lördag 2 december 2017

En smakebit på søndag: Hjärnan är stjärnan

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi ta del av och även själva dela med oss av små smakbitar hämtade från böcker vi läser. På det sättet blir det fina boktips varje söndag. 

Smakbiten här idag hämtas från Hjärnan är stjärnan: ditt enda oersättliga organ av Kaja Nordengen. Egentligen en redan utläst bok, men gör idag en liten extra genomgång innan den skall lämnas tillbaka till biblioteket. Dansk författare förra söndagen måste ju följas av en norsk författare denna söndag (sen skulle det ju faktiskt toppa med en finsk författare nästa söndag förstås... vad har jag nu gett mig in i!😅). Nåja, hittade tre bra smakbitar, och det var stört omöjligt att välja en av dessa. Så, helt fräckt, här är alla tre:


Sidan 91; om "hjärnans gps":

   "Har man ingen som kan förklara vägen för en så är papperskarta eller digital karta att föredra framför gps, om man vill hålla sin orienteringsförmåga i form. Storleken på gps-skärmen gör också att man ofta inte vet var man är och vart man ska samtidigt. Véronique Bohbot är en hjärnforskare som har gått så långt som att hävda att utbredd användning av gps passiviserar oss så pass mycket att det kan få sådana negativa konsekvenser som Alzheimers sjukdom senare i livet. Medan taxichaufförerna i London har lärt oss att aktiv användning av hippocampus gör den större, hävdar Bohbot att gps-användning faktiskt kan göra hippocampus mindre.
Vi ska vara glada för att vi inte är beroende av att ha ström i mobilen för att hitta."


Sidan 156; om det viktiga fettet för hjärnan:

"Näst efter ren fettvävnad är faktiskt hjärnan det mest fettrika organet i vår kropp. I motsats till vad som gäller för fettvävnad används fettet i hjärnan inte till energi, utan till uppbyggnad av nervceller och stödjeceller, i synnerhet de celler som isolerar nervcellsutskotten med lager på lager av fettrika membran för att signalerna ska komma fram snabbt och effektivt.
   Fettsyror kan klassificeras i två kategorier: icke essentiella fettsyror, som vår kropp kan bilda själv, och essentiella fettsyror, som vi är beroende av maten vi äter för att få. Vissa essentiella fettsyror är särskilt viktiga för att bygga upp vår hjärna, och av dessa är det omega-3 som det har blivit mest fokus på. Det finns otaliga källor till omega-3. Varifrån vi får omega-3 är dock inte oväsentligt. Det är i fet fisk som lax, öring, makrill och sill, och i fiskprodukter som fiskleverolja, som vi får de långkedjiga omega-3-fettsyror som vår hjärna behöver. Bara ett par procent av omega-3-fettet från växter ombildas till långkedjiga omega-3-fettsyror. Så, återigen: Ät fisk."


Sidan 172; om verklighet versus perception, och smakbiten handlar om luktupplevelser:

"En lukt kan framkalla en flodvåg av minnen, påverka ditt humör och till och med det du presterar på jobbet. Visste du att en väl vald doft i rummet är tillräckligt för att genomsnittspersonen ska sätta upp högre mål och komma på effektivare strategier för att lösa uppgifter?
   Om du skulle behöva hjälp med något så prova att fråga om det utanför ett bageri. Folk som exponeras för lukten av nygräddade kakor eller nyrostat kaffe har nämligen större benägenhet att hjälpa främlingar. Det faktum att vi blir både mer hjälpsamma och mer produktiva av lukter som vi tycker är goda hänger enligt många hjärnforskare ihop med vårt humör. Goda lukter är kopplade till goda minnen, och goda minnen gör oss på gott humör."


Mer information om boken hittas här (svenska Norstedts) och här (norska Kagge Forlag). Och som man nog kan förstå är det en väldigt intressant bok som ger många aha-upplevelser, nya insikter och värdefulla tips. En läsrekommendation blir det här idag från mig.👍


Andras smakbitar finns här.


Önskar er alla en fin första advent!


20 kommentarer:

 1. Nu är jag extra glad över att jag inte brukar använda GPS, i alla fall inte när jag går :) Det där med lukter är väldigt intressant och jag har hört det förut att luktsinnet är det som är starkast förknippat med minnen. Det är helt fantastiskt att man kan bli kastad tillbaka till sin barndom bara genom ett sniff med näsan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig använt GPS, papperskartor och skrivna vägbeskrivningar ska det vara. ;)
   Och jo, det där med luktminnet är ju rätt väl uppmärksammat sedan tidigare, mycket då ordet Proustminne dök upp. Doften av den där uppblötta madeleinekakan i Marcel Prousts tegelsten gav ju huvudpersonen väldigt väl beskrivna och känslosamma minnen av barndomen. :)

   Radera
 2. Hjärnan är ett fascinerande organ!

  SvaraRadera
 3. Låter jätteintressant! Diskuterde det här med GPS med brorsan häromdagen och vi kom fram till ungefär samma slutsats. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan nog vara idé att tänka till lite ibland kring hur modern teknik i vardagen påverkar oss.

   Radera
 4. organ som inte används tillbakabildas. låter helt logiskt. hjärnan är så sinnrik att det är fullständigt otroligt. så intressant att ta del av all spännande forskning. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oerhört intressant att få en inblick i. Forskning och vetenskap bör komma alla till del, därför är det ju verkligen toppen med böcker som denna. :)

   Radera
 5. Hjärnan är intressant. Boken är jag lite nyfiken på. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra bok om intressant ämne. Bör man va nyfiken på. ;)

   Radera
 6. Oftast undervärderar man dessutom luktsinnet, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med, så är det.

   Radera
 7. Jeg har Hjernen er stjernen (og sjarmen med tarmen) men har ikke fått lest noen av dem. Dels kommer det an på alle de andre uleste bøkene jeg har og dels at jeg ikke er noe særlig flink til å lese non-fiction. Det burde jeg bli flinkere til!
  Ha en riktig fin advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar att varva med någon non-fiction emellanåt. Finns så många spännande och bra populärvetenskapliga böcker numera som man vill läsa. Ny vetenskap och forskning bör komma alla till del på ett lättillgängligt sätt.

   Radera
 8. Nya rön om hjärnan är superintressant

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att forskningen går framåt på det området. Viktigt.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).