måndag 25 december 2017

"Vägen till stjärnorna" av Oskar Källner

Vägen till stjärnorna av Oskar Källner. Fafner förlag. Läste boken som bibliotekslån (E-bok).

"Tjugo år sedan atombomberna föll. Tjugo år sedan människorna sprängde sin egen värld åt helvete. En spillra av mänskligheten lever i tunnlarna under Stockholm, ständigt ansatta av mutanter från ytan och konflikter med varandra.

Anna är kurir och van vid att beväpnad ta sig mellan stationerna i systemet. Hon lever tillsammans med Björn som är champinjonbonde på Hornstull. Men när de av misstag råkar döda det lokala kommunalrådets favoritson tvingas de lämna sitt hem. Jagade av det mäktiga provisoriets soldater flyr de genom systemet på jakt efter en enda sak: överlevnad.

Denna novell skrevs till en Metro 2033-tävling som arrangerades hösten 2011. Tävlingen gick ut på att beskriva livet i ett postapokalyptiskt Sverige. Resultatet blev en säregen, stämningsfull och bitvis brutal historia om två människor som hamnat i en hopplös situation i en tröstlös framtid."

En Metro 2033-version i novellform, förflyttad till Stockholms tunnelbanesystem, kan man tänka sig något sådant, och hur blir det?

Nja, sådär.

Nu bör det nog tilläggas att det säkerligen inte är den lättaste sak att skapa någon slags fanfiction av en framgångssaga, gillade ju för egen del alldeles särdeles bra själva originalet av Dmitrij Gluchovskij. Men om den här novellen fått vidareutvecklas, där den avslutades, så hade det troligen blivit något alldeles eget som stod på egna ben. Har en känsla av att det då kunde bli till något riktigt bra, även i mitt tycke.

För visst är det så att man fäster sig vid karaktärerna Anna (med vissa förbehåll som rör sånt jag antagligen inte begriper) och Björn (må han överleva!) i detta postapokalyptiska Sverige, och visst är det spännande det där med Kiruna och Mars...🙊

Väntar kanske förgäves, men fortsättningen, vill ju så gärna ha den, kanske kommer den? Faktum är att den här novellens efterord ger oss läsare vissa förhoppningar i den riktningen, så helt omöjligt är det väl inte. Innan dess, läs Vägen till stjärnorna, en sådan titel måste ju förstås bara leda vidare!

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 3/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).