tisdag 26 december 2017

Annandagens önskan om mer fantastik och fler superkrafter

Science fiction och fantasy som allålderslitteratur? Självklart! Varför inte?


Slukade Africka denna julhelg. Bokomdöme kommer inom kort. Del 2; Den enda dåliga människan i världen och del 3; De mörka kontinenterna står på tur, utan tvekan.

Så, näe, håller inte med dig där Murtaugh:Och sen då...


Intressanta paranormala förmågor, superhjältar med superkrafter, mer eller mindre lätthanterliga för de som har att bemästra dem. Vill försöka åstadkomma en lista igen, kanske dyker det upp fler titlar senare, men en början i varje fall:


Just avslutade John Romeo. Korsfäst av Diane Karlstrom & Magnus Carling. Måste naturligtvis vara med. Här får man träffa kriminalkommissarien som äger en speciell övernaturlig förmåga som kommer väl till pass för att lösa brott. Del 2 i trilogi. Recension kommer inom kort.

Nyfiken på: Dagen när James McDougal försvann av Kalle Dixelius. Som bl.a. beskrivs såhär: ..."Historien om ett gäng vilsna och förvirrade människor som plötsligt inser sig äga olika varianter av superkrafter som föds ur deras svagheter. För James är inte ensam. Och tillsammans med de andra superhjältarna förstår han att det är de och enbart de, som med sin tankeläsande ledare i spetsen kan rädda världen från dess snara undergång."

Nyfiken på: Ordbrodösen av Anna Arvidsson. "Med skrivna ord kan hon styra dina tankar och handlingar. Du märker aldrig när du blir hennes marionett."...

Häxorna i Eastwick av John Updike. Kan man kanske kalla en modern klassiker, men hur många har läst den egentligen?

Eldfödd och Carrie av Stephen King. Gott om paranormala superkrafter.

E-singelnovellen Papperssvalan av Hans Olsson. Flygförmåga (och osynlighetsförmåga) beställt via postorder.

Och så den antologi som är pågående läsning just nu: 13 svarta sagor om superhjältar. ..."Deras kamp är inte enkel, och de är inte alltid så starka som omvärlden önskar. De slåss också mot inre demoner, migrän och IBS." Tretton svenska författares noveller om superhjältar. Ett litet smakbit från en klar favorit än så länge i antologin kommer från steampunknovellen Stenstoder i natten av Lupina Ojala, sid. 48-49:

   "Regndropparna föll hårt genom mörkret, stora och tunga slog de mot gatans kullerstenar. Fladdrande lågor i de få gaslyktor som fortfarande var tända kastade sitt sken över Västra Hamngatan. Amanda skyndade ned mot älven. Hon satte en ära i att vara vältränad och klarade att springa mycket långa sträckor utan problem. Smidigt rörde hon sig som en skugga genom Göteborghs gator och närmade sig snart hamnområdet. Ett avlägset skrik fick henne att kränga av sig det nu genomblöta och otympliga ytterplagget som sinkade henne. Hon lät det falla ned på gatan bakom sig samtidigt som hon ökade takten och sprang i den riktning rösten hörts. Äntligen hände något som fick adrenalinet att pumpa ut i ådrorna.
   Lukten av tjära och fisk var stark. Det ihållande regnet och mörkret gjorde det svårt att se längre än någon meter. Försiktigt tog hon sig sakta framåt längs ett av hamnskjulens väggar. Plötsligt tog någon tag i henne bakifrån och drog in henne."


Blev ju inte så värst lång lista det här, än så länge. En lista på goodreads kan kanske tillföra fler: Supernatural powers. Är väl sen inte helt omöjligt att det finns de som sitter inne med fler förslag till en sådan här lista, ja kanske t.o.m. egna superkrafter?...😉Säkert tricky trickfilm... men klart spännande!😜


2 kommentarer:

  1. Häxorna i Eastwick har jag faktiskt både läst och sett :) Jag minns den nog inte egentligen, läste den tidigare än 1991 då jag började skriva listor, men jag har satt 3,5 på den i alla fall. Skulle nog kunna tänka mig att se om filmen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo filmen har man ju sett ett par gånger, hur pass annorlunda filmen är jämfört med boken kanske vore något att ta reda på.

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).