onsdag 20 december 2017

Vägen till stjärnorna i veckans bokpaus


"Ur en ficka drog han upp ett tummat exemplar av Green Mars av Kim Stanley Robinson. Den hade tillhört en laddning böcker som hon en gång fått med sig från Slussen. Några av provisoriets jägare hade funnit den i ett boklager, en medeltidskällare i Gamla stan. I vanliga fall brukade jägarna bara plocka med sig praktiska saker från den gamla världen, sådant som papper, elektronik, bränsle och verktyg. Men under senare år hade provisoriet antagit en mer positiv attityd gentemot böcker. Tydligen ville de leda systemet, även kulturellt, vilket var en svår utmaning då man ständigt hörde rykten om de fantastiska teateruppsättningar som folkhemmet satte upp i bergrummen under Östra Real. Nu stod Björn och viftade med den slitna boken. Ett resultat av provisoriets nykulturella politik. Hur kom den genom censuren? tänkte hon. Sedan såg hon det fantasifulla omslaget."

Sid 12-13, ur novellen Vägen till stjärnorna av Oskar Källner

Kim Stanley Robinsons Mars-trilogi (Red Mars, Green Mars och Blue Mars) finns tyvärr inte i svensk översättning, trots att både Green Mars och Blue Mars belönats med Hugopriset (pris inom science fiction-litteraturen). Inte heller författarens SF-roman 2312 (2012) är översatt... himla synd, skulle verkligen vilja läsa den. Läser helst bara översatta böcker. Robinsons romaner tycks ju ofta ha ett fokus på miljöfrågor och ett hållbart samhälle, och hur bra låter inte det?

Men, nu skulle det ju i veckans bokpaus handla om Oskar Källners novell som lär ha skrivits till en Metro 2033-tävling arrangerad 2011. Metroseriens två första delar (av Dmitrij Gluchovskij) föll ju i god jord hos mig och den tredje avslutande delen Metro 2035 (som utgavs i augusti) hägrar. Har just, mot bättre vetande (borde verkligen läsa väntande recex istället), reserverat boken för bibliotekslån.

Men, nu skulle det ju handla om Vägen till stjärnorna! Den novell jag läser för tillfället. Novellen presenteras i sin helhet så här:

"Tjugo år sedan atombomberna föll. Tjugo år sedan människorna sprängde sin egen värld åt helvete. En spillra av mänskligheten lever i tunnlarna under Stockholm, ständigt ansatta av mutanter från ytan och konflikter med varandra.

Anna är kurir och van vid att beväpnad ta sig mellan stationerna i systemet. Hon lever tillsammans med Björn som är champinjonbonde på Hornstull. Men när de av misstag råkar döda det lokala kommunalrådets favoritson tvingas de lämna sitt hem. Jagade av det mäktiga provisoriets soldater flyr de genom systemet på jakt efter en enda sak: Överlevnad.

Denna novell skrevs till en Metro 2033-tävling som arrangerades hösten 2011. Tävlingen gick ut på att beskriva livet i ett postapokalyptiskt Sverige. Resultatet blev en säregen, stämningsfull och bitvis brutal historia om två människor som hamnat i en hopplös situation i en tröstlös framtid."

På tal om stjärnorna... eftersom jag ändå verkar ha så svårt att hålla mig till ämnet idag. Ni har väl inte missat TT:s nyhetsrapportering om science fiction i verkligheten, d.v.s. spektakulärt om UFO:s i vår alldeles omedelbara närhet? SVT publicerade en artikel (och filmklipp) om saken här. Spännande, inte sant? Lite läskigt också. Om inte aliens, kanske då möjligen tidsresenärer, ättlingar från Tellus bosatta i andra stjärnsystem någon gång i framtiden? Och så blir de studerade av stridspiloter som ett eventuellt potentiellt hot, då de bara är här för att försöka släktforska i smyg, eller vad tror ni, någon annan teori?

👽


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)