onsdag 15 november 2017

"Vad gör dina barn när du sover?" av Mikael Strömberg

Vad gör dina barn när du sover? av Mikael Strömberg. Förlag: Lind & Co. Läste boken som bibliotekslån (pocket).

"När Jonathan och Adrian börjar i tredje klass får de en ny klasskamrat, den märklige Tim. Ganska snart upptäcker de att Tim inte är som andra.
Han verkar veta saker. Att de är på väg mot en ny tid. Människans vårdslösa behandling av jorden leder till undergången. Bara de starkaste kommer att överleva.
Pojkarnas lek får ett nytt fokus de ska förbereda sig för att bli de som överlever. Med hjälp av droger och svart magi passerar de sina moraliska spärrar. De hetsar varandra att utföra allt värre handlingar tills det inte längre finns någon återvändo. Hur långt kan de gå utan att förlora sin mänsklighet?

Mikael Strömberg (f. 1976) är uppvuxen i Norrtälje och bor i dag i södra Stockholm med sin fru och deras två barn. Han debuterade 2011 med den kritikerhyllade skräckromanen Vätten, och gav ut spänningsromanen Inmurad året därpå. Vad gör dina barn när du sover? går i samma anda, där mörk vardagsrealism möter övernaturliga element."

Ännu en bladvändare av Mikael Strömberg. Detta till trots återigen en medelgod trea i betyg från mig. Vill ändå läsa författarens senast utkomna bok De förjagade. Hur kommer det sig?

Jo, det finns i tidigare böcker Vätten och Inmurad, samt nu nyligen lästa Vad gör dina barn när du sover?, sådant som jag tycker är riktigt bra men samtidigt sådant obehag som får mig att helt vilja sluta läsa. I Vad gör dina barn när du sover? rör det där obehagliga t.ex. sadistiskt djurplågeri och någon slags motbjudande övermänniskofilosofi. Avskyr det och ändå kunde jag inte ens skumläsa igenom detta som väckte sådan avsky hos mig. På sätt och vis fullkomligt obegripligt faktiskt. Skräckromaner kan ju förstås inte förväntas vara särskilt behagliga att läsa, men det handlar väl mer om vilken typ av obehag det rör sig om och hur pass detaljerat det beskrivs.
Trots ett alltför stort övermått av detaljer (ofta makabert frånstötande), som får den här boken att bli en aning utdragen, är det ett bra driv i storyn och man ser inte alltid vartåt utvecklingen av karaktärerna
 - relationen dem emellan - och händelserna skall leda till eller härrör sig ur. Här finns god förmåga för att åstadkomma en spännande berättad och väl konstruerad historia som väcker intresse att läsa vidare. Det är nog förklaringen.

Även i den här boken kan jag sakna att få känna sympati för någon av karaktärerna, varken de skrämmande barnen som växer upp till ännu mer skrämmande ungdomar, eller de oseende vuxna runtikring dem. Men ja, möjligen kunde man känna sympati med "amatördetektiverna" Nils och Axel då.

Platsbeskrivningarna är nog ändå den allra största behållningen för mig personligen i den här romanen. Norrtälje hade under slutet av 80-talet och början av 90-talet (från när handlingen i boken utspelar sig) mer gått över i att vara en sovstad för mig då jobbpendling till Stockholm var det aktuella. Så visst var det naturligtvis spännande att få en så väl beskriven bild av miljöerna under den tiden, inte så jättestor skillnad från ca sju år tidigare, åtminstone inte de miljöer som man själv kom i kontakt med. Såklart var det alltså inga problem att lokalisera sig i omgivningarna, se dem tydligt framför sig och plocka fram ett och annat ur diverse gömda minnesvrår. Grubblade lite över vad som syftades med huset i Storsten, var det möjligtvis det hus vi på banvallen skyndsamt cyklade förbi och då kallade "rum" eller rivningshuset där senare Returskänken höll till? Bestämde mig för att det måste vara det sistnämnda, borta nu hursomhelst. Roslagsskolan beskrivs också i romanen, bra plats för litterär skräck kan jag tänka, för det var åtminstone ett hemskt ställe på "min" tid. Gymnasiet Rodenskolan var som himmelriket efter helvetet Roslagsskolan. Haha! Inte så konstigt att den här romanen väcker alla möjliga blandade känslor.

Ett visst mått av övernaturliga ingredienser ingår i bokens senare del, och en del sådant är ju nästan nödvändigt inom skräckgenren för att det skall kännas komplett, oavsett ruskiga ungar och läskiga platser. Vill för den här boken inte berätta mer om handlingen än förlagets beskrivning ovan, man gör bäst i att inte veta för mycket innan man startar läsningen.

I det stora hela hade jag faktiskt inte velat gå miste om att läsa Vad gör dina barn när du sover?... trots allt. Så gillar du skräck, eller bara är nyfiken på att få en ingående beskriven dåtida bild av platser i kommunen Norrtälje (staden i synnerhet) - läs!😊

Tidigare blogginlägg om boken finns här (bokpaus med smakprov).

Betyg: 3/5

Andra bokbloggare om Vad gör dina barn när du sover?:
I Elinas hylla


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).