torsdag 28 december 2017

"John Romeo. Korsfäst" av Diane Karlstrom & Magnus Carling

John Romeo. Korsfäst av Diane Karlstrom & Magnus Carling. Vulkan Bokförlag. Läste boken som recensionsexemplar (E-bok).

"John Romeo 2 - Korsfäst - tar vid där den första boken - Konstnären - slutade.

Peter Wang, VD för handelsföretaget Swebaltic Trading, hittas död, korsfäst i sitt arbetsrum. John Romeo och hans kollegor blir förvånade när de kommer till brottsplatsen. Rummet är låst och passerkortsystemet har inte registrerat några besök.

Snart visar det sig att mordet verkar ha något att göra med maffiagruppen Falkarna, med en ny koppling till Estland och pedofilhärvan som John Romeo och hans kollegor började nysta i när de utredde morden på familjen Swärd."


Riktigt spännande uppföljare till Konstnären som var den första delen i bokserien om kriminalkommissarie John Romeo. Upplevde Korsfäst som snäppet bättre än föregångaren, det händer något hela tiden och blir garanterat aldrig tråkigt! John Romeo kämpar på som den värsta ultramannen John McClane i Die Hard, en kämpande och problematisk personlighet som inkluderar underhållande kommentarer.
Till viss del finns en anknytning till tidigare kriminella grupper och individer som det handlade om i första boken. Troligt är nog sen att den tredje delen följer upp och avslutar, men att en fortsättning för bokserien
 - kanske med ännu en sammanhängande trilogi? - kan ta vid. Hoppas på det!

I normala fall skulle det faktum att böckerna bara ges ut i e-boksformat avskräcka mig, läser helst pappersböcker (för det bläddervänliga och för att slippa lästidsbegränsande blått ljus, uppladdningstider, m.m.), men gör för den här bokserien helt klart ett undantag, även om det hade varit toppen om böckerna även gavs ut i pappersformat. Det är de värda.

Blir så ovanligt engagerad i karaktärerna och deras fortsatta levnadsöden. Hade i första delen inte riktigt fått grepp om karaktärernas inbördes relationer och hur de fungerade, fick nu en klarare bild och en större förståelse för bakomliggande orsaker till hur personerna interagerade sinsemellan. Det gäller kanske främst John och Madde, två huvudkaraktärer som man fäster sig vid och känner sympati för. Hur de bemöter och har åsikter om varandra handlar ju i stort sett om hur mycket de vill varandra väl, jag gillar det ju.
Även relationen mellan John och hans son Zack har växt sig starkare i denna andra del, vilket förstås är en positiv utveckling (som säkert kan få John att skärpa till sig ännu mer), ser fram emot att få fortsätta följa deras relation, när nu händelserna tagit den vändning de gjort... Blir intressant att se hur deras förmågor kommer att arta sig också.
En klart lysande biroll har sen Washington, som även han på sitt vis har något att tillföra för att få den där välbehövligt mjuka och vänliga jämvikten fylld av välvilja i denna hårda, korrumperade och kriminella värld. Så är det fråga om roman noir (vilket ju betyder en lite mer hårdkokt stil) får det här den rätta balansen, som jag ofta tycker krävs. Birollsinnehavaren Kent står sen för de fåniga kommentarerna, och även han växer med sin roll, trots motgångar, eller kanske p.g.a. motgångar.

Humor saknas inte, och krävs verkligen för dessa hårt ansatta poliser. Arbetsgruppens sammansättning och dynamik förändras genom historiens gång, men samarbetet tycks ändå bli förbättrat och gruppen mer sammansvetsad, känns lite mer realistiskt än i föregångaren och samspelet/jargongen mellan kollegorna är även klart underhållande.

Något som var mindre trovärdigt var väl i sådana fall Maddes snabba återhämtande efter att nästan ha blivit dränkt. Hängde inte riktigt med i svängarna där hur det helt plötsligt inte verkade ha hänt. Att vara så på hugget direkt efter en nära-döden-upplevelse kändes overkligt. Var nästan som om några sidor missats där emellan på något sätt.

Sammanfattningsvis: I stort sett tyckte jag i flera avseenden att den här uppföljande delen var bättre än föregångaren och det känns väldigt lovande inför fortsättningen. Dessa annorlunda och lättlästa deckare, skrivna av en författarduo, är värda lite extra uppmärksamhet tycker jag. Rekommenderar såklart bokserien till inbitna deckarfantaster, men även för de som sätter värde på engagerande relationsdrama och karaktärer som får "liv" genom med- och motgångar på ett fängslande vis. Sorgliga saker händer i denna andra del, och man rycks med även i detta ledsamma som sker. Starkt och bra. En serie jag kommer att fortsätta läsa, oavsett om det bara blir tre böcker eller om en fortsättning därefter är tänkt.😊

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 4/5

Finns att köpa på:
BokusE-bok
AdlibrisE-bok


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).