måndag 18 december 2017

"Purebred - Herrefolket" av Lisa Hågensen

Purebred - Herrefolket av Lisa Hågensen. Fusce förlag. Läste boken som recensionsexemplar (häftad).

"En gammal rörelse har krälat upp till ytan och gör sig redo för krig - Är du redo?

De tror att hon hålls instängd i sin onkels hus, men dold under en luva vandrar hon genom Bottens mörka gränder och spionerar på livet.

Dora är femton år och ett freak. Alla i den glömda staden Olympo föraktar henne. Ingen känner henne.

En kväll träffar hon Mira och det förändrar allt. Men vad som börjar med vänskap och kärlek slutar i mord och förräderi. Ensam, misstrodd och förtvivlad kidnappas Dora och förs till en plats där gamla ideal och ondska strävar mot världsherravälde. Dora får veta att hon är en purebred - och hon upptäcker vad det innebär."

Även denna andra del i den dystopiska YA-trilogin Purebred blev för mig så småningom en genuin bladvändare, men precis som för första delen hade den en viss trög startsträcka som här nästan räckte halvvägs igenom boken innan handlingen tog fart (då Dora hamnar på Plantagen) och blev intressant. Ingående berättat får man i uppföljarens första halva själva bakgrundsbilden av Doras relation till Mira, vad som hände Mira och varför, på så vis är andra boken till viss del en sorts prequel till den första.
Men förutom Dora och hennes historia, får vi även i denna uppföljare träffa Thorbi och de andra som man stiftade bekantskap med i Flykten från Olympo, deras vägar möts igen under stor dramatik. Ruskigt spännande!

Plantagen var för övrigt ett ställe som fick mig att associera till Huxleys Du nya sköna värld, fast här handlar det inte om ett kastsamhälle utan om ett skrämmande ondskefullt världsherravälde vars samhälle är ämnat bli byggt medelst indelning i människoraser (raser som delas in på en skala från "bättre" till "sämre"). En strävan efter ett sorts nytt tredje rike där återigen judeförföljelse blivit aktuellt och där vaga historiska fragment fått folkgruppen "herrenvolk" att placera Hitler i ett skimmer av mytisk hjältedyrkan. Det hela är otäckt och skickligt framställt, då det har en viss anknytning till nutida främlingsfientliga grupper på uppgång och en historieförfalskning som verkligen oroar. Tror det är väldigt bra att det skrivs fiktiva ungdomsdystopier som fokuserar svåra ämnen på detta sätt och därmed manar till eftertanke kring sådant som sker i nutida verkliga livet. Ett sätt att nå fram på ett effektivt sätt. Starkt jobbat!

Vill egentligen inte gå in särskilt djupare på att beskriva handlingen än så, hur allt hänger ihop och utvecklas vill man troligen helst inte veta så mycket om innan man läser boken. För det skall man absolut göra, läs även fortsättningen Herrefolket i Purebred-serien, för när det blir spännande blir det rasande bra spänning och man sitter som klistrad. Inte ofta det sker på det sättet, tillhör ju heller inte den ålderskategoriserade målgruppen, så troligen ganska unikt alltså.😊

Release för den tredje och avslutande delen i serien är planerad till våren 2018, och såklart vill jag veta hur det går för ungdomarna även fortsättningsvis.

Detta känns som en perfekt bokserie för målgruppen unga vuxna. Missa inte den!

Skrev om första delen Flykten från Olympo här.

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
BokusHäftad
Adlibris: Häftad
Cdon: Häftad

Andra bokbloggare om Purebred - Herrefolket:
Boklysten
Tinaeh


4 kommentarer:

 1. Den här kommer nog att bli nästa bok för mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt, nyfiken att veta vad du tycker sen.

   Radera
 2. Jag väntar också spänt på att få veta hur det ska gå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst gör man! Kanske får man veta hur det går för folket i Olympo också, skulle nog dessutom vilja veta det. :)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).