fredag 29 december 2017

"Africka" av KG Johansson

Africka av KG Johansson. Wela Förlag. Läste boken som bibliotekslån (häftad).

"Sandra får veta att något underligt händer ute i Västafrikas djungel. Hon tar sig dit med sin fotograf och ser oförklarligt vackra gyllene varelser skapa enorma pyramider ur ingenting. Liknande händelser följer i andra länder och snart väcks frågorna: Vad vill de gyllene? Varför är de här? Ingen vet hur situationen ska hanteras. De gyllene verkar inte bry sig om alla människor som försöker förstå dem, eller kontakta dem, eller helt enkelt vinna något på deras närvaro. När ett desperat beslut fattas är Sandra fast i händelsernas centrum ..."

Sakta men säkert intar någon slags aliens jorden på olika platser. Först synligt endast som transparenta former, följt av uppväxande pyramider och därefter visar sig gyllene antropomorfa varelser, varelser som inte på något vis verkar önska skapa kontakt med människorna utanför de områden de besatt.

Reaktionerna blir skiftande, handlar det om fredligt sinnade varelser eller bör mänskligheten betrakta dem som ett hot? Olika grupper och individer ger med olika bakgrundsmotiv sin syn på saken; journalister rapporterar, konspirationsteorier flödar i allehanda medier, en president söker fredliga utvägar, militären framhåller hotbilden, en profet sår split genom ord och handling.

Fattigt folk på en plats i det lilla landet Kedenga i Västafrika - där de utomjordiska formerna först uppträder - blir hopfösta i ett övervakat läger som redan upprättats efter ett dammbygge. I händelsernas centrum finns journalisten Sandra med fotograf. De befinner sig i landet och får i uppdrag att rapportera om händelserna kring den utomjordiska aktiviteten. Som hjälp och tolk anställer de kvinnan Nyamé, bosatt i lägret tillsammans med sina tvillingbarn.

De gyllene varelsernas existens sätter igång en händelseutveckling som eskalerar till att mynna ut i mänskligt problemlösande i form av våld, som ju sällan leder till något positivt.

Upplevde detta som en sinnrikt berättad historia fylld av mystik, dramatik, tänkvärdheter och intressanta relationsskildringar. Med ett enkelt och koncentrerat språk framförs den på ett kreativt och nyskapande sätt, en sådan smart science fiction-historia som lämnar öppet för tänkbara tolkningar... och jag tycker så oerhört mycket om det!

Kapitlen är väldigt korta och bokens sidantal endast 268, ändå hinner historien gripa tag och blev för mig till en fängslande sträckläsning. Africka är första boken i en science fiction-trilogi där de uppföljande titlarna är del 2; Den enda dåliga människan i världen och del 3; De mörka kontinenterna. Kommer naturligtvis att läsa trilogin i sin helhet, finns inget annat. Är så nyfiken på hur historien kommer att fortfölja.

Månadens bästa bok för december.

Betyg: 5/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).