onsdag 15 november 2017

En tag om biblioteksvanorFick av bokbloggen Mitt bokintresse en tag om biblioteksvanor, såklart jag vill svara på den! Lånar ju också de flesta böcker numera framför att köpa dem, och uppskattar verkligen biblioteket. Här har vi dessutom ett fantastiskt fint huvudbibliotek i vår kommun (om man får skryta).

Här kommer frågorna och mina svar:


1. Hur ofta besöker du ditt lokala bibliotek?

Just för tillfället försöker jag ransonera biblioteksbesöken (och låta bli att reservera böcker - svårt!) då en stilig hög med recensionsexemplar ligger och väntar på mig.


2a. Är du den typen av person som lånar fler böcker än du vet att du kan läsa eller är du en person som lånar exakt så många böcker som du planerar att läsa innan det är dags att lämna tillbaka dem?

Försöker tappert hålla mig till så många som planerats, men biblioteket lyckas alltid fresta mig när jag väl är på plats, genom synliga specialplaceringar på olika sätt, snurran med nya böcker vid återlämnings- och utlåningsterminalerna är ju dessutom svår att inte fästa blicken på. Ibland går det bara inte att stå emot och då kan man ju alltid citera Oscar Wilde i huvudet: "Det enda sättet att bli kvitt en frestelse är att ge efter för den."


2b. Hur många böcker lånar du varje månad?

Tidigare har det nog blivit cirka 6-12 stycken, nu försöker jag hålla det nere på ungefär 3, kanske mindre... få se hur det går.3. Hur gammal var du då du fick ditt första bibliotekskort?

Har inte den blekaste aning, men jag antar att det måste ha varit väldigt tidigt, d.v.s. oerhört länge sedan. Högvis av barnböcker lånades, biblioteket var en plats man ofta besökte och det kändes alltid härligt att komma hem med en ny trave olästa böcker därifrån.


4. Går du till biblioteket för att låna en specifik bok eller lånar du det som fångar ditt intresse?

Både det ena och det andra. Ibland är tanken att bara låna en särskild bok/böcker, ibland kompletteras denna/dessa av impulslån av böcker som lockat på plats. När böcker bara har planerats att återlämnas kan något oväntat följa med därifrån som just fångat intresset (t.ex. i den där nämnda snurran med nya böcker bredvid återlämnings- och utlåningsterminalerna).👀


 5. Lånar du bara böcker på biblioteket eller lånar du även dvder, ljudböcker osv?

Enkel fråga, kort svar: Bara vanliga böcker.


6. Från vilken avdelning på biblioteket lånar du majoriteten av dina böcker? (Unga vuxna, vuxna, deckare, fantasy...)

Nästan överallt. Favorithyllor är vanliga vuxenromaner, fantasy, skräck och lite deckare samt faktaböcker av olika slag. I Roslagssamlingen kan man också hitta något smått och gott emellanåt. 7a. Vad är din favoritdel med ditt lokala bibliotek?

Att kunna reservera böcker via bibliotekets fina sajt är en fantastisk service, smidigt att få mail när boken finns att hämta och lätt att sen plocka fram den insorterade boken i avsedd hylla själv samt låna snabbt och enkelt via terminal. Vilken skillnad från förr då personal alltid var tvungna att stämpla varje bok! Novellix är också uppskattat att de har för utlån, ibland kan man ju känna för just en enstaka novell i den bokformen.


7b. Vad är din minsta favoritdel med ditt lokala bibliotek?

Kan inte komma på någon... jo, kanske, inte "minsta favoritdel" direkt men ibland finns böcker som man letar efter bland vanliga vuxenromaner istället i någon specialhylla, som t.ex. deckare, skräck eller feelgood. Men oftast brukar ju böckerna finnas i flera exemplar på flera ställen, såvida de just alltså inte är utlånade och man får leta lite extra på specialhyllorna (eller tvärtom). Dessutom har jag lite funderingar angående magasinerade böcker, i de fall det förekommit har jag reserverat sådana böcker, vet inte om jag gör fel där, har ingen aning om det är mindre arbete för personalen om de lånas direkt på plats. Undrar just för övrigt hur det ser ut i ett sådant magasin... lite Ghostbusters-känsla med en massa damm, böcker som flyger ut i luften och katalogkort sprutandes upp ur gamla kortlådor sådär kanske? Eller har jag livlig fantasi nu möjligtvis? Men håll med om att det är en spännande tanke!😁8 kommentarer:

 1. bra att bibliotek frestar, mina svar:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.se/2017/11/library-lovers-book-tag.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sånt ger bra inspiration och lockar till läsning. ;)
   Roliga svar du hade! :)

   Radera
 2. När jag går in på bibliotek slutar det alltid med att jag lånar mycket mer än vad det var tänkt från början :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försöker hålla igen, inte alltid det lyckas. Trots det nog bara i undantagsfall som böcker lämnas åter olästa. ;)

   Radera
 3. Tack och lov för din livliga fantasi; kan riktigt se katalogkorten spruta framför mig:-)! Kan också slå ett slag för bibliotekens avdelning med tidningar och tidskrifter. En guldgruva om man vill ha lite "bok-paus" eller bara har en stund att fördriva...

  SvaraRadera
  Svar
  1. He he, "bok-paus" vad är det?! :D

   Radera
 4. Kul att läsa svaren, kunde nästan se hur ditt "Ghostbusters magasin" var när jag läste vad du hade skrivit. Vart bibliotek har faktiskt även ett öppet magasin där vi kan hämta och låna böcker själv. Undrar också om det är bättre om att be om böckerna när man är på plats eller reservera dem. Men jag tror reservera är bättre, då kan de ju när de ha tid hämta och kan säkert hämta flera reservationer samtidigt. Flera flugor i en smäll...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, lite sådär tror ju jag också. Har för övrigt ingen aning om man själv får hämta magasinerade böcker i vårt stadsbibliotek.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)