torsdag 28 december 2017

Helgfrågan v. 52

Mias bokhörna arrangerar inför varje veckoslut helgfrågan. Veckans fråga (+ bonusfråga) inför kommande helg:

"Hur sammanfattar du ditt bokår?

Bästa boken du fick i julklapp?"

Skall snart skriva ihop ett blogginlägg med en sammanfattning för 2017, men än är det ju några dagar kvar på det gamla året.Fler recensionsexemplar kan jag ändå lugnt konstatera att det blivit, vilket såklart känns väldigt roligt. Gillar utmaningen att skriva sådana bokomdömen. Trots att man inte såsom  bokbloggare har några större professionella krav över sig när det gäller den typen av recensioner vill man ju ändå försöka göra sitt bästa.

Att få möjlighet att vara en del - om än så försvinnande liten - i att uppmärksamma böcker (med mer eller mindre märkliga åsikter och formuleringar) känns ju toppenbra!
Har enligt goodreads passerat årets reading challenge med 1 bok (än så länge), vilket ger 76 lästa böcker.

Men helt rättvisande är nu inte den siffran då vissa böcker inte funnits inlagda och då jag själv inte tagit tag i saken genom att lägga in dem manuellt. Läser dessutom några fler böcker än de som förs in på boktipset, goodreads, eller de som nämns om här på bloggen i form av bokomdömen, o.s.v., ofta rör det sig då om non-fiction, såklart. Inte för att man t.ex. måste vara hjärnkirurg för att skriva bokomdöme för en populärvetenskaplig bok om hjärnan direkt... men ändå!

Okej, så åtminstone bokåret har för mig varit utmärkt, och det lär väl ha märkts här på bokbloggen kanske. Möjligen hittat ett knep som funkar för ett bra läsår...
När alltför romantiska feelgoodhistorier känts ointressanta, eller kriminalromaner och mer socialrealistiska skildringar känts en aning betungande, har läsflytet hållits vid liv genom något kreativt, intresseväckande och tänkvärt ur fantastiken. Då har recensionsexemplar (oftast gäller det då överraskningsexemplar) ibland fått ligga en stund i träda. Men om det bara är lite fantastik som krävs för att sätta fart på läslusten emellanåt så är det faktiskt värt att pausa vissa böcker ibland. Hur bra och viktiga dom än är.För svar på bonusfrågan gäller att julklappar... ja, sådana undanbeds. Men två kom till mig ändå (tack!) och fick då välja bland ett stort antal böcker. Valet föll på Stallo av Stefan Spjut och Skymningsporten av Jeanette Winterson. Stallo är för mycket tegelsten för att bibliotekslåna och vill ju sen verkligen ge Wintersons böcker en andra chans, och Skymningsporten har ni bokbloggare rekommenderat, jag litar ju på er. Ruskigt många bra boktips man fått sen man upptäckte att bokbloggare fanns! Vet ni om att ni är fantastiska?👍


Gott Nytt År!Länkar till andras svar på helgfrågan hittas här.27 kommentarer:

 1. visst är det fantastiskt att få tips från andra bokbloggare. Skymningsporten är en otäck historia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst, fantastiskt på många vis med bokbloggarsfären. Blir så trött på sådana som ställer anställda litteraturkritiker mot bokbloggare, och menar det var bättre förr. Det ena utesluter väl inte det andra, och dessutom går det ju inte att jämföra sinsemellan, helt olika ju. Om "vanligt folk" är intresserade av böcker/läsning och vill skriva om det på sociala medier så bör det väl inte störa mer än... ja, t.ex. modebloggar eller livsstilsbloggar. Begriper inte varför allt för vissa skall placeras in i en sorts tävlingssituation, där den ena parten som i det här fallet anklagas för kvalitetssänkning. Oj, det blev ett långt svar, men det var tanken som nu kom till mig. ;) Skymningsporten ser jag fram emot att läsa, kanske i påsk, tror den passar att läsa då. :)

   Radera
 2. livet utan bokbloggare skulle vara tråkigare.

  SvaraRadera
 3. Ja man får verkligen mycket boktips på bloggar!

  SvaraRadera
 4. Skymningporten är en av de böcker jag läst någonsin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tantaugusta28 december

   En av de BÄSTA menar jag.

   Radera
  2. Låter lovande. ;)

   Radera
 5. Har inte läst någon v de böckerna, men de låter ju intressanta.

  SvaraRadera
 6. Håller tummarna för att "jul-korts-böckerna" är läsvärda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fanns verkligen massor att välja bland, toppenbra! <3 Perfekta "jul-korts-böckerna" ju (där fick du till det!). ;) Stallo har jag sneglat på några gånger på biblioteket, men inte värt att låna såna tjocka böcker, blir lätt stressad av lånetiden då. Så visst är det så att en del böcker är bäst att ha på obegränsad tid.

   Radera
 7. Jo, jag vet inte vad jag gjorde innan jag upptäckte bokbloggare :-) Många boktips blir det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ökar intresset både för böcker och läsning, såsom jag uppfattar det.

   Radera
 8. Skymningsporten tyckte jag mycket om. Visst är det toppen med alla tips en får från bokbloggare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wintersons Stengudarna hade jag lite svårt för, men man skall ju inte ge upp efter bara en bok. Skymningsporten verkar fler ha läst och gillat, så har gott hopp om den. ;)

   Radera
 9. Man får mängder av bra boktips genom bloggarna vilket är jättetrevligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett sant trevligt sätt att få boktips på. :)

   Radera
 10. Det farliga med bokbloggarna är ju att man hittar så många fler böcker man vill läsa än som man annars hade trillat över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det gäller ju att sovra. Men att hitta rätt sorts böcker och dessutom hålla litteraturintresset vid liv är definitivt lättare med hjälp av bokbloggare. :)

   Radera
 11. Ibland kan det vara farlig att surfa på bokbloggar, listan av böcker man vill ha växer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst är det så, kan bli mycket att välja bland om man listar sånt man vill läsa. Men bättre det än tvärtom. ;)

   Radera
 12. Bokbloggare är den största källan till böcker att läsa och böcker som blir olästa. Fast på ett bra sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut på ett bra sätt! :)

   Radera
 13. Håller med om att det är roligt att recensera böcker. God fortsättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Detsamma till dig. :)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)