onsdag 3 januari 2018

"13 svarta sagor om superhjältar" (olika författare)

13 svarta sagor om superhjältar av Anna Jakobsson Lund, Johannes Pinter, Lupina Ojala, Oskar Källner, Johan Ring, Claes-Magnus Bernson, Markus Sköld, Love Kölle, Finn Cederberg, Patrik Centerwall, Lova Lovén, Anna E Wahlgren, Christian Johansson. Redaktör: Jonny Berg. Bokförlag: Swedish Zombie. Läste boken som bibliotekslån (häftad).

"Superhjältar. De finns överallt. Från Stockholm till Vindeln. Under steampunkigt 1800-tal och i framtiden. De håller Sverige fritt från superskurkar och faror. Deras kamp är inte enkel, och de är inte alltid så starka som omvärlden önskar. De slåss också mot inre demoner, migrän och IBS. I den här antologin ger tretton av Sveriges mest spännande författare sin bild av en svensk superhjälte, som är både mänskligare och mer komplex än vi är vana vid.

Superhjältar möter nordiskt mörker. Med samma träffsäkerhet som Alan Moore eller Frank Miller föds ett helt gäng nya myter ur den svenska myllan.— Peter Bergting"

Innehåll:

Mantlarna av Anna Jakobsson Lund
Bräckan av Johannes Pinter
Stenstoder i natten av Lupina Ojala
Memento mori av Oskar Källner
Den flygande mannen av Johan Ring
En fråga om rättvisa av Claes-Magnus Bernson
Pandemonium av Markus Sköld
Skuggan av ett annat liv av Anna E Wahlgren
Räddaren av Love Kölle
Hjältedåd av Finn Cederberg
Jennifer av Patrik Centerwall
Den sista exorcisten av Lova Lovén
Strega av Christian Johansson

Av dessa ovanstående noveller hade jag tidigare bara läst en, Memento mori (ur novellsamlingen Alfa och omega) av Oskar Källner, som jag läst många noveller av föregående år. Har för egen del av de andra författarna - som bidrar i den här antologin - läst bra texter av; Johan Ring (kortromanen Fyra minuter och novellen Rent-A-Claus), Markus Sköld (romanen Kalldrag), Anna E Wahlgren (romanen Efter Emma) och Lova Lovén (romanen Trojanerna och novellen Gastkramad ur 13 svarta sagor del 1 och singelnovellen Kadavernatten).

Favoriten (sådana får man ju i novellsamlingar) blev i 13 svarta sagor om superhjältar för mig Lupina Ojalas Stenstoder i natten, steampunk när det är som allra bäst. Tänk om det kunde bli en serie om Amanda af Silvferskjöld liksom Gail Carrigers mysiga serie om Alexia Tarabotti, det skulle vara något! Skall definitivt i rödaste rappet ta reda på vad Lupina Ojala tidigare skrivit.
Det är just det här jag gillar med antologier, man kan hitta nya favoritförfattare som skriver på ett sätt som passar ens egen smak. Dessutom är det ju spännande med superhjältar som äger en massa intressanta förmågor utöver det vanliga. Samtliga noveller i den här samlingen håller dessutom rätt jämn och hög kvalité samt är lättlästa (ingen av dem fick mig att skumläsa, även om övervåld och monsterbeskrivningar ibland blev lite väl too much i min smak). Vad vi tycker om de olika novellerna som ingår är ju med all säkerhet väldigt individuellt, var och en hittar sina favoriter, så läs och hitta dina egna. Det blir min superrekommendation!😉

Tidigare blogginlägg, där en smakbit finns hämtad ur boken, finns här.

Betyg: 3/5

Andra bokbloggare om 13 svarta sagor om superhjältar:
Elinas Bokliv


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).