söndag 5 november 2017

"För oss är natten ljus" av Christoffer Holst

För oss är natten ljus av Christoffer Holst. Förlag: Bokfabriken. Läste boken som recensionsexemplar (Häftad; danskt band).

"Kan världens bästa stad laga världens värsta familj?

När familjen Brickman äntligen ska lämna USA och åka hem till Sverige efter den pliktskyldigt besökta begravningen av de vuxna barnens farfar nås de av beskedet att Norwegians piloter har gått ut i strejk. De är strandsatta i New York.

En dröm för många, men en mardröm för Oliver.

Han försöker ignorera det faktum att han tvingas dela rum med sin pensionärstorra syster, krisande mamma, nya unga styvmor och kärlekskranka pappa och istället fokusera på att han faktiskt är i New York. Möjligheternas och musikalernas stad. Och att drömmen om ett liv på Broadway plötsligt känns inom räckhåll.

Under fyra dagar ställs allt på ända bland gula taxibilar, nätter på Brooklyn Bridge och glittrande storstadsgator. För oss är natten ljus av Christoffer Holst är en feelgood-roman om drömmar, förälskelse, familjeband och försoning."

Den här feelgood-romanen var en lättsam bagatell, humoristisk och smått underhållande. Helt okej, inget som stannar kvar, bara snabbt förflyktigad. Men visst kan man väl uppskatta även sådana lättlästa och triviala historier emellanåt, skulle dock inte klara av flera på raken.☺

Författarens böcker har fått ett varmt mottagande, så visst, klart man blev nyfiken, även om just den här feelgood-romanen inte riktigt passade mig. Har aldrig varit i New York, och modernt storstadsliv samt musikaler är inte riktigt min grej, men förstår att de som både varit på platsen samt uppskattar musikteater kan finna större behållning av den här lilla boken (blott 220 sidor) än vad jag gjorde. Förutom det så fanns ju dessutom en hel del perfekt humor som troligen träffar rätt i tiden, t.ex. allt som har med internet och mobiltelefoni att göra, vilket ju tar så obegripligt stor plats i moderna människors liv och används på de mest egendomliga vis (lätt skrämmande!). Plus där, en del samtidssatir mellan varven är aldrig fel.

Språkligt sett flyter det på, en del upprepningar som var där för humorns skull blev lite tjatigt i längden. Personerna kändes så udda och annorlunda, speciellt Maggan... allt satt löst på henne, finns det sådana människor i verkliga livet? Vet inte om karaktärerna framställs trovärdigt, hänger kanske inte med i tiden för att rätt kunna avgöra det. Miljöbeskrivningarna är sen troligen realistiskt framställda, för den som varit i New York finns säkert en igenkänningsfaktor.

Rekommenderar För oss är nattens ljus för dig som söker lättläst underhållning med lite glamour och humor (inklusive en smula djup).

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
Bokus: Häftad / E-bok / Ljudbok
AdlibrisHäftad / E-bok / Ljudbok
CdonHäftad /

Andra bokbloggare om För oss är natten ljus:
Och dagarna går...
Bokhuset
Villa Freja
Zellys bokhylla


2 kommentarer:

  1. Ska nog försöka läsa den här under december :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snabbläst liten bok som man tidsmässigt får plats med, passar säkert dessutom bra i mörka december med feelgood-läsning. :)

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).