuint intresse för Ryssland (som ju har en central roll i romanen) och det märks så väl när en bok är väl underbyggd på det viset.

Så!: Varför måste tio svenskar dö? Ta reda på det och massor av mer intressant tankeväckande historiestoff i Martin Österdahls uppföljare i serien om Max Anger. Kommer för egen del verkligen att fortsätta läsa denna bokseries eventuella fortsättning.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Månadens bästa bok för oktober!

Betyg: 5/5

Finns att köpa på:
BokusInbunden / E-bok / Mp3-CD
AdlibrisInbunden / E-bok / LjudbokMp3-CD
Cdon: Inbunden / Mp3-CD


6 kommentarer:

 1. Tack! De ska jag definitivt läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra, trevlig läsning! :)

   Radera
 2. Ja, jag är ju lite nyfiken på denna. Minst sagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bör man bli nyfiken på, en roman som väcker intresse för historiska skeenden. Österdahl verkar kunna bli en ny favoritförfattare för mig.

   Radera
 3. Tack för tipset! Den här har jag helt missat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Verkligen inte lätt att ha koll på alla nya böcker. :)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).