måndag 18 december 2017

"Hundens första år" av Charlotte Swanstein

Hundens första år av Charlotte Swanstein. Förlag: Bokfabriken. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden).

"Under hundens första år grundläggs större delen av dess beteende, liksom dess roll i flocken. Det gäller att följa valpens utveckling för att inte missa viktiga förändringar. Genom ett mjukt handlag i kombination med inlärning och träning vid rätt tid, kan vi få valpen att växa till en trygg och stabil individ, och bli den trevliga följeslagare vi önskar.Valpen lär sig hela tiden då den är tillsammans med oss, och inte bara i det vi anser vara träningssituationer.

Ansvaret för att samspelet mellan hund och människa ska fungera på ett bra sätt vilar på oss hundägare.

Hundens första år är en handbok för alla hundägare som vill lära känna sin valp och förstå dess beteende bättre. Här finns väl underbyggda råd och tips om hundens utveckling och de problem som kan uppstå under den viktiga valptiden."

En riktigt bra handbok för nyblivna hundägare såväl som för er vilka planerar att bli det, både för de med och utan tidigare fördjupad kunskap/erfarenhet. Gillade att även själva uppfödarens bit fick vara med så generöst i början. Man får hela bilden och mer ingående intressanta förklaringar för sådant som heller inte alltid är så vanligt i hundböcker av den här typen, men ändå är viktigt att få veta för att bättre förstå sin hund. Stort plus där!

Texten kompletteras och blir lättillgänglig genom att kombineras välavvägt med många fint harmoniska fotografier på hundar. De tips och råd som ges är mycket bra och anpassade till det mjuka förhållningssättet vad gäller hunduppfostran, det sätt jag själv föredrar (hundpsykologen Anders Hallgrens råd och metoder har alltsedan början för mig varit något jag tagit fasta på). Känns dessutom som de läggs in korrekt i de för hunden rätta utvecklingsfaserna. Vissa detaljer (vad gäller t.ex. hundens beteende) kanske sen var lite väl tvärsäkert framställda, där man egentligen inte kan säga vad som är rätt, d.v.s. om sådant där många säger olika beroende på vilka hundpsykologer som uttalar sig.

De insprängda dagbokssidorna kan säkert av de flesta uppfattas positivt. Att privat och offentligt blandas är ju oftast numera väldigt populärt, även i den här sortens böcker. Tyckte väl dock för egen del att just dessa gick att hoppa över, men det är nu bara min egna högst personliga åsikt som ingen bör ta fasta på i sammanhanget. Läste ju förstås dessa avsnitt ändå - p.g.a. att boken lästes som recensionsexemplar - och kan väl bl.a tycka att hundar bara skall äta artegen föda (är väldigt strikt på den punkten), hönökaka och muffins hör inte dit, trots att det troligen endast handlade om sällsynta tillfällen är det väl kanske inte så lämpligt att nämna i en bok för nyblivna hundägare. Hundar av idag får allt sämre tandstatus och dessutom oftare metabola sjukdomar, så anser verkligen att det är viktigt att se till det vi utfodrar våra hundar med, för att de skall få ett så långt, aktivt och lyckligt liv som möjligt.

Författaren är sedan 1993 verksam som hundpsykolog och instruktör. Lär förutom att ha skrivit böcker i ämnet även skrivit artiklar och anlitats som expert i radio- och tv-program. Kände dock inte själv till namnet tidigare, men kan absolut efter att nu ha läst Hundens första år tänka mig att läsa fler böcker av författaren. På hemsidan www.fidos.se kan man vidare läsa om hennes böcker, bokhäften, videor och cd-romproduktioner.

Sammanfattningsvis tyckte jag det här i sin helhet var en riktigt bra bok om hundens första år. Rekommenderar den därför varmt till er som är, skall bli (eller planerar att eventuellt bli) nyblivna hundägare, just för att få den lugna, stabila hund som ni önskar få, och ett harmoniskt liv tillsammans mer er hund. Genom rätt förståelse, handlag, tips och råd hjälper den här boken helt klart en bra bit på väg dit, med tid och tålamod... som så mycket annat. Bra handböcker för hundägare är ofta mer värdefulla än vi tror, Hundens första år är en sådan, läs den.

Betyg: 4/5

Finns att köpa på:
BokusInbunden
AdlibrisInbunden
CdonInbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).