onsdag 6 december 2017

"De saknade" av Thomas Rydahl

De saknade av Thomas Rydahl. Förlag: Bokfabriken. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden).

"Solen skiner på semesterön Fuerteventura och eremiten Erhard Jörgensen lever ett lugnt liv och pysslar om sina getter. Han kan inte längre köra taxi eller spela piano, så han försörjer sig genom att hitta bortsprungna hundar och stulna mopeder. Men för att fly ensamheten tar han ett jobb som ingen annan vill ha, och riskerar då allt.

Kontinenten Afrika kämpar med ekonomisk instabilitet och tusentals flyktingar försöker ta sig till Europa, många genom Fuerteventura. Samtidigt anländer ett tv-team till öns lilla flygplats för att spela in ett avsnitt av reality-serien De saknade, med målet att hitta den kända Les pappa. Men hon vill hellre hitta sin far död än levande, och Erhard vill inte bli hittad överhuvudtaget. Le är dessutom en opålitlig kvinna med en förkärlek för piller, och en vana att få som hon vill.

Ännu en gång finner Erhard sig intrasslad i ett mystiskt fall där han tar sig vatten över huvudet för att finna sanningen.

De saknade är en fristående fortsättning på den prisbelönta spänningsromanen Eremiten."

Då debutromanen Eremiten blev vinnare av priset Glasnyckeln för bästa nordiska deckare 2015, blev jag förstås glatt överraskad när denna uppföljande andra del i serien om Erhard Jörgensen kom till mig som ett oväntat recensionsexemplar. Hade dock inte läst den första prisvinnande delen i serien, men de kommentarer och recensioner jag läst hade varit övervägande positiva. Så ville verkligen försöka se det där som var så speciellt bra, men lyckades inte riktigt, och det har nog då helt med min egen smak att göra, troligen inget annat.

För min del var De saknade av det väl råaste slaget (alla dessa "människomonster", sadistisk förnedring och brutalt våld), hårdkokt på ett sätt som jag helst väljer bort. Till det positiva kan jag ändå nämna språket, vilket gav den största behållningen, och Erhards karaktär som hade vissa sidor som upplevdes sympatiska.

Platsen för dramat var också annorlunda och lite intressant. Många av oss har ju åtminstone någon gång varit på resa till Kanarieöarna, och visst undrar man lite över hur det är där i nutid, med tanke på flyktingsituationen, o.s.v., De saknade gav en uppskakande fiktiv bild över illegala flyktingars situation och hur de utnyttjas hämningslöst av psykopater i kriminella kretsar och samhällets toppskikt. Man hoppas så innerligt att den bilden är väldigt långt ifrån verklig situation, men vad vet man? Känner förstås inte till just Fuerteventura så väl, det närmsta jag själv varit ön är Lanzarote, som ju visserligen också får vara med på ett hörn i denna story.

Boken kändes lite väl lång och utdragen, rätt trögläst och handlingen fick mig inte engagerad på det sätt som man kanske förknippar med spänningsromaner. För mig var det en bok som inte gick annat än att läsa långsamt och lite i taget, förstås inget fel i det då språket tilltalar. Hade nog ändå gärna sluppit att bli serverad allt utdraget och detaljerat om hur de inblandade våldförde sig på varandra på olika sätt, det blev mest äckligt i övermått och jag kände ibland att jag inte orkade läsa vidare, men tog mig igenom trots allt.

Blir ändå lite nyfiken på Eremiten, med tanke på att den är prisbelönt och allt. Kommer eventuellt att ge den en chans även om nu denna andra del i serien inte föll just precis mig i smaken. Och så vill jag ju läsa fler böcker av danska författare i allmänhet, eftersom det blivit ett litet sidoprojekt för mig att försöka läsa fler böcker av finska, finlandssvenska, danska, norska och isländska författare.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 2/5

Finns att köpa på:
BokusInbunden / Ljudbok CD
AdlibrisInbunden
Cdon: InbundenLjudbok CD / Ljudbok Mp3-CD


2 kommentarer:

  1. Har fått hem den här som överraskningsex av förlaget så ska absolut läsa den framöver :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade nog lite för höga förväntningar, men till största del var det nog helt enkelt inte en bok i min smak. Visst kan jag ta att det är hårdkokt, men motvikten till det alltför överdrivet råa fanns inte där tillräckligt liksom.

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).